Продължете към съдържанието

Как да работим умно: Александър Николов

След интервютата ми с Майк Рам и Стойне Василев, в които те споделиха ценни идеи и практики от работното си ежедневие, дойде ред и на разговора ми с Александър Николов – още един от най-организираните и продуктивни хора, които познавам.

Александър Николов е бизнес консултант и коуч, автор на книгата „Бизнес растеж“, основател на сайта www.DoubleYourBusiness.bg и Формулата от 7 стъпки за бизнес растеж. Той помага на собствениците на малък бизнес да привличат повече клиенти, да печелят повече пари и да работят по-малко.

Александър е един от много малкото бизнес консултанти и ментори, които прилагат и за себе си на 100% стратегиите, на които учат своите клиенти. Като резултат, той има много печеливш 6-цифрен бизнес, който продължава да расте с бързи темпове всяка година.

Това, което още отличава неговата работа от тази на останалите бизнес консултанти, е, че Александър е фокусиран в работата си само със собственици на малък бизнес и благодарение на това те получават доказано работещи стратегии за привличане на клиенти, които могат да прилагат стъпка по стъпка. Като резултат, неговите клиенти печелят повече пари в бизнеса си и бързо възвръщат коучинг инвестицията си чрез новия бизнес, който генерират.

За да получите неговия безплатен доклад „Асансьорна реч: Какво да казваш всеки път, когато имаш контакт с потенциални клиенти, така че да ги накараш да проявят интерес и да купят твоя продукт или услуга?“, посетете www.DoubleYourBusiness.bg.


Какво означава лично за теб да работиш много и какво – да работиш умно? Как намираш баланса между двете и какво според теб е „много работа“?

Лично аз дълго вярвах, че за да си успешен, трябва да работиш много. И това до голяма степен е така. Няма как да постигнеш резултати, с каквото и да се занимаваш, ако просто стоиш на дивана си, ядеш бонбони и играеш на телефона си. И когато си упорит в работата, получаваш резултати. Ако удвоиш усилията си, резултатите ти се удвояват. Представете си обаче, че вече работите по 10-12 часа на ден и искате да удвоите дохода си. Това няма как да стане, като удвоите времето и усилията си…

И тогава идва въпросът: може ли да удвоиш дохода си и в перспектива да го увеличиш дори 5 и 10 пъти, без да трябва да работиш повече? Защото ти вече така или иначе си претрупан с работа; никой бизнес собственик не иска да работи повече. И точно това е моментът, в който трябва да работиш умно. А това означава да прилагаш стратегии, които носят по-големи резултати с по-малко усилия; това означава да прилагаш стратегии, които ти носят резултати дълго във времето, а не само еднократно; това означава да автоматизираш много процеси, така че те да работят и да ти носят резултати, дори и когато те няма. След началната фаза, в която е важно да привлечеш повече пари в бизнеса си, идва моментът, когато трябва да се фокусираш именно върху тези стратегии, които водят до това да работиш „умно“. И това е и което обикновено става фокус в работата ми с моите клиенти след първите 6-12 месеца.

Как определяш приоритетите си и как решаваш върху какво да работиш?

Преди около 10 години аз създадох една наистина много работеща система на планиране, която ми позволява всяка седмица да съм фокусиран само (или предимно) върху най-важните неща за мен самия и бизнеса ми. През тези години аз последователно прилагам тази система седмица след седмица, като успях и да направя някои подобрения, след като научих допълнителни техники. Това да имаш система на планиране, която на практика да гарантира постигането на целите ти, е от решаващо значение. Това съм го видял не само при мен, но и при стотиците бизнес собственици, които съм научил на тази система. Накратко, важно е да определиш тези действия, които наистина ще ти донесат пари и ще развият бизнеса ти. И да направиш така, че в графика си да попаднат те – наред с останалите оперативни задачи. В противен случай, ако се фокусираш само върху текущите оперативни неща, малко вероятно е да постигнеш целите си. Повечето бизнес собственици действат така… и когато през ноември погледнат къде са спрямо целите си за годината, казват „Ооо, няма да ги постигна“… и в действителност наистина няма как да ги постигнат – защото вече е твърде късно.

Как протича един твой типичен работен ден?

Аз съм структурирал работата си така, че работя с клиенти само в 2 дни, 2 дни и половина от седмицата. И през тези дни фокусът ми е именно към моите клиенти. Останалите 2 дни и половина съм запазил за работа върху бизнеса ми. Така мога постоянно да развивам нови неща, да изпреварвам конкурентите си и да прилагам нови маркетингови подходи за достигане до клиенти. В тези дни, в които не работя с клиенти, типично работният ми ден стартира около 11.00 и завършва около 18.00 часа.

Колко време отделяш за почивка и как си почиваш?

За мен почивката от бизнеса е изключително важно нещо. Това е време, в което да се заредиш енергийно и да изчистиш мозъка си от ежедневните проблеми, като се изключиш от работа. Моите почивки са както много активни, така и релаксиращи. Три пъти седмично ходя на спа, тренирам фитнес и бягам в парка. Всеки месец имам ваканция от поне 1 седмица, в която не работя в бизнеса си – и отново това може да е релаксиращо време край морето или басейна, или пък много активно – в увеселителни паркове (много ги обичам) и цял ден разглеждане на забележителности в града, който съм посетил.

Кои са авторите и книгите, които най-силно са ти повлияли, за да стигнеш дотам, където си сега?

Много са, но ключовите хора, които ми повлияха, са Антъни Робинс, Чет Холмс и текущият ми ментор Фабиен Фредриксън. На практика аз съм изучил всички техни програми и смятам, че това наистина много ми помогна да се придвижа напред. Най-големият ми успех дойде обаче, след като наех Фабиен като ментор. Това ми струва адски много пари, но възможността да работя с някого, който печели по няколко милиона на година, ми даде много.

Много от моите читатели имат идеи за собствен бизнес и мечтаят да станат предприемачи. Какъв съвет ще им дадеш?

Да открият това, което искат да правят и след това да са отдадени да успеят. Бизнесът е трудно нещо и трудностите в него са неизбежни. И огромното мнозинство хора (над 90%) се предават рано или късно. Аз също съм имал много трудни моменти и продължавам да ги имам. Но започвам всеки ден с мисълта, че това е нов ден и просто трябва да правя това, което знам, че ще ми донесе резултати. С правилната подкрепа и с насоки от някого, който вече е извървял пътя, всеки може да постигне резултатите, за които мечтае.

За финал, искаш ли да споделиш нещо, за което не те попитах?

Бих споделил колко важно е да предприемаш действие, дори и когато не си готов и когато това действие няма да е пефректно. Също така, изключително важно е да правиш това, което говориш и на което учиш другите. Аз съм имал достъп до много обучители и консултанти. Повечето от тях могат да те научат на много гениални неща. Проблемът е, че повечето от тях не правят тези гениални неща. Когато работите с някой консултант или коуч, търсете такъв човек, който прави нещата, на които учи останалите. А вие самите предприемайте действие. В крайна сметка, всяка гениална идея, по която не се действа, ще бъде победена от решаващите действия, които някой, който няма гениални идеи, предприема.

1 коментар за “Как да работим умно: Александър Николов”

  1. Pingback: Колко работят продуктивните хора? - Сайтът на Силвина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.