Продължете към съдържанието

Коучинг – що е то и как ми помогна?

В Global Studio почти от самия ни старт работим с няколко лайф коуча – създадохме сайтовете им и се грижим за онлайн маркетинга им. Покрай работата ни с тях отдавна се изкушавах да пробвам услугата, но все отлагах. Или нямах време, или ми се струваше, че всичко си ми е OK и не ми трябва. Постоянно чета книги за бизнес и личностно развитие, ходя на обучения и семинари, с какво повече можеше да ми бъде полезен коучингът?

Реших все пак да пробвам, когато стана време да направим някои промени. Започнахме разработването на първия си продукт, а паралелно с това разширявахме екипа и усетих, че малко съдействие ще ми дойде добре. По това време работех със Зорница Стефанова по новата версия на един от нейните сайтове и тъй като тя вече е изградила успешен бизнес, а и ми допада като човек, логичният ми избор за бизнес коуч беше тя.

Преди да започнем работа със Зори, имах някаква приблизителна представа какво представлява коучингът, но се оказа, че реалното преживяване е много по-интересно, а ползите – по-големи, отколкото първоначално си представях.

И така, какво е това коучинг и как се случва?

Работата ни с коуча се състоеше от две основни неща: коучинг сесии и домашна работа. Всяка сесия трае около час-час и половина, като през това време със Зори обсъждахме тема, която тя ми даваше възможност да избера в началото на сесията. Заедно с темата определяхме и цел на сесията, т.е. какво очаквам да сме постигнали в края й във връзка с избраната от мен тема. Моите теми бяха свързани най-вече с работата, но понякога засягахме и по-лични неща, все пак човек е човек със своите силни и слаби страни и когато е на работа. 🙂

Самата сесия представляваше разговор, който понякога водехме в офиса на Зори, а няколко пъти – под формата на разходка в парка. След сесията Зори ми даваше задача, която да съм изпълнила до следващата ни сесия (провеждахме сесиите веднъж седмично). Задачите бяха винаги много интересни и целяха да затвърдят решенията, до които сме стигнали по време на сесията и да ми помогнат да ги приложа на практика в ежедневието си.

С какво е по-различен от семинарите и самообучението?

Това беше основният ми въпрос, преди да опитам коучинг. Обичам да чета книги за личностно и бизнес развитие и да пробвам наученото. Основната разлика с коучинга, която открих, е в работата с друг човек, който има уменията и квалификацията да задава правилните въпроси, да прави изводи от това, което му казвам и да насочва в достигането до правилните за мен решения. Когато чета книга, аз съм този, който трябва да осмисли прочетените техники и съвети, да прецени кои кога да използва и да ги приложа сама върху себе си. Добрият коуч разполага с богат арсенал от техники и умения и когато работите с него, той е този, който предлага „инструмента“ за решаване на конкретния казус, а за вас остава само мисленето и работата по същество.

Например, когато избрах да работим върху моята продуктивност и мотивация през работния ден, Зори предложи да работим с метода извличане на ценности, а за мен остана само задачата да мисля и да й отговарям кое би било най-ценно и важно за мен в определени ситуации. Като резултат излязоха неща, които вероятно съм знаела, но не съм осъзнавала напълно и не съм се и досещала да помисля повече за тях, камо ли да търся техника за по-структурирано мислене по темата, а още по-малко да знам, че точно там се е криел „ключът от бараката“. Още преди да започна коучинга, си водех записки за това какво съм постигнала през всеки работен ден и колко време ми е отнело, така че веднага установих промяната: станах 50% по-продуктивна още на следващия ден и това продължава и досега, близо два месеца след точно тази сесия.

Дълго ли продължава и какви са резултатите?

Както писах по-горе, всяка моя сесия продължаваше най-много час и половина и се провеждаше веднъж седмично. Ако и вие заработите с коуч, ще можете да се уговорите и за друг интервал между сесиите, например да се виждате по-често, по-рядко или само за конкретни казуси, когато имате нужда от подкрепа, а не редовно, както го правех аз. Повечето коучове провеждат сесии и по Skype или по телефона, ако така ви е по-удобно и Зори ми предложи такъв вариант. Аз обаче си избрах личните срещи, за да мога да се откъсвам от работната обстановка и да мисля само за темата на сесията, без нищо да ме разсейва. Броят сесии също е по ваш избор.

Със Зори се виждахме ежеседмично около месец и половина, като на всяка сесия обсъждахме мой конкретен работен проблем, винаги стигахме до работещо решение и го прилагах веднага. В един момент установих, че проблеми не са ми останали. 🙂 Не се шегувам. Основните неща се подредиха, въпросите си намериха отговор, а покрай тях и други работни процеси потръгнаха по-добре отпреди, без да сме провеждали сесии специално за тях.

По-конкретно, установихме ясни правила за работа и критерии за свършена работа, от които всички в екипа сме доволни, клиентите – също. Проектите започнаха да вървят по-бързо и по-добре, свършваме повече работа за по-малко време, намерихме си готини нови колеги и продължаваме да търсим, вече с по-голяма яснота кои хора пасват на екипа и как да ги намерим. Като резултат, работата върви някак по-леко, всички сме в по-добро настроение и по-мотивирани.

А резултатите трайни ли са?

Месец след последната ми коучинг сесия, все още са трайни и продължават да се подобряват. Разбира се, за целта е необходима и малко допълнителна работа и придържане към някои нови правила, които си създадох по време на коучинга: някои валидни само за мен, други – за целия ни екип. Ако след коучинг сесиите си продължите работата и живота постарому, нищо няма да се промени за вас, но ако продължите да прилагате наученото, не виждам причина резултатите да не останат трайни за неограничен период от време.


 

Ако съм успяла да ви убедя, че коучингът е нещо интересно, полезно и дори забавно, а коучовете не хапят, ще се радвам. Както вероятно вече е станало ясно, препоръчвам Зорница Стефанова като изключителен бизнес коуч, като държа да подчертая, че това не е платена или по някакъв друг начин поощрена от Зорница публикация, а отразява напълно обективно мнението ми за коучинга по принцип, за ползите, които извлякох от него и за Зорница в частност. Ако решите да пробвате и вие, пишете й и опитайте поне една сесия, за да се убедите сами дали коучингът е за вас и дали Зорница е вашият коуч. Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.