Продължете към съдържанието

Събитието, което ни пренесе в бъдещето

Става дума за Webit.Festival Europe, който тази година се проведе на 26 и 27 юни в София. Още преди старта му организаторите обявиха, че това ще бъде най-мащабното Webit събитие, правено в България досега и наистина беше така: на най-голямата площ и с над 10 хиляди посетители. Бих казала също и най-вдъхновяващото и зареждащо за мен от всички издания досега. Това преобладаваше при мен тази година: радостта от това, че България е домакин на технологичен и иновационен форум от такъв мащаб и че имах възможността да се срещна с хора и да видя неща, до които иначе имаме достъп само онлайн. Прекарах тези два дни с приятели и почерпих много вдъхновение и оптимизъм от всички, които говориха от сцената. А лектори имаше много… и то какви! Ще ти споделя само малка част от преживяването, която ме впечатли най-силно.

Започвам с практическата част, преди да премина към нещата, които Пламен Русев нарича чудеса… и с право. 🙂

Както обикновено, имаше силна маркетингова и панелна част с участието на водещи български специалисти. Тази година ми липсваше обичайният панел за общи тенденции в маркетинга, но за сметка на това имаше страхотни браншови панели, от които най-много ми допадна този за туризма (воден от готината Катя Тодорова). Макар че не съм в бранша, си взех ценни неща, които са универсално приложими. В блога на Clientric можеш да прочетеш повече за този панел и да видиш запис.

Силно ме впечатли и Естер – учителката, която всеки би мечтал да има. 🙂 Тя разказа за разработената от нея програма за гимназисти в Пало Алто, в която възлага на целия клас издаването на печатно или електронно издание по дадена тема, например нови технологии или биология. Чрез журналистиката и съпътстващите едно издание процеси, като маркетинг или управление на екип, Естер възпитава в учениците качества и умения, които те могат да прилагат на работните си места, като организация на процеси, работа в екип, критично оценяване на информация, продажби…

За София говориха и писаха всички. Успях да видя разговора ѝ с нейния изобретател Дейвид Хансън и не за първи път се замислих колко време ни остава, преди изкуственият интелект да стане неотличим от човека и срещите, животът и работата с роботи и други небиологични личности да станат нещо нормално. Както пише Петър Нефтелимов в своя материал за Webit.Festival Europe, „не бива да ни прави впечатление това, че първият хуманоиден робот София откри Webit 2018, а това, че нашите деца няма да знаят какъв е животът без тези роботи“.

Ричард Браунинг, познат още като „летящия човек“ и „истинския Железен човек“, изобретателят на костюм, с който хората могат буквално да летят като птици, разказа не само как работи костюмът и колко лесно човешкият мозък се адаптира към управлението на тялото в полет, а и колко пъти (буквално) е падал и как само за 8 месеца е стигнал от тестове с машина за почистване на листа (т. нар. leaf blower) край един пуст черен път, за да провери колко въздух измества, до работещ прототип на костюма. Виж го и в полет пред залата!

Рик Тъмлинсън е интересна личност – бих го определила като „космически каубой“. 🙂 Летял е в Космоса, ръководил е обновяването на космическата станция „Мир“ (което е било голямо приключение за времето си, с оглед на Студената война), а в момента има компания, която извлича полезни материали и суровини от астероиди. Цялата му презентация и визия за Космоса ме накара да се замечтая (още повече от обичайното) за времето, когато космическият туризъм ще бъде нещо също толкова нормално, колкото да отскочим до морето за уикенда.

Това бяха само малка част от невероятните хора и идеи, които видях през двата дни на фестивала. Поживях в бъдещето, което е много вероятно да настъпи през следващите няколко десетилетия! Но не само страхотните футуристични технологии ме развълнуваха толкова силно, а и цялостното усещане на силна мотивация, оптимизъм и надежда, което всеки един лектор предаде от сцената. Хората, чиито презентации гледах и тези, с които се срещнах по улиците на Webit City (градчето от зали, палатки и места за нетуъркинг, което хората от екипа на Webit изградиха специално за събитието), неизменно носеха едно послание: „Мечтите са напълно възможни и с достатъчно работа и оптимизъм всеки може да постигне своите“.

За финал ти препоръчвам да видиш и записа от Webit X – специалната конференция за младежи в рамките на фестивала. Покана за нея имаха 3000 от най-добрите и мотивирани ученици и студенти от цялата страна, които имаха възможност да видят най-интересните презентатори и най-футуристичните технологии от събитието в серия от специални лекции. Те бяха изключително интересни и за мен, въпреки че вече бях присъствала на съответните „за възрастни“, защото бяха по-дълги, разглеждаха всяка технология в подробности и бяха особено зареждащи и мотивиращи. Виж ги, за да събудиш любопитното и мечтаещо дете в теб. 🙂

2 коментара за “Събитието, което ни пренесе в бъдещето”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.