Продължете към съдържанието

Facebook групи за бизнес – експерти споделят своя опит

След като наскоро писах за Facebook групите и използването им от бизнеса, много хора ми писаха, че искат да научат повече съвети и примери от практиката по темата. Затова реших да се допитам до няколко експерти по онлайн маркетинг и до хората, чиито групи ти дадох като добър пример в предишния материал.

Какво да правим във Facebook и какво не: съвети от Николай Кръстев

Николай Кръстев Започваме със съветите на Николай Кръстев – SEO оптимизатор, маркетьор, рекламист, сертифициран Google AdWords, Goоgle Analitycs и Microsoft BingAds специалист. Николай има широки познания по онлайн маркетинг и реклама и по-специално SEO, SEM, маркетинг в социалните мрежи, e-mail маркетинг, реклама на клик, копирайтинг и създаване на съдържание, изграждане на уебсайтове и онлайн магазини. В работата със своите клиенти той включва и Facebook като част от онлайн маркетинг стратегиите им.

Иска ми се да започна с факта, че все още много представители на бизнеса не правят разлика между Facebook страница, Facebook група и Facebook профил. За съжаление все по-често се случва, когато ходя да консултирам клиенти, да искат от мен да им съдействам за “оправянето” на профил, който Facebook са закрили, защото е бил създаден с името на компанията и е използван за бизнес цели. По този начин те са изгубили връзката с всичките си последователи, изгубили са всички стари публикации и снимки и в общи линии трябва да започнат всичко отначало. Така че е важно да се изясни следното: Facebook страниците и Facebook групите са позволени за използване от юридически лица, представляващи бранда, а Facebook профилите могат да бъдат използвани само и единствено от името на физическо лице (според правилата на Facebook). Важно е да се спомене, че групите и страниците дават и полезна статистика, която при профилите липсва и освен това нямат ограничение в последователите, докато при профилите има ограничение от 5000 “приятели”.

След уточнението защо не трябва да се използват профили (или от какво да се пазим, ако все пак решим да не спазваме правилата) е ред на това да разберем кое е по-удачно за вашия бизнес – Facebook страница, Facebook група или и двете. Според мен, най-общо погледнато, за повечето представители на бизнеса е по-удачно да имат Facebook страница, ако въобще имат ресурс да я поддържат. Опитът ми е показал, че по-добре да нямаш Facebook страница или група, отколкото да имаш и да не я поддържаш. Най-малкото трябва периодично да се пускат нови публикации, свързани с бизнеса ви (в това число не влизат вицове, снимки на сладки животинки или снимки на икони, освен ако не поддържате хумористичен блог, имате зоомагазин или сте представител на БПЦ) и е желателно бързо да се отговаря на съобщенията или въпросите на потребителите на стената ви.

Страницата има много плюсове пред групата – дава по-точна и детайлна статистика за публикации, последователи, интеракции и т.н., публикуваната информация е датирана (при някои групи имаше таква функционалност, но не съм я срещал скоро), има таймлайн с важните за бизнеса събития, може да се използва API-то за добавяне на различни приложения, има повече възможности за платена реклама и т.н. Да не забравяме и хаковете, благодарение на които се постига по-голям органичен рийч (органично достигане на публикацията до потребителите на социалната мрежа) или се правят по-добри кампании – нещо, което при групите почти липсва. Освен всичко друго, според мен поддържането на страницата изисква доста по-малко усилия от групата и хаби доста по-малко нерви.

От друга страна групата е идеален начин за комуникация и ангажиране на потенциалните и настоящите клиенти и е начин, по който да скъсите дистанцията с тях и да създадете едно мини общество, в центъра на което е вашата марка или вашите продукти и услуги (това несъмнено ще увеличи и продажбите ви). Минусът при нея е, че иска повече поддръжка от страницата и в много случаи основната ви работа няма да е свързана с публикациите или комуникацията с потребителите, а с поддържането на реда вътре, включващ постоянното триене на коментари от тролове или обикновени простаци и банване на “по-заслужилите”, триенето на реклами на марки, продукти или услуги, в повечето случаи без връзка с тематиката на групата, изтриване на линкове към сайтове с нецензурно съдържание или залагания и т.н. (това е в случай, че групата е публична, при затворената или тайната група повечето подобни неприятни емоции и губене на време отпадат).

В определени случаи е работеща концепцията за поддържането на двете – Facebook вече дава възможност да свържеш бизнес страницата си с бизнес групата, така че това е един добър начин да привличаш хора от едното място в другото.

Според мен едни от браншовете, за които би било удачно да използват Facebook групи, са следните:

 1. Продажба на стоки (с голяма успеваемост при дрехи, аксесоари, електроника, книги и т.н.);
 2. Консултации;
 3. Обучения;
 4. Блогове и новинарски сайтове (политика, спорт, мода, готварство и т.н.);
 5. Различни професии в сферата на услугите.

Като цяло имате два варианта: или да отделите по-голям бюджет, благодарение на който с правилните специалисти ще получите максимална възвръщаемост на инвестицията или с малък бюджет да бъдете креативни и да опитвате нови стратегии, да четете и да търсите успешни начини за популяризиране.

През годините сме развивали много групи, както за бизнеса, така и тематични, които сме монетизирали по-късно с реклами, афилиейт или директни продажби и честно казано, най-успешните групи са били тези, които се поддържат от колегите, истински разбиращи материята и ангажирали се с желание и отдаденост да развият общество около марката или нейните продукти/услуги.

Развивали сме различни стратегии, включващи от активна поддръжка на брандирана група с публикации, конкретно свързани с марката и нейните продукти (темата на групата беше свързана само с качествата и възможностите на продуктите, представлявани от бранда и освен че се обсъждаха настоящите продукти, администраторите отговаряха на различни въпроси на потребителите), през “VIP клуб” на известна марка, в който потребителите първи получаваха информация за нови продукти, взимаха карти за намаление или участваха в специални промоции, до развиване на множество групи на дадена тематика, свързана с бранда на клиента, в които освен различните тематични снимки и забавни и полезни видеоклипове се пускаха статии на марката и статии на конкуренти в съотношение в полза на марката, за да може да се създава добавена стойност за марката и нейните продукти.

Бих дал няколко съвета за хората, които тепърва ще се захващат с това:

 1. Изчистете си стратегията. Потърсете информация в Интернет, направете план и на малки стъпки развийте групата до общост, която да дава голяма добавена стойност на продуктите или услугите ви и да помага за развитие на продажбите ви.
 2. Добавете още един или няколко администратора освен вас. Работата не е малко и в повечето случаи един човек трудно би се справил с всичко. Ще ви е от полза дори да подканяте периодично потребителите на групата да докладват публикации или коментари, които смятат, че са спам и не отговарят на тематиката или правилата на групата. Това ще ви спести доста време и ще е полезно за групата, а и хората ще се чувстват част от клуба.
 3. Пуснете си нотификациите. Добре е постоянно да знаете какво се случва с групата. Дори си свалете Facebook Groups за iOS или Android смартфона ви – така винаги ще имате възможност да държите нещата изкъсо.
 4. Бъдете открити. Групите освен за реализиране на продажби са най-вече начин за комуникация с потребителите и за скъсяване на дистанцията с тях, така че ако не мислите, че имате време или желание да комуникирате с тях, то групата не е най-правилният избор за вас.
 5. Използвайте максимално предлаганите от Фейсбук възможности на групата, защото и без това не са много. Освен предварително избраното име, добавете богато описание на групата, изисквайте от потребителите, които кандидатстват за членство, да отговарят на предварително зададени от вас въпроси (по този начин ще отсеете тези, които не са подходящи за вашата група), използвайте файловете, където можете да качвате документи, списък с ясно изписаните правила на групата и различни полезни или интересни материали, създавайте събития, пинвайте (закачайте) най-добрите публикации за дадено време или за да предотвратите публикуването на една и съща публикация, ако е viral (преди няколко години, когато все още участвах в развитието на групата “Най-свежите реклами” това беше много удачно, защото при появата на нова креативна реклама в продължение на десетина дни много потребители решаваха да я пуснат в групата и при влизане в нея първото нещо, което виждаха, беше закачената публикация с конкретната реклама. По този начин съдържанието се запазваше сравнително чисто и разнообразно и на хората не им омръзваше да гледат едно и също нещо).
 6. Oсвен метриките, които се дават от Facebook Group Insights, търсете начини за извличане на други данни чрез инструменти, които да ви помогнат в развитието на групите. Един от любимите ми е Grytics, но е платен и не би бил икономически изгоден за всеки бизнес. Безплатен такъв е Sociograph, но не мога да кажа дали работи добре.

Как ще се развие Facebook и как да го използваме за бизнеса си – прогноза и насоки от Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова Продължаваме с насоките на Ивелина Атанасова и с нейната прогноза за бъдещото развитие на Facebook и неговото значение за бизнеса. Ивелина е консултант по бизнес развитие и стратегически маркетинг. Управляващ директор на Newtrend Marketing Agency и създател на социалната инициатива в подкрепа на дигиталната грамотност и иновативното образование – DigitalKidZ: „Училище с отворен код“.

Facebook групите, които бяха загубили през последните няколко години своето очарование, се превърнаха отново в предпочитан канал за комуникация с последните промени в алгоритмите на Facebook и намалелия коефициент за „безплатно“ достигане до феновете на страницата.

За съжаление, тенденцията за краткосрочни решения и лутане без стратегия продължава да е водеща и немалко бизнеси скачат от един комуникационен канал на друг и обратно, само защото е изключително популярен в момента и „всички така правят“.

Краткият ми коментар за текущата ситуация и популярност на Facebook групите: ефективни са и са безплатни, факт, но без концепция и анализ на посоката, в която се разива Facebook, биха били напълно безполезни в дългосрочен аспект или даже след около година време.

Личните ми прогнози са: Facebook да развие ефективно възможността за изпращане на „платени съобщения“ за феновете на страниците + анализ и мониторинг на ефективността. Докато групите ще заемат трайно нишата за онлайн търговия и тематични групи, познати ни от форумите преди години. Основният фийд ще остане за новини и „бърз преглед“ на случващото се около близки, приятели и роднини, с акцент върху визуалното съдържание – снимки, вкл. инфографики и видео.

На първо място, целта на това да разширявате или свивате комуникационните си канали е да знаете какво искате да постигнете като бизнес и кои са най-ефективните канали за връзка с потребителите.

 • Текстът или снимките продават по-добре? Често това зависи от спецификата на продукта и нишата.
 • Имате ли достатъчно добър криейтив или разчитате на копирайтинг?
 • Позната ли е марката ви?
 • Харесвана ли е от потребителите?
 • Лоялни ли са ѝ?
 • Биха ли комуникирали с нея в „лична кореспонденция“ или ще откликнат на рекламни съобщения за намаление и промоция?

След това е важно да има какво да кажете и да използвате правилния канал за това. Не разбирам създаването на групи, които стоят неактивни и немодерирани, както и създаването на фен страници, чиято основна цел би следвало да е изграждането на емоция около бранда, но всъщност 2/3 от съобщенията са с цел продажба и никой не казва нищо за корпоративната мисия, визия или цели, още по-малко за същността на компанията и бизнеса.

Третият важен елемент от успешната стратегия в социалните мрежи е диверсифицираното послание. Има бизнеси, около които не се случват кой знае какви новини, нито има ангажиран със задачата експерт. Има и други, които бълват толкова много съдържание, че на човек му се завива свят да ги проследи и разбере.

Съветът ми в едно изречение: преди да започнете да четете, експериментирате и дори създадете онлайн присъствето на бранда си в Интернет пространството, консултирайте се с експерт в областта на маркетинг стратегиите и „изчистете“ плана си за комуникация и поведение в мрежата. Един час платена консултация може да ви спести хиляди левове и наистина много време. Отдавна професионалното управление с цел създаване на бизнес във Facebook не е равносилно на това човек да има личен профил и да умее да качва снимки в него, а пропуснатите ползи и нанесените щети върху бизнеса невинаги могат да бъдат поправени. Не е и евтино, нито е бързо, нито е лесно.


След като видяхме какво препоръчват експертите, да видим и как двама от хората, които споменах в предишния материал, използват успешно групите в своята работа, как са започнали и какво са научили от своя опит.

„Първата ми безплатна група и какво научих от този опит“ – споделя Лили Георгиева

Лили Георгиева Лили Георгиева е консултант по професионално развитие, промяна и личен брандинг. Тя работи основно с жени, които търсят развитие кариерата или бизнеса и им помага да постигнат промяна на посоката, ако се чувстват зациклили и не на място или по-добро позициониране и свързване с организациите и клиентите, на които могат да са от полза.

Лили беше един от първите хора, които „си поискаха“ втора част на материала за Facebook групите. 🙂 Тя беше и първият човек, който сподели опита си с моите читатели в телефонен разговор с мен и ето какво ми разказа.

През 2015 г. Лили стартирала безплатна група, към която всеки желаещ е имал възможност да се присъедини и я промотирала активно на сайта си, включително и в материалите, които предоставяла за безплатно изтегляне. Групата имала правило в нея да се пише само по темата за кариерно развитие и рекламата под всякаква форма била забранена. Целта на групата била създаване на общност от хора, които се интересуват от темата и си помагат взаимно. Втората цел била хората, които преценят, че имат нужда от помощ в кариерното си развитие, да потърсят помощта на Лили.

В групата влизали хора, които не се познавали помежду си. Хората участвали онлайн, но не посещавали организираните събития на живо и не се превръщали в клиенти. Не на последно място, въпреки правилата на групата, хората си я ползвали за спам. Усещането за общност така и не се създало, а групата била по-скоро място, където Лили споделяла материали без особен отзвук, което с времето започнало да ѝ тежи и да се усеща като загуба на време.

Затова след година Лили решила да закрие групата. Но…  историята не свършва дотук.

През януари 2017 г., след първия си семинар за развитие на личния бранд, Лили решила отново да опита Facebook групите, като си вземе поука от предишния опит. Този път тя създала затворена група, в която влезли хората, участвали в семинара – активна, силно мотивирана и сравнително малка група от хора, които вече се познавали помежду си. Към тази група постепенно започнала да добавя клиенти, с които работи, които е опознала лично покрай работата си с тях и които знае, че ще паснат на останалите.

Това се оказала правилната политика. Общността се получила естествено от връзката между хората, които са на сходен етап от развитието си и „на един акъл“. Днес на Лили не ѝ се налага да стои постоянно в групата, хората в нея споделят интересни неща, справят се с въпросите си и си помагат. Разбира се, Лили също взима дейно участие в дискусиите и активностите на своята онлайн общност, но с лекота и удоволствие – не защото ѝ се налага да го прави, а защото го иска и вижда ползата от това.

Препоръките на Лили към теб, ако искаш да стартираш своя група, е хората в нея да са подбрани и да се целиш в малка, но активна и полезна общност, отколкото в голяма и масова, но с малка ангажираност. Според Лили форматът на онлайн общност, който се създава чрез подобна Facebook група, е подходящ за консултанти и хора с подобни професии, които продават чрез личността си и за техните екипи, които тя препоръчва да се включват в управлението на групата при разрастването ѝ.

Facebook групите – новата мода и как Христо Стоянов от lifehack.bg направи своята група успешна

Христо СтояновХристо е експерт социални медии в голяма немска компания, но е по-известен в онлайн пространството като автор и създател на lifehack.bg и клуб MasterHack. Освен съдържание на тема онлайн маркетинг и личностно развитие със супер високо качество, MasterHack включва и Facebook група само за хората от клуба, в която можеш да намериш още полезно съдържание, да се запознаеш с останалите членове и да обменяте опит. Ето какво е мнението на Христо за групите, как развива своята и какви съвети има за теб.

Точно в мода се превърна този формат сред хората, които използват социалната мрежа за маркетинг!

Особено след последните промени (които за мен не са никакви промени, а потвърждение на статуквото) информацията за групите стана по-търсена и от триковете за Messenger! Забелязвам обаче един съществен проблем!

Много хора питат (включително и мен) как да си направят група, просто защото всеки за това говори и било модерно. И всичко това без ясна цел, без стратегия, без никаква идея как Facebook групата ще подпомогне самия бизнес и неговия маркетинг.

Това е жалко, но е съвсем в рамките на нещата. Така е с всичко останало покрай най-влиятелната социална мрежа у нас.

Ще ти призная нещо, Силвина! Моят опит с групите не е голям. Не е голям, защото си направих група, едва когато дойде момента тя да заеме важна част от моята бизнес стратегия. Разбира се, отдавна знам за тези групи, отдавна съм член на много такива, но докато не създадох клуб MasterHack, не виждах никакъв смисъл да прахосвам времето си и в това.

Сега секретната Facebook група на MasterHack е важна част от моя маркетинг и инструмент, чрез който добавям още повече стойност към основния продукт – абонамент за клуба.

Как ми помага групата?

Освен в самия клуб, членовете на нашата общност са част и от секретната ни група, в която споделям още много ресурси, информация и съвети, които не присъстват в ръководствата в клуба. Стратегията ми в случая е групата да ми помогне по три начина:

 1. Ще започна малко по-отдалеч! Тъй като целта на материалите в клуба е да са евъргрийн content (винаги актуални и приложими), то създаването на едно практическо ръководство в MasterHack отнема адски много време: проучване на темата, събиране на материали от най-различни източници, отсяване на най-най-важното, за какво е писано, за какво не е. След това идва оформлението – текст, снимки, графики, създаване на видео, монтаж, заглавие, подзаглавие на материала, създаване на специална промо част, която ще представи ръководството в социалните мрежи и куп други неща. Това означава минимум една седмица, докато го направя и публикувам. А като знаете, ние, читателите, постоянно искаме нещо ново, независимо дали го четем или използваме – искаме винаги да има нещо „свежо за хапване“ на дигиталната маса! Точно това беше една от причините да включа Facebook групата в моята стратегия и по-точно: тя е буферът, който премахва онова усещане у читателя, че получава рядко нова информация. Въпреки че това реално не е така, читателите винаги са жадни (аз самият също съм читател и устата ми винаги е суха). И аз няма как да не се съобразя с това.
 2. Това води и до втората полза от стратегията ми с Facebook групата: този буфер, който предлага почти ежедневно всякакъв вид полезна информация, докато поредното супер ръководство се „пече“, създава един уникален вторичен продукт – редовно взаимодействие между бизнеса и клиента. И който е запознат малко повече с психологията, знае, че редовният допир на клиента с бизнеса създава така желания от предприемача навик – читателят да иска още и още от клуба (може да прочетете по темата книгата Hooked).
 3. И третата част от моята „групова“ стратегия е създаването на колкото се може повече добавена стойност за клиентите – членовете на клуба. Какво имам предвид: член съм на всички популярни групи за дигитален маркетинг, както и на всички групи на популярните и добри експерти. С увереност мога да твърдя, че няма друга група като тази на MasterHack, която да дава толкова редовна и голяма практическа стойност на своите абонати – и то почти всеки ден! И докато повечето групи, в които членувам, са в по-голяма степен излишен шум (само ми губят времето с нотификации), в тази на клуба се стремя всичко, което споделям с читателите ми, да е полезно и приложимо (тествам предварително почти всичко).

Моите 6 съвета за Facebook група:

 1. Помисли – за какво точно ще я използваш? Има ли смисъл да я внедряваш в маркетинга си?
 2. Реши дали да е отворена, затворена или секретна. Аз съм фен на секретните групи – на никого не му пука за публичните. Те нямат стойност! Самата им публичност и това, че всички ги виждат и могат да участват, ги обезценява, а управлението им става невъзможно. Затова лично аз препоръчвам затворена или секретна група, в която да си създадете вярна и лоялна общност.
 3. Направи така, че хората да искат да са част от групата, а не ти да ги вкарваш на конвейр. В групата на MasterHack вече над 10 човека, на които им изтече абонаментът, ми писаха да не ги изключвам (имаме практика да изключваме неактивните абонати, тъй като групата е част от абонамента), защото само след няколко дни ще се абонират отново (ако и ти имаш такива клиенти, после направи всичко за тях).
 4. Използвай Facebook групата като инструмент за предоставяне на добавена стойност към основния ти продукт и обратна връзка – можеш да обучаваш хората в нея как да го използват, можеш да им предоставяш допълнителни материали, можеш да питаш клиентите си от първа ръка за мнения и препоръки. Аз вече използвах моята група, за да пусна външна и вътрешна анкета. Супер полезна обратна връзка!
 5. Насърчавай комуникацията и взаимопомощта между членовете – най-трудната част.
 6. И накрая, но не на последно място: създай правила и направи всичко възможно да се спазват – без компромиси! Това е като в училище – ако някой ти се прави на интересен, въпреки правилата, плесни го пред другите – след това надали някой ще посмее да наруши правилата!

Всеки от добрите маркетингови експерти ще ви каже, че днес по-важно от всякога е да се създават специални, по-концентрирани аудитории от хора, интересуващи се от това, което правиш, а не да се рекламира масово и на всеки. Твоят клиент не е всеки! А групите са чудесен инструмент да се изгради подобна общност. Ако трябва да съм честен, за мен Facebook групата, заедно с имейл маркетинга (но само сред топла аудитория) и Messenger чат ботът са много по-полезни за бизнеса от масовата Facebook реклама. Да не забравяме и Facebook страницата, която (много странно за мен) много „специалисти“ отписаха, а тя, дори и днес, никак не е маловажна!

3 коментара за “Facebook групи за бизнес – експерти споделят своя опит”

 1. Pingback: Дайджест на предприемача #28 - Сайтът на Силвина

 2. Благодаря, че ми писахте, Ралица. За съжаление, от доста време не следя отблизо последните SEO тактики, така че не мога да помогна, но препоръчвам тази Facebook група, ако вече не сте в нея. Оттам можете да получите полезен съвет по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.