По-рано днес приятелка, която прави ръчно изработени сувенири и плетива, ме попита дали може да ползва Facebook група, в която да събере свои клиентки и да комуникира с тях, да се допитва до тях, когато въвежда нещо ново, да прави промоции само за членовете на групата… Отговорих ѝ, че не само може, а и това е много добра практика. 🙂

Група или страница?

И двете… и двете. 😉

„Официалният“ начин за един бизнес да присъства във Facebook си остава страницата, но и групите имат своето място, особено ако искаш да създадеш активна общност около бизнеса си (а ако не искаш това, силно препоръчително е да започнеш да го искаш). В допълнение, след като Марк Зукърбърг наскоро обяви, че бизнес страниците ще станат доста по-малко видими в news feed (да, още по-малко отпреди), групите все повече изглеждат като добро решение да запазиш присъствието си в съзнанието на твоите настоящи и потенциални клиенти.

Предимствата на страницата, които групите нямат:

 • Официално одобреният начин за бизнес присъствие във Facebook – гарантирано няма да получиш санкции, ако се промотираш чрез страница (разбира се, ако спазваш правилата на Facebook за бизнес страници).
 • Можеш да публикуваш реклами от името на страницата си.
 • Най-видими при отваряне на страницата са твоите публикации, т.е. тези от името на страницата. Имаш пълен контрол върху публикациите на други хора и бизнеси на твоята страница: можеш изцяло да ги ограничиш, да ги модерираш (т.е., да излизат само след одобрение от теб или човек от екипа ти) или да оставиш всеки да публикува свободно. Дори и да избереш последното, дизайнът слага фокуса върху твоите публикации, а тези от потребителите са на второ място и се открояват по-малко.
 • Имаш точна и подробна статистика за всяка публикация и за активността в страницата като цяло. И групите имат някакви наченки на подобна информация от известно време (доскоро изобщо я нямаше), но тя е доста по-базова и обща.
 • Можеш да ползваш Facebook Messenger, за да изпращаш и получаваш лични съобщения от името на страницата. Тази възможност е особено мощна, когато я комбинираш с чат бот, който да пише автоматично на последователите ти и да им дава възможност да се абонират за съдържание, изпращано от теб.

Предимствата на групите, които нямаш в страниците:

 • Ти си администратор в групата, но като изключим правата, които това ти дава (да променяш настройките на групата, да одобряваш, добавяш и премахваш членове), фокусът не е върху теб, а всички в групата са равноправни и публикациите им са с еднаква тежест и са еднакво видими при разглеждане на групата. Това може и да ти се струва като недостатък, ако искаш да използваш групата основно за да промотираш бизнеса си, но тъй като целта на групите е по-скоро създаване на общност с фокус върху потребителите, всъщност е предимство – просто трябва да ги използваш умно.
 • Можеш да поставяш определени условия, преди човек да бъде допуснат до групата: да направиш групата затворена за нови членове и ти да определяш кой ще бъде допуснат до нея, да задаваш въпроси на желаещите да влязат, преди да прецениш дали да ги допуснеш и дори да направиш групата тайна, което означава, че ще бъде достъпна само за хора, които ти поканиш – останалите дори няма да знаят за съществуването ѝ. Доста по-различно от страниците, които са видими и достъпни за всеки. Всъщност, групите са единствената възможност за създаване на ексклузивна, затворена общност във Facebook.

За какво да ползваш групата?

Направо ти давам работеща стратегия, която ползвам за обученията и програмите от серията „Супер продуктивност“. В нея имат място и страницата, и групата ти.

 1. Ползваш страницата си за „чиста“ промоция на бизнеса, включително и с подходящо насочени Facebook реклами. Това е каналът, през който правиш директни продажби. Разбира се, тук публикуваш и интересна и полезна за твоите клиенти информация – ако всяка публикация е вариация на „Продавам това и това, купете си от мен“, хората бързо ще загубят интерес към теб.
 2. Поддържаш публично достъпна група, в която основната ти цел е да носиш стойност на твоите потенциални клиенти, да им помагаш и да се учиш от тях: от какво имат нужда и как можеш да им дадеш максимална полза. Можеш и да споменаваш бизнеса си от време на време, но не това е фокусът на групата.
 3. Създаваш и тайна група, достъпна само за твоите клиенти, в която споделяш ексклузивно съдържание, допълващо твоя продукт или услуга, даваш допълнителни консултации, правиш поддръжка, промоции на нови продукти и услуги, достъпни само за клиентите ти и т.н. – каквото е уместно за твоя бизнес. При успешно водене на групата тя може да бъде страхотно допълнение към основното нещо, което продаваш. Има хора, от които съм купувала обучения и други продукти, а затворените им Facebook групи са се оказвали също толкова ценни и полезни за мен, колкото и „основното“ нещо, за което съм платила. Аз имам такава група за хората, преминали програмата „Продуктивен онлайн маркетинг“ и ще стартирам още една заедно с онлайн обучението „Супер продуктивност“, когато бъде завършено.

Примери за успешно използване на групи

Ето и няколко примера за хора, работещи в различни области, които използват изключително добре стратегията по-горе или нейни вариации – с връзки към съответните сайтове, Facebook страници и групи. Препоръчвам ти да ги следиш известно време, за да придобиеш представа какво и как точно правят.

 • Live to Lift – екип от лични треньори – имат страница и публична група. За всички, които тренират активно с тях, имат и тайна група, в която споделят интересни и забавни материали за фитнес и здраве, актуална информация, свързана с работата им и касаеща трениращите (например планирани почивни дни или промоции, достъпни само за групата) и от време на време организират събития, на които членовете на групата могат да се видят и на живо.
 • Десислава Добрева – брандинг консултант – също има страница и много ценна и активна затворена безплатна група, към която всеки може да се присъедини след подаване на заявка. Затворената ѝ платена онлайн общност включва и още една, тайна Facebook група, в която членовете и самата Десислава комуникират и обменят съвети и стратегии.
 • Лили Георгиева – консултант за професионална промяна – поддържа страница и само една група, която е достъпна единствено за клиентите ѝ. При Лили важи принципът „малкото е повече“ и нейната група е изключително полезна общност, която оказва реална, работеща помощ на клиентите ѝ в развитието на техния бизнес. Ценното е, че с времето и доброто управление групата се е развила като сплотена общност, чиито членове работят заедно и си помагат директно един на друг, без задължителното посредничество на самата Лили.
 • Христо Стоянов от LifeHack също поддръжа само Facebook страница и тайна група, достъпна за членовете на VIP клуба (затворената част на сайта, която включва платени материали с още по-високо качество). Членството в този VIP клуб е пример за това, което споменах по-горе: Facebook групата е също толкова ценна, колкото и материалите, които получавам с абонамента си. И тук групата се е оформила като сериозна общност, в която знам, че ако задам въпрос, ще получа подробен, точен и смислен отговор, тестван в практиката – от Христо или от някого от другите членове. Нещо, което в много по-малка степен важи за повечето публични групи на тема онлайн маркетинг и бизнес.

Как се прави Facebook група?

Ето как да създадеш група стъпка по стъпка от браузъра на компютъра си, тъй като според мен това е най-удобният начин. (Ако много държиш да го направиш през телефона си, виж инструкциите на Facebook за приложението под iPhone и Android.)

Създаване на Facebook група - стъпка 1

Най-долу в лявата колона намери раздела Създаване и от него избери Група.

Създаване на Facebook група - стъпка 2

Ще се появи прозорецът, който виждаш по-горе. В него въведи име на групата си. Ако създаваш публично достъпна група, постарай се то да бъде описателно и да дава представа за какво се отнася групата. Основната причина за това е, че името играе важна роля в търсачката на Facebook и е добре да съдържа поне една дума, по която твоите потенциални членове биха търсили група като твоята.

Можеш да добавиш и няколко души към групата в тази стъпка. Трябва да добавиш поне един човек, за да създадеш групата. Имай предвид, че е добре да добавяш само хора, които наистина биха искали да станат част от групата (ако още нямаш изградена общност, добави твой близък приятел за начало, който има интерес към темата на групата и който е бил предупреден предварително). Ако добавиш хора, без да ги предупредиш, в масовия случай това се счита за нарушение на онлайн етикета или направо за версия на спам.

Има още една важна стъпка, преди да натиснеш Създаване – да избереш дали групата ще бъде:

 • затворена – видима за всички потребители на Facebook, но съдържанието ѝ е достъпно, само след като човекът бъде приет за член,
 • публична – видима за всички, като това важи и за публикациите в нея: те могат да се виждат и от хората, които не са част от групата – тези хора са ограничени само да коментират или да правят публикации в групата, ако не са членове – или
 • тайна – не се вижда в търсачката или другаде във Facebook, за нея ще знаете само ти и хората, които изрично поканиш вътре.

Този избор се прави от падащия списък най-долу.

Създаване на Facebook група - стъпка 3

Препоръчвам ти групата, която ще направиш ексклузивно за твоите клиенти, които са купили твой продукт или услуга, да бъде тайна и да става видима само за хората, които ти ще добавиш. Ако правиш група, насочена към потенциалните ти клиенти, избери публична, ако искаш максимална видимост, а затворена – ако искаш да дадеш допълнителен стимул на хората да влязат (иначе няма да могат да виждат вече публикуваното).

След избора на иконка (който можеш и да пропуснеш) влизаш директно в новата си група.

Първото, което препоръчвам да направиш в тази стъпка (освен да качиш снимка на групата, което веднага ще се ориентираш откъде и как се прави), е да добавиш описание на групата от раздела долу вдясно, под списъка на членовете.

Създаване на Facebook група - стъпка 4

Когато избереш Добавяне на описание, ще се отвори едно доста оскъдно на пръв поглед поле, в което да пишеш.

Създаване на Facebook група - стъпка 5

Когато започнеш да пишеш, полето автоматично ще се разшири, за да побере целия текст, който въведеш. Все пак имай предвид, че ако текстът е много дълъг, част от него ще бъде отрязана, докато потребителят изрично не избере да я види, така че сложи най-важното в началото.

Създаване на Facebook група - стъпка 6

Ето и за какво служат другите две опции под описанието (които не са задължителни за попълване):

 • Така наречените отбелязвания (на английски tags, на български по-често се срещат като тагове) са ключови думи, които описват групата и съдържанието ѝ. Ако имаш група, която не е тайна, те могат да помогнат за намирането на групата в търсачката на Facebook, в допълнение към ключовите думи в името на групата.
 • Местоположението може да ти бъде полезно, ако създаваш група, която не е тайна, където ще събираш хора от определен град и предвиждаш активни срещи на живо. В този случай Facebook потребители, които търсят групи в близост до мястото, където се намират, ще могат по-лесно да намерят твоята.

Преди да започнеш активно да използваш групата, препоръчвам и да прегледаш настройките ѝ от бутона Още в горния край на екрана (под снимката на групата).

Създаване на Facebook група - стъпка 7

Най-важните настройки, които да направиш на този етап, се намират най-отдолу на страницата за настройки.

Създаване на Facebook група - стъпка 8

 • Всеки, който подаде заявка за влизане в групата, може да бъде одобряван само от администратор или модератор, а можеш и да дадеш право на всеки в групата да одобрява новите кандидати. За тайни групи направи така, че само ти и твоят екип (които можеш да добавиш като модератори) да можете да одобрявате членовете (иначе ексклузивността на групата ще се загуби след първия приятел или роднина на твой клиент, който реши да се включи 🙂 ). Ако групата ти е насочена към по-широк кръг от хора, изборът е твой. От личен опит ти препоръчвам и в този вариант да не оставяш участниците да одобряват новите членове, поне в началото, тъй като по този начин е възможно групата да се напълни със спамъри.
 • Разрешения за публикуване позволява да настроиш групата така, че само администраторите да могат да публикуват в нея, а ако е активирано одобрение на публикациите, всеки може да публикува, но публикациите стават видими само след одобрението на администратор или модератор. Личната ми препоръка е да дадеш възможност на всички да допринасят и публикациите им да стават видими веднага. По този начин ще насърчиш максимално активността в групата в самото ѝ начало. Винаги можеш да изтриеш направена публикация или да забраниш на човека, който я е пуснал, да прави нови публикации, ако прекалява с неприемливо за групата поведение. Също така, винаги можеш да промениш тези настройки, ако на по-късен етап решиш, че е необходимо.

Е, честита група. 🙂 Пожелавам ти да бъде успешна и оставам на разположение в коментарите, където можеш да ми задаваш всякакви въпроси за Facebook групите. Пиши и ако ти е интересно да научиш някои добри практики за управлението на групи, за да направя отделен материал за това.