Продължете към съдържанието

Innovation Explorer 2016 – вдъхновение за иновации

Innovation Explorer, единственият в България форум, посветен изцяло на иновациите, се проведе за втори път през февруари 2016. Докато от предишното издание си тръгнах с практични рецепти, които „разглобяваха“ механизмите за иновации на техните съставни части и ни показаха как да ги приложим на практика, този път избрах да чуя онези лектори, които показваха вдъхновяващи примери за най-различни иновативни неща.

Nir Refuah, Innovation Explorer 2016

Тъй като работният ми ден обикновено започва със събуждане към 10:00 и продължава до малките часове, ми е доста трудно да стана навреме дори и за най-интересното събитие. И този път лекото ми успиване и закъснение не беше изключение. 🙂 Първият лектор, когото успях да хвана, и то не от самото начало, беше Nir Refuah. Той разказа за няколко креативни рекламни кампании от региона на Източна Европа, реализирани без много средства, но с голям ефект.

 • В Румъния KFC пародира богатите Instagram фукльовци в кампания, насочена към младежи и рекламираща евтино меню с пиле и гарнитура. Кампанията разчита на раздразнението, което парадиращите с луксозни коли и ваканции създават у младежите с по-ниски доходи и ги обединява срещу „общия враг“. Те започват да имитират позьори, качили свои снимки с хаштаг #richkidsofinstagram, като се снимат с пилешко вместо с гурме храна или с котки вместо с лъвове като част от кампанията и тя бързо става viral.
 • The Banner Duet постига нещо почти немислимо в днешно време: успява да накара хората да кликват върху банери. 🙂 Предлагам да гледате видеото, което представя кампанията доста по-добре, отколкото аз бих разказала за нея.

 • www.dontpanicman.ro също е насочен към румънските младежи и прави едно просто, но гениално нещо: проверява дали основните социални мрежи, популярни в Румъния, работят. Ако засече, че някоя от тях е „паднала“, ви дава код за безплатно KFC меню, което да изядете с приятел, вместо да скучаете поради липсата на достъп до Facebook или Instagram.
 • Кампанията Bucharest, not Budapest е подета от румънската марка шоколади ROM и е вдъхновена от постоянните обърквания на множество звезди и спортисти, които очевидно не познават Източна Европа – като например Лени Кравиц, който от сцената на свой концерт в Букурещ поздравил „феновете в Будапеща“. Като част от кампанията се разпростаняват разнообразни забавни видеоклипове и забавни истории за често срещаната грешка. Създадена е и добавка за Chrome и Firefox, която следи всички сайтове, които отваряте и навсякъде, където срещне „Bucharest“, добавя текста „not Budapest“. 🙂

Основният съвет на Nir за ефективни кампании с нисък бюджет беше: намерете местен проблем и измислете креативно и забавно решение. Това е било достатъчно за кампаниите от горните примери да наберат популярност.

Jurgen Benning, Innovation Explorer 2016

Jurgen Benning даде ценни съвети на малките компании относно защитата на интелектуалната собственост върху идеите им и сподели как Intel насърчава иновациите в екипа.

 • По първата точка основният съвет на Jurgen беше да се използва търговска тайна, а не патент, ако искаме да защитим своя идея. Основната причина е, че за да бъде защитен един патент, той трябва да се опише и описанието му да бъде оповестено публично, като така идеята, стояща зад него, става достояние на всеки. Разбира се, ако някой я открадне, можете да го съдите за нарушение на патента, но съдебната битка ще отнеме прекалено много време и средства, за да бъде спечелена от малка фирма. Търговската тайна защитава идеите, като позволява те да не бъдат разкривани, което може да се окаже по-важното за нас.
 • По втората точка, Jurgen разказа, че Intel има програма за насърчаване на идеи, която включва изплащане на малка сума на всеки инженер, който сподели своя идея с ръководството на компанията. То периодично отсява интересните идеи и провежда интервюта с техните автори, на които се обсъждат подробностите и се взима решение дали дадената идея ще се превърне в нов продукт или услуга.

Kim Wylie, Innovation Explorer 2016

Kim Wylie разказа как Google възприема иновациите и как се грижи за това те да процъфтяват в компанията. Тя даде пет съвета за изграждане на екип от иноватори и на компания, в която иновациите се случват лесно:

 1. Наемайте хора, които пасват на културата на организацията. Уменията се научават и усъвършенстват, но начинът на мислене, поведение и подход към работата е трудно или дори невъзможно да се промени.
 2. Фокусирайте се върху потребителя. Винаги мислете за хората, които ще ползват вашия продукт (или услуга): колко удобен, лесен, разбираем, достъпен и необходим е той за тях? Вие познавате продукта си добре и го харесвате, защото си е ваш, но за потребителите той е непознат и трябва да сте сигурни, че могат да го разберат и харесат.
 3. Бъдете открити по подразбиране. Ако се колебаете дали да оповестите нещо или да го скриете, по-добре е да не го криете. Не прекалявайте с поверителността на информацията просто защото можете и да не я споделяте.
 4. Насърчавайте идването на нови идеи отвсякъде. Не пренебрегвайте никоя дреболия – понякога най-добрите идеи изглеждат глупави в началото или ги предлагат служители, които се занимават с нещо съвсем различно и на пръв поглед не са компетентни в областта на своето хрумване. Не го отхвърляйте веднага само заради това.
 5. Пускайте нови продукти и услуги бързо и ги тествайте максимално скоро, след като ги измислите. Проследявайте кое работи и кое не и бързо се отървавайте от нещата, които не са се получили, за да си освободите време и ресурси за следващи експерименти.

Коста Йорданов, Innovation Explorer 2016

Коста Йорданов припомни ценни за всеки startup уроци:

 • Най-добрата позиция за един startup е между вече установените, познати типове услуги и изцяло иновативните идеи. Например, Uber взима позната идея (поръчване на кола с шофьор) и добавя удобството на директната връзка между шофьор и клиент чрез мобилно приложение.
 • Повечето големи корпорации са прекалено бавни, когато внедряват иновации или реагират на тях, когато се появят. Възползвайте се от това.
 • Тествайте възможно най-рано, с възможно най-базова версия на minimum viable product и прилагайте наученото веднага.

Philip Floetotto, Innovation Explorer 2016

Остатъка от времето си прекарах с екипа на Pixar. Освен Антъни Христов, който тази година имаше workshop, в България дойде и Philip Floetotto, старши софтуерен инженер в компанията. Той говори за софтуера, който в Pixar използват за управление на работните процеси, като наблегна на логиката, която стои зад него. В основата й е принципът никога да не се прекъсва текущият мисловен процес на потребителя и софтуерът да се вписва плавно в работния процес на всеки, който го използва, независимо дали е аниматор или счетоводител.

След обедната почивка отново имах шанс да поговоря с Филип, както и с Антъни на водения от него workshop, който продължи до края на деня. Той беше по-скоро дискусия, по време на която двамата споделиха своя опит със стимулирането на хората в Pixar да измислят нови и необичайни неща и разказаха някои забавни истории от своя работен процес. И в тази дискусия отново се открои нещо, което ми изглежда като правило за Pixar: да се работи винаги с мисъл и грижа за хората, които създават иновативния продукт (в случая – филмите), така че те да се чувстват комфортно на работното си място и да творят, необезпокоявани от несъществени проблеми.

За втора поредна година Innovation Starter Box създадоха събитие със страхотни лектори и стимулираща въображението програма. Като общо послание от събитието, нека не забравяме, че иновациите и добрите идеи са навсякъде около нас, да ги прилагаме възможно най-добре и да се наслаждаваме на този процес.

1 коментар за “Innovation Explorer 2016 – вдъхновение за иновации”

 1. Pingback: София става супер благодарение на Sofia Municipality Innovation Hackathon 2016 - Сайтът на Силвина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.