Продължете към съдържанието

WordCamp 2012

Миналата събота отново дойде време за WordCamp – ежегодното събиране на хората, които се занимават с WordPress. Както обикновено, беше ми приятно да се видя с един куп готини и симпатични хора. 🙂 Колкото до лекциите, тази година те бяха в два потока – за „обикновени“ потребители и за разработчици. Колкото и интересни да ми звучаха и заглавията, и имената на лекторите в панела за разработчици, реших, че тези лекции ще ми бъдат прекалено технически, така че останах в основната зала през целия ден.

След откриването Светлин Наков представи накратко Софтуерната академия на „Телерик“, които бяха и домакини на конференцията. Академията предлага все повече курсове, които могат да ви превърнат в софтуерен инженер напълно безплатно. Засега там можете да придобиете практически умения за програмист или уеб разработчик, а скоро – и диплома, ако Академията бъде акредитирана като университет (за което в момента се работи и което искрено се надявам да се случи).

Първата презентация след това беше на Сара Росо от Automattic. Тя даде разнообразни примери за организации, които ползват WordPress и за популярни плъгини за тази платформа. Любопитно беше например, че новият сайт на Джеймс Бонд работи под WordPress. 🙂 Макар че като цяло презентацията би била полезна най-вече за хора, които тепърва започват с WordPress, от нея имаше и какво ново да се научи (поне за мен).

След Сара Николай Нинарски (който има фирма за кетъринг, която прави сайтове :)) говори по моя любима тема – отзивчивият дизайн – и показа нагледно как за 30 минути можем да накараме една WordPress тема да се променя в зависимост от размера на екрана, с който работи потребителят. Впечатляващо и полезно.

Програмата продължи с темата за вдъхновението, представена от Калин Терзийски. Той каза хубави неща, но ги обясни толкова сюрреалистично, че беше доста труден за разбиране. Някои неща, които ми харесаха: вдъхновението е вътре в нас; за да пишем оригинално и вдъхновяващо, трябва да вкарваме хумор и по нещо провокативно.

Любомир Русанов от Superhosting разказа за cloud технологиите и как WordPress може да се ползва в cloud.

След обяда, осигурен от КЕКС (до сандвич не успях да се добера, но мога да твърдя от опит, че правят най-вкусните сладки и курабийки, които някога съм опитвала), Ивелина Димова препоръча най-добрите плъгини за различни широко разпространени случаи на употреба на WordPress. Ивелина показа как всеки може да изгради бизнес сайт, като използва само плъгини (и то много добри). При това човекът, който създава сайта, не е необходимо да има представа от писане на програмен код.

Лекцията на Христо Панджаров ми беше особено интересна, тъй като бях чувала за плъгина WooCommerce, но едно е да чета отзиви, а съвсем друго – да чуя най-важното от човек, който го ползва активно. Оказа се, че не е никак трудно WordPress да се ползва и за електронен магазин и работи съвсем прилично, дори може да приема разплащания през ePay.

След сесията с въпроси и отговори, закриващата лекция на Стефан Кънев беше страхотна и ме накара доста сериозно да се замисля за много неща (и най-сетне да се и задействам, вместо само да седя и да мисля, а понякога само да си седя). С две ръце и два крака подкрепям идеята за подобни „нетехнически“ лекции, а и Кънев, както винаги, успя с много  чувство за хумор да предаде идеи, които са сериозни и важни. Този път говори за това как да организираме правилно времето си, да сме продуктивни (защото непродуктивността води до стрес) и да внимаваме да не се подхлъзнем към работохолизма, защото ако единственото нещо, с което се занимаваме сериозно, е работата, няма да бъдем щастливи, колкото и да си я обичаме. А нещастието води до здравословни проблеми, депресия и други подобни невесели работи… Неща, които уж не са нови и уж ги чуваме от много места, но сякаш никога не им обръщаме достатъчно внимание.

Както обикновено, и WordCamp 2012 беше готин. Благодаря на организаторите за хубавата събота и специално – на добрите хора от happiness бара – с тяхна помощ с Жоро успяхме да оправим един досаден бъг на WordPress темата ми, който ме мъчеше от доста време.

Ако сте пропуснали WordCamp, при Васил можете да намерите записи от презентациите, няколко мои снимки можете да видите тук, а 486 професионални – на Facebook страницата на Маргарит Ралев. 🙂

1 коментар за “WordCamp 2012”

  1. Pingback: WordUp! Conference Sofia 2013 | Сайтът на Силвина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.