Продължете към съдържанието

Безплатни курсове по програмиране в Академията на Телерик

Нещо ново в блога, което отдавна съм искала да направя и вече е факт, е публикуването на материали от гост автори. Първият материал е за една много добра инициатива и е написан от Светлин Наков.

Светлин Наков се занимава с програмиране и разработка на софтуер от близо 20 години, а с преподаване и провеждане на курсове – от 11 години насам. Бил е програмист, ръководител на софтуерни проекти, консултант, предприемач, собственик на софтуерна фирма и лектор в стотици технологични събития, курсове, семинари и конференции в България и чужбина. Той има докторска степен по компютърни науки, автор е на 6 книги и е носител на престижни награди, включително наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България за 2004 г. Повече за него ще намерите на официалния му сайт.

Много млади хора имат интереси към компютрите, информационните технологии и програмирането и имат желание и амбиции да се занимават с програмиране и разработване на софтуер. За съжаление, да се захванеш с програмиране, когато си на съвсем начално (нулево) ниво, не е лесно.

Мнозина си мислят, че ако се запишат в специализиран техникум или в подходяща специалност в университет, бързо ще навлязат в съвременните компютърни технологии и ще станат добри специалисти. Истината е обаче, че програмирането се научава с много практика и тя може да се добие или с работа в софтуерна фирма, или чрез самостоятелно занимаване и работа по проекти вкъщи. По университети и училища масово нивото е ниско, изучават се остарели технологии, предимно на теория, с недостатъчно практика. Има и изключения, но по правило над 90% от специалистите в софтуерната индустрия са се научили на програмиране и софтуерни технологии извън системата на държавното образование.

Софтуерната Академия на Телерик – безплатни курсове и уроци по програмиране

От две-три години насам в България се появи нова инициатива – качествено алтернативно образование по програмиране, ИТ и практическа разработка на софтуер. Организатор на инициативата е световноизвестната софтуерна компания Телерик, която спонсорира мащабни образователни инициативи за ученици, студенти и млади хора. Тя е учредител на софтуерната академия на Телерик, която се ръководи от д-р Светлин Наков, известен български софтуерен инженер, преподавател и автор на книги за програмиране.

В академията за софтуерни инженери се развиват няколко направления: софтуерна академия (за студенти), училищна академия по разработка на софтуер (за ученици в 7-12 клас), академия по програмиране за деца (4-6 клас) и свободни курсове (за всички желаещи, присъствено и онлайн).

Студентски курсове по програмиране и информационни технологии

Студентските курсове по софтуерни технологии представляват безплатни практически уроци по разработка на софтуер и софтуерни технологии, които се провеждат присъствено или онлайн. Тези курсове са много масови (достигат до 700 души в един курс) и се провеждат паралелно в няколко български университета и в учебните зали на Академията на Телерик в София. Към момента провеждаме следните безплатни курсове (присъствено и онлайн):

От февруари се планира нов курс в академията за софтуерни инженери:

  • Разработка на софтуер в cloud среда – разработка на разпределени софтуерни системи върху платформите за cloud разработка Google App Engine, Microsoft Azure и Amazon EC2.

Училищна академия по разработка на софтуер

Училищната академия по разработка на софтуер подготвя гимназиални ученици от цялата страна за Националната олимпиада по информационни технологии (НОИТ) и ги обучава на практическа разработка на софтуерни приложения и системи със съвременните, актуални към текущата и идната година, софтуерни технологии от индустрията. Форматът на безплатните курсове за ученици е смесен: присъствен и онлайн. Курсовете се провеждат в София по 3 дни целодневно всеки месец в учебните зали на Академията на Телерик. Посещават се от около 150 души – ученици и учители. Изучават се всякакви съвременни технологии за разработка на софтуер: езикът за програмиране C#, средата .NET Framework, бази данни и SQL Server, ORM технологии, изграждане на уеб сайтове и уеб приложения с PHP, ASP.NET, AJAX, HTML5, JavaScript и jQuery, разработване на настолни приложения с Windows Presentation Foundation (WPF) и XAML, RIA приложения със Silverlight, cloud приложения, вградени системи, мобилни приложения, 3D графика, разработка на игри и други.

Академия по програмиране за деца

Академията по програмиране за деца (Kids Academy) подготвя ученици от 4 до 6 клас в основите на програмирането. Обученията се извършват в присъствена форма, локално по големите градове в цяла България. За момента с подкрепата на Телерик са организирани и работят 15 школи, в които се обучават около 200 деца от цялата страна. Изучават се основите на програмирането с езика C++, а всички участници мерят сили в онлайн състезания по програмиране, които се провеждат всеки месец от учебната година. Академията на Телерик за деца е отличен старт в програмирането и информационните технологии и има за цел да запали учениците по компютрите и разработката на софтуер, след което те могат да продължат в училищната софтуерна академия или да поемат по пътя на състезателното програмиране, в което България има дългогодишни традиции.

Всички инициативи и обучения за софтуерни специалисти по правило са безплатни за всички желаещи да се запишат.

Софтуерна академия на Телерик

Софтуерната академия на Телерик подготвя млади хора (предимно студенти) за работа в Телерик чрез 10-месечни интензивни обучения (два пъти седмично през първите 4 месеца и целодневно след това). Изучаваният учебен материал включва езика C# и .NET технологиите. Участието в програмата „Софтуерна академия“ е безплатно, но не всички започнали завършват, тъй като всеки месец курсистите трябва да полагат доста тежки практически изпити. През ноември 2011 г. за обучение са приети 300 души (10 групи по 30 участника), от които около 50 ще започнат работа като софтуерни инженери в екипите на Телерик. Форматът на обученията по програмата „Софтуерна академия“ е присъствен и като брой часове и обем на натрупаните знания надвишава университските бакалавърски програми.

Видео уроци по програмиране и уеб разработка

Всички курсове на академията за софтуерни инженери се записват на видео уроци и могат да се гледат безплатно от сайта на съответния курс. Ако сте изтървали сроковете за записване в курсовете или предпочитате да се обучавате онлайн, можете да се възползвате от видеоуроците на академията за софтуерни инженери:

Текст: Светлин Наков. Снимка към публикацията: Телерик Академия©, всички права запазени за автора на снимката.

4 коментара за “Безплатни курсове по програмиране в Академията на Телерик”

  1. Pingback: WordCamp 2012 | Сайтът на Силвина

  2. Pingback: Историята на един успех: Светлин Наков и Софтуерният университет - Сайтът на Силвина

  3. Георги Златев

    Търся да се включа в курс пом приграмиране бил той безплатен или мплатен за начинаещи.Пенсионер съм от ВАРНА.Предпочитам присъствен курс.

  4. Здравейте, Георги и поздрави за инициативността! Мога да Ви препоръчам да разгледате сайта на Софтуерния университет: http://softuni.bg/. Преди време бяха обявили обучения във всички по-големи градове на страната. Не ги следя отблизо и не знам дали има нещо в момента, но може да видите на сайта им. https://varnalab.org/ също може да са Ви интересни. Те са много отзивчиви, ако им пишете, предполагам, че ще Ви се зарадват и ще могат да Ви насочат, а може би и да организират нещо интересно и полезно по темата. Пожелавам Ви успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.