Продължете към съдържанието

TEDxBG 2011

Както миналата година, и тази започна добре – с вдъхновение от второто издание на TEDxBG. Тазгодишното издание се проведе на 8 януари – първата събота на 2011 г. Този път реших, че няма да си нося лаптоп и да пиша в Twitter, а само ще се отпусна и ще слушам. И не съжалявам – иначе може би щях да пропусна доста от нещата, които чух между другото, покрай основните теми на лекторите, а точно някои от тези неща ми бяха много полезни във връзка с разни лични въпроси.

Тъй като вече много хора (и медии) писаха подробно за събитието, ще разкажа само за нещата, които ми направиха най-голямо впечатление.

В първия раздел от презентации, озаглавен Да опиташ света, най-много ме впечатлиха Владимир Донков, който категорично ме убеди, че „тая работа може да стане“, независимо какво се има предвид под „тая работа“ и Надежда Савова, за която, като чета отзивите на други блогъри, оставам с впечатление, че на доста хора май не е допаднала. Аз обаче наострих уши още докато организаторите обявяваха презентацията й – по принцип все така става, когато чуя думата „читалища“. 🙂 Смятам идеята й за сближаване на хората чрез приготвяне на храна за много интересна. Освен това, беше ми любопитно да науча, че България не е едиствената страна, в която има мрежи от културни центрове, подобни на читалищата, след като работещи в тази система са ми казвали, че те са уникално явление за нашата страна. Много жалко, че не успях да запомня в колко държави освен у нас има такива мрежи – помня само, че числото беше двуцифрено.

От втората част – Създатели – най-много ми допаднаха дизайните на Илиан Милинов: практични неща, които никой досега не се е сетил да измисли. Отгоре на това и красиви! 🙂 Явор Джонев предложи някои основни промени в българската образователна система и предизвика  учудване у много хора с тезата си, че всяко дете би могло да постигне висок успех във всяка учебна дисциплина. Прочетох доста мнения, че това не е възможно, но ми се струва, че в случая се имаше предвид не еднакъв успех по всички предмети, а че в каквато и област да избере да се развива един човек, той би могъл да постигне успехи в нея, ако не се откаже в самото начало с мисълта, че няма талант или не му върви. Силно ме впечатли и видеото от TED на Джейн Макгонигал – толкова, че дори започнах тази публикация с него. 😉

Най-въздействащата за мен част беше третата – Провокатори. Всяка от презентациите ме грабна, включително и изпълнението на Studio Dance Zone. Преди него, Стийв Кайл с много чувство за хумор сподели нещо, което не му харесва в България: хората са прекалено сериозни и не играят на работните си места, а би трябвало. Дано поне един български работодател да се престраши да пробва малко по-„несериозен“ подход към организацията на работата в офиса в резултат от тази презентация – ще има полза. Яна Бюрер Тавание направи много силна презентация за ужасите, които се случват в домовете за деца и възрастни с увреждания. Проблемите са наистина много, но позитивното, което стана ясно от представянето на Яна, е, че не са чак толкова трудно решими, а и благодарение на положените от нея усилия до момента, прокуратурата се е заела да разследва всички случаи на починали деца от домове, разкрити от Яна, както и на все още живите деца, срещу които се извършват престъпления. Видеото, с което завърши тази сесия, също беше много интересно и едно от любимите ми от целия архив на TED.com.

Последната сесия – Разказвачи – ме развълнува най-слабо, с едно изключение. Може би защото беше в края на деня и умората, макар и приятна, вече си казваше думата. Изключението беше ХаХаХа импро театър – представянето им страшно ми допадна и планирам да заведа група приятели, които ще ги оценят, на тяхно представление възможно най-скоро. 🙂

Направих и няколко снимки от деня, а ако ви се чете още по темата, ето какво намерих до момента в други блогове:

Освен блогърите, тази година и традиционните медии обърнаха внимание на TEDxBG – имаше представители на БНТ, намерих и статия за събитието в сайта на списание „Обекти“.

Като за финал си спомних, че някъде из интервютата след успешното първо издание на TEDxBG, някой от организаторите май беше споменал, че най-вероятно TEDxBG 2011 няма да има, тъй като всички те имат други ангажименти, които ще им попречат да го организират. Е, като се има предвид колко добро беше всичко и този път, само мога да си представя колко ли страхотно ще бъде TEDxBG 2012, след като този път никой не каза, че няма да го бъде… Вече нямам търпение! 🙂

4 коментара за “TEDxBG 2011”

  1. Pingback: TEDxBG 2011 | ентелегентно

  2. Pingback: 100-те разходки на една идейна торбичка | Блогът на Юруков

  3. Pingback: За силата на идеите и TEDxBG 2011 | Интернет маркетинг с MarkBit.net

  4. Pingback: StartUP Conference NEXT – следват хубави неща | Сайтът на Силвина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.