Продължете към съдържанието

Можем ли да се научим да бъдем продуктивни?

Наскоро, докато си говорехме с една клиентка, тя въздъхна: „Ех, ако на всички ни идваше отвътре да бъдем организирани като теб…“ Тогава за пореден път се замислих: дали организираността е вродено качество, както много хора мислят или е умение, което всеки може да усвои? Според мен е второто.

Аз самата не съм се родила организирана, както някои хора, с които работя, подозират. Не съм си подреждала играчките перфектно като малка, нито съм се хранила и спала по стриктен график, съобразен с приоритетите и плановете ми. Даже не съм имала списък с цели, които да постигна до навършване на пълнолетие. 🙂

Както при повечето хора, организираността и продуктивността ми са резултат от необходимост, която се появи, когато започнах работа и по-точно след първото ми повишение. По онова време бях на около 20 години и работех дистанционно за компания в САЩ, която поддържаше няколко големи сайта за американския пазар. Започнах като разработчик на единия от проектите, но след известно време и активна работа с останалите колеги стана ясно, че се справям добре с планирането на процесите и на работата – моята и на другите. Така за първи път бях повишена в мениджър проекти, при това за всички сайтове на фирмата, с което задачите ми нараснаха доста. Оказа се, че помненето им не е най-ефикасният начин да се справя и е много по-добре да ги записвам някъде. След това се захванах да се образовам относно методологии, техники за спестяване на време и… останалото, както се казва, е история. 🙂

Ако вече усещаш, че трябва да вземеш мерки относно продуктивността и организираността си, просто действай. Избери си някой от множеството методи за продуктивност (за начало можеш да разгледаш блога на Супер продуктивност, където пишем за най-популярните методологии, заедно с други аспекти на продуктивността) и я пробвай. Може и да си вземеш онлайн обучението Супер продуктивност, в което с моята колежка Зорница Стефанова разясняваме подробно начина на мислене на продуктивните, организирани хора и представяме системата, която аз използвам, за да планирам и върша работата си и на която обучавам клиентите си.

Ако проявиш постоянство в прилагането на избраната от теб система, ще видиш, че това да бъдеш организиран и продуктивен е нещо, което се научава – и то такова, което може да се усвои от всеки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.