Продължете към съдържанието

Fairchart.bg – мнението на хората в цифри

И в тази публикация ти предлагам интервю с интересна личност, която ще ти представи полезен за българските потребители онлайн проект. Давам думата на Иван Кузманов, който ще ти разкаже за себе си и за Fairchart.bg.

Разкажи ми малко повече за Fairchart.bg. Какво представлява сайтът и как се използва? Какво трябва да знаем, за да го използваме максимално добре?

Сайта Fairchart.bg създадохме с цел да решим един проблем, а именно бързото намиране на мнение, споделено от голяма група хора, ползвали услугите на популярните фирми и брандове в България, когато имаме съмнения откъде точно да купим или пазаруваме редовно продукт или услуга в условията на силно конкурентна среда.

В основата си той е платформа с потребителски рейтинг, където фирмите са организирани по сфери на дейност и класирани спрямо своите конкуренти. Постарали сме се да e максимално опростен за ползване, както от хора, които търсят мнение, така и от тези, които искат да споделят своето. Вторите наричаме наши приятели, защото за да гласува човек, отделя от своето време, а в наши дни това е особено ценно.

Класации

С цел максимална обективност на рейтинга, гласуването става само след регистрация с имейл или още по-бързо с профил от социaлна мрежа. Предвидено е в една класация човек да гласува максимум за 3 фирми в рамките на 30 дни. Така сме ограничили до известна степен възможността за нечестни манипулации от потребители. Друга функционалност е опцията за последване на фирма или бранд, която всъщност е записване за техния месечен бюлетин с 2 бързи клика.

Класация
Класация
Форма за гласуване
Форма за гласуване

В платформата засега не са предвидени коментари, гласуването се извършва по 5 предварително зададени критерия с оценка от 1 до 10. Точно това прави рейтинга по-подробен и полезен, въпреки че удължава леко процеса на оценяване. Съответно човек, търсещ мнение, може да види среден рейтинг на фирма, оценка по различните критерии и класиране само по един или няколко от тях. Има добавен и актуален филтър по град, което прави информацията полезна за хора от цяла България.

Рейтинг

Как, кога и защо реши да стартираш проекта? Ще разкажеш ли малко повече за неговата концепция по принцип и за твоята идея за нея?

Аз отдавна исках да създам нещо полезно за обществото и това е първият ми опит. Идеята се роди в банята, докато разсъждавах кого да питам за съвет откъде родителите ми да поръчат кухня, кухненски уреди и дограма за ремонта, който бяха започнали. Едно време в Google излизаха прилични резултати, които показваха кои са популярните сред потребителите фирми. Това впоследствие се промени много и сега резултатите от търсене са на съвсем различен принцип. Намирането на мнение всъщност не е особено трудно, напротив – има прекалено много и човек може да се загуби в море от противоречиви изказвания по форуми, сайтове и социални мрежи. Това, освен че отнема много време, е и доста объркващо.

Така за няколко дни описах идеята си, която на 01.07.2017 г. успях да осъществя и публикувах Fairchart.bg. Изработката на първоначалната версия отне 20 месеца. Много пъти и до ден днешен ми идваше да се откажа. Оказа се по-трудно, отколкото си представях, особено в конфигурацията one-man show. Знанията ми за онлайн пространството и дигиталния маркетинг в момента на публикуване на платформата граничеха с нула. Започнах да чета и попивам супер много информация от сайтове, книги и хора, които следвах, докато не се обърках съвсем и не си казах „стоп“. Тогава се записах да уча с цел да канализирам процеса и сега, след много положени усилия, нещата се промениха и вече виждам светлина в тунела.

Друго, което ме човъркаше отдавна, беше желанието ми да помагам на деца в неравностойно положение. И не беше трудно да се сетя да обвържа броя на гласовете от активните наши приятели с кауза. Вече 6 месеца подред правим реални парични дарения на Фондация “Деца с проблеми в развитието”, въпреки че нямаме никакви приходи. За всеки глас даряваме 5 стотинки, а за всеки нов регистриран потребител – 50 стотинки. Не е много, но ме прави изключително щастлив и ми дава мотивация да привличам още наши последователи и да напомням на съществуващите периодично да преглеждат новите ни класации. Фондацията е изградила и Медицински център за рехабилитация на деца, в който определено имат нужда от покрепа, за да го поддържат и да функционира добре. За щастие има много добри хора и фирми, които им помагат.

Иван КузмановЩе споделиш ли какво друго правиш, какви са интересите и заниманията ти?

Интересите ми напоследък доста се промениха. Като цяло имам състезателен дух (явно неслучайно създадох платформа с класации), обожавам спорта и покрай него започнах да се уча как да живея здравословно, доколкото това е възможно в град като София. От малък съм запален по футбола и доскоро играех полупрофесионално, като едновременно с това ходех и на състезания по планинско бягане на къси дистанции. Тичам от малък и това ми е голяма страст, която съм решил да доразвия именно сега, след като реших да се откажа от футбола. Това ми освободи време да възобновя и тренировките с тежести на открито и закрито, които също обичам да практикувам.

Иначе от 17 години работя в печатница, минал съм през всички нива на процеса и вече съм специалист в производството на печатни рекламни материали. В момента съм в процес на преквалификация и се обучвам в сферата на дигиталния маркетинг, нещо тотално ново и различно за мен.

Дейностите ми не са малко и за съжаление изяждат от времето, прекарано със съпругата ми и нашата 2-годишна дъщеря. Жена ми по време на майчинството помагаше, като се грижеше за страницата на сайта и популяризирането във Facebook, но след като тя тръгна на работа, това остана мой ангажимент. Благодарен съм ѝ за подкрепата, която все още ми оказва и за времето, което ми освобождава да се уча и развивам, докато тя е по-концентрирана в дейностите около детето.

Как виждаш себе си след 10 години?

Не съм мислил по тази тема подробно. Аз обичам да живея за момента и плановете ми обикновено са в по-краткосрочен план. Надявам се след 10 години аз и семейството ми най-вече да сме здрави. Тепърва искам да придобия още много нови знания, умения и добри навици в личен и професионален план, които да улеснят, доколкото е възможно, предстоящите предизвикателства. Това е и нещото, което се надявам да предам на децата си и хората около мен. Една от мечтите ми е да стана специалист и човек, от който хората да черпят вдъхновение, да търсят съвет и когато ги получат, да останат доволни от постигнатите резултати. Наред с това ще съм много щастлив да имам възможността да бъда голям дарител в помощ на деца и така да върна още повече на обществото. Това за мен е едно следващо ниво, зад което знам, че стои още много, много труд.

Има ли нещо, за което не те попитах или което искаш да кажеш на читателите ми за финал?

Ти беше достатъчно изчерпателна с въпросите си, надявам се и аз да съм отговорил на очакванията. Това, което бих казал в допълнение е, че ти, Силви, си от хората, които ме вдъхновяват и във всеки разговор с теб успявам да науча по нещичко. Затова за мен е чест да гостувам в блога ти наред с доста успели личности.

Относно Fairchart.bg, искам да отправя призив към всички, които вече харесват или сега научават за платформата, да бъдат активни и съвестни, когато гласуват. Ще се радваме да ни подкрепят все повече хора, да споделят идеята ни с приятели и така да станат съпричастни към нашата кауза за дарения. Това е изключително голямо добро за децата от фондацията. А както многократно сме се изказвали през нашата Facebook страница, доброто е като правилно хвърлен бумеранг – винаги се връща!

1 коментар за “Fairchart.bg – мнението на хората в цифри”

  1. Благодаря на Силвина за това интервю! Надявам се идеята на платформата http://www.fairchart.bg да достигне до повече хора и да бъде наистина полезна за тях.

    За тези, които са регистрирани, отделили са време да гласуват и са част от нашата инициатива за дарения, ще връщаме все повече добавена стойност през следващите месеци.

    Към всички, които не са посетили още сайта, ще отправя призив:

    Бъдете добри, Влезте в класациите и Гласувайте с кауза! За всеки глас ние правим дарение от 5 стотинки на Фондация „Деца с проблеми в развитието“. По този начим печелим всички!

    Поздрави

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.