Продължете към съдържанието

Volontime – социалната мрежа за добри дела

Когато чуем „социална мрежа“, обикновено си представяме място, където можем да качим снимките от почивката, с които искаме да се похвалим, да поговорим с приятели, да прочетем някоя интересна статия или виц… Оказва се, че има и друг тип социални мрежи. Представям ти Габриела Пресолска, създател на Volontime – социална мрежа за добри дела.


Разкажи ми малко повече за Volontime. Какво представлява сайтът и как се работи с него? Какво трябва да знаем, за да го използваме максимално добре?

www.volontime.com е специализирана социална мрежа с взаимодействие между профилите на потребителите и организациите съответно. Всички видове добри дела могат да бъдат намерени на www.volontime.com и на www.store.volontime.com – каузи, доброволчество, благотворителни базари, дарителски кампании за материали и за финанси, развиване на корпоративни социални проекти от страна на бизнеса, онлайн платформа (www.store.volontime.com) за продажба на продукти, обвързани с кауза. Правиш подарък на някого, а продавачът заделя част от приходите за дарителска кампания. Така имаме win-win ситуация: купил си нещо, а същевремнно ти и продавачът сте помогнали и на добра кауза. И целият процес е проследим на всяка негова стъпка. След извършеното дарение от продажбата, купувачът получава потвърждение по мейла от самата неправителствена организация, че това наистина е така. Вече се реализират продажби и хората се уверяват, че процесът е прозрачен и проследим, посредством нотификациите, които са създадени и потвърждението на всяка една стъпка от различните страни по процеса: купувач, продавач, неправителствена организация и ние от Volontime. Социалната мрежа се използва стандартно, както други социални мрежи – от бутона „регистрация“ човек си прави профил. След това, той/тя може да създаде и профил на организацията, която и ако представлява. Добре е Volontime да се осъзнае в нейната цялост, а именно, че това е социална мрежа с познатите ни функционалности за публикуване, коментиране, харесване. Не е нужно да се ходи на други места, за да се съобщи нещо или да качиш снимка на доброто дело, което си сторил. Разликата е, че Volontime е специализирано място за добри дела от страна на хората, бизнеса, неправителствения сектор. И като такова специализирано място, тя има нужните функционалности, които да спомагат по-добре хората и организациите да бъдат представени с техните проекти, нужди, да има прозрачност и да знаем къде лесно и бързо можем да обхванем голям брой от организации и каузи, които да видим и при съвпадение на интереси да подкрепим под една или друга форма.

Габриела ПресолскаКак, кога и защо реши да стартираш проекта? Ще разкажеш ли малко повече за неговата концепция по принцип и за твоята идея за нея?

Идеята за www.volontime.com се роди след години на лично участие в различни събития и дейности, свързани с правенето на добрини и, разбира се, внимателни проучвания по темата, които показаха доста слаби места и непрозрачност в този процес. Също така начините и организациите, които функционират до момента за дарения, удържат част от самите дарения. Ние се постарахме да създадем място, в което всеки може да покаже своята истинска = човешка = добра страна, също така да не се взима от даренията, а цялата сума да отива към съответната организация.

Като потребител, ако влезеш в Интернет и зададеш ключова дума по темата, ще ти излязат какви ли не предложения. На кое да се довериш? Кое е подходящо за теб? Имаш ли време да прочетеш всички предложени сайтове, страници, статии? Информацията в интернет или Facebook е фрагментирана или липсваща и човек не може да обхване цялостно какво, кой и как прави или се нуждае от подкрепа, кое е най-подходящо за него или организацията, която представлява. Публикациите за други новини във Facebook размиват фокуса на тази тема. Тя трябва да си има своето място и да изгради своята общност, за да работим заедно по-ефективно и целенасочено. Никой (или със сигурност е малка част от хората) не си прави регистрация във Facebook с мисълта да потърси дейността на неправителствена организация. С тези въпроси се сблъскахме и ние като частни потребители, когато се разровихме из темата за добрите дела.

И така, с практика и четене на специализирана литература и статистика по темата, решихме да създадем специализирано място, което да обхваща целия процес и всички видове добри дела, да е свободно и прозрачно за всички хора и организации. Всеки да си има профил, организациите да си имат регистрация и заедно да се намират, последват, подкрепят, доброволстват, участват в благотворителни базари, даряват материали, даряват финанси, купуват подаръци с кауза. Системата им предлага сходни профили на хора, фирми или НПО, които са със същите категории на интерес, за да се намират по-бързо и лесно, с което и подкрепата да е навреме и по-адекватна спрямо нуждите и мащаба на каузата/събитието/кампанията. Не на последно място за стартирането на www.volontime.com е и статистиката в световен мащаб, която обхваща и нашата страна. За 2017 година България е на 127 място от 139 страни по цялостно представяне за правене на добро спрямо World Giving Index и на 138 място по доброволчество в същата класация. Слабото представяне на страната ни и през другите предходни години ни наведе на мисълта, че нещо в този процес не функционира по най-адекватен начин. И решихме да помогнем с иновативно, съвременно и технологично средство – ИТ платформа за целия процес, хора и организации, които правят всякакви добри дела.

Ще споделиш ли какво друго правиш, какви са интересите и заниманията ти?

Като човек, отдал се на start-up-а, с малко дете, определено не ми остава много време за други дейности. Ежедневието ми преминава в мисли и работа по тях. Разбира се, ходя на различни събития, социализирам се с хора, които като мен рискуват и развиват собствени проекти/бизнеси, чета книги, но както събитията, така и литературата, и разговорите са по темата за start-up, а ако знаете колко ми се чете художествена литература, иска ми се да отида на балет…, но уви, ето за това нямам време примерно, а много харесвам. Аз съм прагматичен романтик, ако има такова определение. От една страна се вълнувам от проекти в сферата на стволови клетки, които ще помогнат за справяне с дефицита на донорство, както и някои заболявания. Харесвам да чета за start-up проекти, за справяне с един или друг проблем. Изобщо научни и бизнес теми за човешкото развитие в една или друга посока силно ме вълнуват, но от друга страна се разчувствам от всякакво изкуство, от народни и латино танци, музика, театър, поезия – нещо, от което имам силен дефицит, предвид натовареността по проекта, който развиваме.

Как виждаш себе си след 10 години?

Аз се развивам в съответствие и с околната среда, процеси, еволюционно развитие на човечеството като цяло, така че не смея да си се проектирам някъде или по някакъв начин като единица, спрямо само моите очаквания и желания. Аз съм част от екосистемата и както аз ѝ влияя, така и тя на мен. Взаимно се променяме, развиваме. Важното е днес, след 10 години, 20 години и т.н. аз и заобикалящата ме среда да сме в синхрон.

Има ли нещо, за което не те попитах или което искаш да кажеш на читателите ми за финал?

Ще използвам думи на друг човек, в които вярвам. Както казва Лев Толстой, „За да повярваш в доброто, трябва да започнеш да го правиш“.

3 коментара за “Volontime – социалната мрежа за добри дела”

  1. Изпаднала съм в беда Ще помогнете ли

    Коментирай помагате ли за проблемите на хората изпаднали в беда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.