Продължете към съдържанието

Запознайте се със Свръхчовека – Георги Ненов

Както вече ви разказах, през изминалата година направих много положителни промени в живота си, една от които е да прекарвам повече време с хора, които ме вдъхновяват и зареждат. Един от тях е Георги Ненов, познат още като Свръхчовека. След една много зареждаща и приятна среща с него Георги с подкаста си за личностно развитие стана първи официален партньор на Един въпрос, още преди да сме стартирали и ми даде интервю, в което разказва интересни неща, някои от които не е споделял преди. Жюстин вече му взе първото интервю, а по-долу можете да видите какво сподели Георги с мен.


Георги НеновПредстави се на читателите ми накратко. Кой е Георги Ненов?

Георги Ненов е един непоправим оптимист и мечтател, който кипи от енергия и идеи.

Кога и как започна интересът ти към личностното развитие и какво се случи след това, за да стигнеш до това, което си и което правиш днес?

Интересът ми към личностното развитие се зароди преди няколко години, когато мой близък приятел ми препоръча да прочета „Трите въпроса“ на Хорхе Букай и „Четирите споразумения“ на Мигел Руиз Диаз. Даже не осъзнавах какво точно чета, но първата част от книгата на Букай дойде в точния момент, за да отговори на доста мои въпроси, свързани с начина, по който живея и възприемам живота си. В края на 2015 г. попаднах на един доста интересен за мен подкаст – Addicted2Success на Joel Brown. Много ми хареса. Започнах да слушам навсякъде, където имаше възможност. Изслушах всичко, а някои епизоди – по няколко (десетки) пъти. Имам си даже специална плейлиста с тези отбрани епизоди. Така през март 2016 г., благодарение на моята приятелка, се озовах на едно обучение на Фондация „Същност“. Казва се „Към същността“. Там срещнах Албена и Юли Тонкин, както и Стилиян и Мирослав Запорожанови и тези хора буквално ми презаредиха батериите. Започнах да виждам възможности във всичко. Започнах да ги следвам и да се включвам в техните събития и обучения. И така на едно от обученията на Юли в СофтУни се вдъхнових да направя собствен подкаст, в който да показвам на хората, че в България всичко е възможно. И да разказвам историите на хора, които вече разцепват! И ето ме, 17 епизода по-късно, гостувам в твоя блог.

Откога правиш подкаста и колко време ти отне реализирането му: от възникването на идеята за „Свръхчовекът“ до първия записан и публикуван епизод?

Идеята за подкаста се появи през лятото. Юни или юли месец. Всъщност, най-трудното, както винаги, се оказа самото започване. И тук пак се появява Юли, който в един уебинар беше дал следния съвет: „Започни, преди да си готов!“ Не ми трябваше повече от това. Просто осъзнах абсурдността на ситуацията – колкото повече чакам, толкова по-вероятно е никога да не направя нищо. Точно като в една китайска поговорка, която гласи: „Има два момента, които са перфектните, за да се посади едно дърво. Първият е бил преди 20 години. Вторият е сега“. Много държах първият ми епизод да е с Лазар Радков, защото дължа голяма част от моето осъзнаване на общуването си с него. Е, обадих му се, отидох му на гости и записахме Свръхчовекът: Епизод 001. Нарочно сложих две нули. Дългосрочната цел е трицифрен брой епизоди. Записахме го, а моят приятел Радо сглоби музиката за няколко дни и… Voila! Имах първия епизод, готов за публикуване.

Имаш ли екип, който ти помага за подкаста или го правиш сам?

Екипът сме аз и Радо. Засега. В началото се налагаше да се правят повече корекции вследствие на грешки, запъване и външен шум, но мисля, че с опита това поотмина и вече смело „залепяме“ интрото и аутрото и епизодът е готов. Моята цел е да се концентрирам в правенето на това, в което съм най-добър и всички странични дейности, които са страшно времеемки, да бъдат прехвърлени към специалисти. Ако държа да създам стойностен продукт, не мога и не искам да се превръщам в One Man Show. Поради тази причина се обърнах към външен човек за voiceover на новото интро, тъй като държа подкастът да звучи професионално и качествено.

Как протича създаването на един епизод: от първоначалната идея до готовия запис? Ще споделиш ли някой любопитен или забавен момент, който е останал „зад кулисите“?

Уговарям се да се срещнем с госта в удобно за него време и на удобно за него място, като опитът ме е научил да имам само 2 изисквания: 1) да има достатъчно време (поне един час); 2) мястото да е тихо – за предпочитане офис или свободно помещение. Важно е да има конкретно насрочена дата. Иначе подкастът сигурно нямаше да има и 5 записани епизода. Случвало ми се е да се отложи или пренасрочи среща, но отношението на хората е съвсем различно, когато има точна и ясна уговорка. Следва самият разговор. Обикновено разказвам за 10-15 минути защо правя този покаст, как протича и какъв е крайният продукт. Повечето Свръхчовеци веднага се влюбват в идеята и това си проличава в самите разговори. Всички са супер открити и споделят своите истории и идеи с желание. Като ми свършат въпросите, задавам последния въпрос, който винаги е „Ако можеше да се върнеш с машина на времето към себе си, кога би се върнал и какво би си казал?“ След него закривам епизода, благодарейки на госта за отделеното време. Любопитен момент… Докато записвах Епизод №15 с Юли Тонкин, в един момент от разговора се наложи да го прекъсна, защото много ми се ходеше до тоалетна. Бях се наливал с литри вода целия ден. Беше супер смешно и неловко. Е, Юли е супер пич и се хилихме 5 минути, след като се върнах. Но това ми е за урок.

Как достигаш до толкова много успели и заети българи? Как успяваш да ги намериш, да се свържеш с тях и да ги убедиш да отделят час от времето си, за да поговорите? Какъв съвет би дал на моите читатели, които искат да се свържат с успял човек, за да обсъдят идея, за менторство или въпрос, но се притесняват или не знаят как да подходят?

Не е трудно да достигнеш до тези хора, защото те искрено копнеят за едно нещо и то е промяната. Те са създатели и носители на тази промяна и когато се запознаят с човек, който има сходни ценности и визия, то те откликват веднага. Дори ми дават съвети, а най-готино е, когато след края на епизода са по-ентусиазирани от мен самия и ми разказват за свои приятели и познати, които биха били подходящи гости. Усещането е фантастично! Как ги убеждавам? Разказвам им историята и им изпращам линк към самия подкаст, който те могат да изслушат и разгледат. В момента работя над pitch от 3 изречения, с който да представям по най-добрия възможен начин „Свръхчовекът“ на хора, които никога не са чували за него. За съвет ще използвам един цитат на Лазар, когато му разказвах за това, че ми е притеснено да поканя всичките си приятели във Facebook в страницата на подкаста. Той каза: „Мислиш ли, че това, което правиш, ще помогне на тези хора да живеят по-добре?“ „Определено!“ – отвърнах аз. Няма нужда да се притеснявате от реакцията на хора, които не познавате. Вярвайте силно в това, което правите или искате да направите и действайте! Искате ли след 10 години да си задавате въпроса: „Какво ли щеше да стане, ако…?“

Тук прекъсвам интервюто за малко, за вмъкна коментар. 🙂 Скоро достигането до успелите българи, за да им зададете въпрос, ще стане още малко по-лесно благодарение на Един въпрос – новият проект, който разработвам. Запишете се тук, за да ви пиша, когато стартираме.

Имаш ли любим епизод от подкаста, кой е той и защо ти е любим?

Епизод №5 ми е най-любимият. Защото отидох да си говоря с един геймър за игри и забавление, а се оказа, че всъщност той има огромна аудитория от млади хора, с които често общува на социални теми и ги кара да мислят. И досега е най-слушаният епизод на „Свръхчовекът“ с над 2100 слушания (само в Soundcloud). Препоръчвам го!

Кое е най-ценното, което си научил досега от работата си по „Свръхчовекът“?

Най-ценното, което съм научил… Хмм… Научих или по-точно си дадох сметка за няколко много важни неща:

  1. Няма човек, който да е започнал да работи и сбъдва мечтите си, преди да е повярвал в собствените си възможности. Помислете над това. Кой би ви повярвал, ако самите вие не вярвате в себе си? Кой би ви помогнал? Кой би ви подкрепил?
  2. Външната подкрепа може да ви окрили. Буквално! Може да се използва като пряк път. Ако имате приятел или роднина, който прави нещо, което обича – подкрепете го! Колкото и налудничава да е идеята, колкото и странно и неразбираемо да ви я обяснява. Застанете до него и му кажете, че вие вярвате, че той може да се справи. Бъдете осъзнати за силата, която давате на близките си, подкрепяйки ги.
  3. Убедих се, че средата наистина определя съзнанието, а моята среда в момента е Свръхчовешка. Нямам търпение да видя какво ми предстои през 2017 г.

Какви са бъдещите ти планове? Ако си представиш себе си след пет години, къде се намираш, с какво се занимаваш и как си се развил за това време?

Знам какви цели имам за след 5 години, но аз живея тук и сега. След 5 години ще съм по-здрав, по-опитен и още по-вярващ в себе си.

Какво е твоето послание или пожелание към читателите на блога ми?

Като послание ще използвам думата, която е мой спътник през 2016 г. Тя е „осъзнатост“. През тези 365 дни ежедневно ставах все по-осъзнат. За всичко. За това как да общувам с хората, как да действам и сбъдвам целите и мечтите си, как да се грижа за тялото си, как да продавам идеите си. И сега вярвам, че ще живеем в един Свръхчовешки свят, когато започнем да си задаваме повече въпроси и когато прозрем, че никой не е отговорен за нашето щастие освен нас самите. Никой не ни е длъжен за нищо. Никой няма да сбъдне нашите мечти вместо нас. Какво чакаме?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.