Продължете към съдържанието

Ако прекарвате много време пред компютъра, това е за вас

Има само няколко българи, чиито публикации в LinkedIn Pulse следя с особено удоволствие и почти винаги чета. Един от тях е Даниел Георгиев. Затова и когато ми писа наскоро, за да ми представи полезното приложение, което разработва, с удоволствие го поканих да ми гостува с публикация, в която да се представи и той прие. Давам му думата, за да научите кой е той, как е превърнал едно на пръв поглед лошо стечение на обстоятелствата в победа, как се прави успешно приложение и как да не ви болят очите, ако се налага да седите дълго пред екрана на компютъра.


Даниел ГеоргиевЗдравейте, аз се казвам Даниел Георгиев. В момента на 20 години и живея в град София. Познат съм най-вече като създателя на Iris – приложение, което прави мониторите полезни за очите.

Когато бях по-малък, бях спортист. Имам доста победи и медали от състезания по академично гребане. След като спрях със спорта, започнах работа като програмист в една компания и тогава за пръв път започнах да прекарвам по над 10 часа пред компютъра.

По принцип като малък имах перфектно зрение, но след тези много часове пред компютъра очите започнаха доста да ме болят. Мина около година така и започнах да си капя капки за очи и да чета защо очите ни болят пред компютъра.

В началото не се интересувах много, но когато след няколко месеца отидох на очен лекар и той ми каза, че имам нужда от очила с диоптър, реших, че е време да предприема по-сериозни промени. Запонах да чета статии за очите, защо ни болят, как може да се подобри зрението, различни научни изследвания. Смених множество различни капки за очи, взимах си почивки от компютъра и общо взето започнах да дълбая в областта на очите и зрението.

Тогава бях студент в първи курс в НБУ. С няколко приятели решихме да участваме в едно съзтезание на Microsoft с награда $50 000. След няколко седмици умуване какво да направим се спряхме на софтуер, който посредством камерата да ти напомня да мигаш. Стори ни се подходящо и иновативно, а аз така или иначе вече се бях вманиачил в науката за очите.

Това може да се каже, че беше и началото на Iris. Странно как, но днес почти никой не ползва точно тази функционалност в програмата.

След като спечелихме в България, но отпаднахме на полуфиналите и не можахме да станем световни шампиони, проектът беше умрял за доста време. Тогава през август 2015 реших, че това е нещо, което би помогнало на много хора и го продължих сам. Напуснах си работата и университета, за да мога да развивам този мой проект. Това беше и началото на моето предприемаческо пътешествие. Да ви кажа, беше много трудно, дори и днес е много трудно.

След година работа Iris има над 100 000 изтегляния и се ползва в над 140 държави. Най-обичаните му функционалности са намаляването на синята светлина вечер, което помага на хората да спят по-добре и премахването на така наречения flicker, заради който ни болят очите от мониторите. Наскоро направих и една напълно безплатна версия точно с тези две неща. Казва се Iris mini.

Ако искате да разберете повече за Iris може да посетите уебсайта iristech.co. А ако искате да го пробвате напълно безплатно, може да си свалите Iris mini от irismini.com.

Save

Save

1 коментар за “Ако прекарвате много време пред компютъра, това е за вас”

  1. Pingback: Дайджест на предприемача #5 - Сайтът на Силвина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.