Продължете към съдържанието

За какво ми е повече време?

Дали изобщо някой някога си е задавал този въпрос? Или всеки би се радвал, ако разполагаше с още мъничко допълнително време?

След като миналата седмица писах за спестяването на време, днес ще споделя някои неща, за които според мен си струва да „похарчим“ допълнителния времеви ресурс, който ще ни се освободи при доброто планиране и организация.

  • Грижа за себе си. Здравословното хранене и редовното движение по 30-60 минути дневно не са глезотия, а необходимост, ако искаме да можем да работим и функционираме нормално. От опит се убедих в това след години заседяване пред компютъра и хапване на много въглехидрати, последвано от здравословен режим на хранене и много движение, които бавно, но сигурно дават своите резултати. В тази точка включвам и редовни профилактични прегледи.
  • Почивка. Дали е активна или пасивна, тя ни е жизнено необходима, за да можем да работим нормално. Може да работя почти денонощно от понеделник до петък, но през уикендите и отпуските не поглеждам работа, не си проверявам пощата и не си вдигам телефона. Бих казала и че не мисля за работа, но ще излъжа: всъщност точно тогава ми идват най-добрите идеи за подобряване на работата – когато съм откъсната от ежедневието. Като бонус през седмицата съм по-отпочинала и работя по-ефективно.
  • Време с други хора. Срещите с приятелите и семейството, през които не бързаме и не си поглеждаме телефона на равни интервали от време, не бива да се оставят на заден план. С тази част от планирането на времето все още нямам успеха, който се стремя да имам, но и това ще се промени към по-добро скоро. 🙂
  • Планиране. Както в работата, така и в личните дела доброто предварително планиране помага да сме по-спокойни и продуктивни.
  • Плащания. Сериозен източник на стрес за много хора, който може да се избегне, ако отделяме необходимото време да планираме и да направим в срок плащанията, които дължим, както и да си съберем това, което други хора имат да ни изплащат. През годините, откакто и аз, и няколко мои приятели стартирахме собствени бизнеси, съм оставала потресена, когато някой ми сподели, че няма време да издаде фактурите си и да си събере плащанията, защото „има много работа“. Разбира се, че е страхотно да работим за удоволствие, но да не забравяме, че го правим и за пари. 🙂 А ако имаме да правим плащания, добре е да помним, че е много вероятно някой да разчита на тези пари така, както ние на своята заплата, хонорар или приходи от  бизнеса, а и че да бъдем търсени от кредитори не е от най-приятните преживявания. Колкото по-бързо правим дължимите плащания, толкова по-спокойни ще бъдем, а хората с удоволствие ще продължават да работят с нас и заради нашата коректност.

А ако вие имахте поне по час-два повече на ден, как бихте ги използвали?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.