Продължете към съдържанието

Денят на иновациите

Вчера в София се проведе първият за България международен форум, посветен на иновациите: Innovation Explorer Day, организиран от Innovation Starter Box. Няколко пъти ви поканих на него, а днес ще споделя впечатления от събитието.

За първи път бях на конференция, която се фокусира изцяло върху иновациите и ги разглежда от всички възможни гледни точки. Много ми допадна това, че в програмата бяха включени разнообразни презентации: някои ми послужиха за вдъхновение, а други разглеждаха конкретни методологии и начини за въвеждане и стимулиране на иновациите.

В началото чухме резюме на най-важното от Innovation Transition Report 2014. Точките от презентацията, които най-много ме впечатлиха (но не ме изненадаха особено):

  • Повечето фирми в Източна Европа купуват готови иновации, а не създават собствени.
  • Корупцията и недостатъчните или неподходящи умения на персонала спират иновациите у нас.
  • Чуждите фирми правят повече иновации от местните, основани в Източна Европа.

Антъни КристовАнтъни Кристов, арт директор в Pixar и един от малкото българи в екипа им от 1200 души (макар че сподели, че националността на служителите в Pixar не е сред важните и определящи ги неща), разказа за ежедневието в една от най-иновативните компании в света. Много ми хареса пълната свобода за творчество, която техният екип има и която се простира дори до офис пространствата, в които хората работят и които всеки може да пресъздаде изцяло по свой вкус. (Едно търсене на „Pixar office cubicles“ в Google Images ще ви даде представа за тях.) Антъни сподели още, че креативността не се създава, възпитава или преподава, а трябва да се създадат подходящи условия за нея и тя ще се прояви.

Julie BaherДругият ми любим лектор от първата част на конференцията е Джули Бахер, която се грижи за потребителското преживяване в Citrix. Тя говори за основните принципи на дизайн мисленето и за начините, по които ги използва в работата си, както и как мотивира колегите си да го правят. Освен периодични обучения, хората в Citrix получават и ежедневни напомняния да поставят клиента на първо място, когато разработват и поддържат продуктите, които правят. Напомнянията са най-разнообразни и в повечето случаи са забавни и полезни за хората. Например, на гърба на картите им за достъп до различни офис пространства са записани основните принципи на дизайн мисленето, а служителите, които са се отличили в грижата за клиентите чрез добрия дизайн, получават титлата Design Hero, придружена с истинско наметало на супергерой. 🙂 С времето принципите на дизайн мисленето са били възприети и от най-големите скептици сред колегите на Джули. Любим пример от нейната презентация ми е „историята с кравата“: след уъркшоп, преминал в симулации и игри, колега на Джули изразил недоволство, че са му загубили времето с неща, които са били забавни, но няма как да ги приложи в работата си. Възмутен, показал като доказателство за думите си една крава, която го накарали да направи по време на една от игрите… но докато се жалвал относно кравата, му дошла идея за подобряване на един от продуктите на фирмата – GoToMeeting, софтуер за провеждане на онлайн срещи – чрез игра. Играта била настроена да стартира автоматично за клиенти, които изчакват останалите участници в срещата да се включат, за да не скучаят през това време, а да се занимават с някакъв забавен сюжет, включващ селскостопански животни.

Dr. Felix von HeldДокато първата част на конференцията премина в презентации, през втората имахме избор между няколко панелни сесии и два уъркшопа, които даваха възможност да се запознаем с две методологии – дизайн мислене и Systematic Inventive Thinking – и да ги упражним на практика. Избрах втория и се радвам, че го направих, тъй като беше изключително интересен и полезен. Водещите д-р Феликс фон Хелд и Ерез Цалик бяха истински професионалисти и ни въведоха в материята веднага, като ни оставиха да се учим и забавляваме максимално.

Systematic Inventive Thinking (или накратко SIT) е много интересна методология за структуриране на процеса на „изобретяване“ на нови решения. Тя залага на това, че повечето креативни решения и уж случайно хрумнали ни идеи споделят общи характеристики. При работата по този метод описваме подробно ключовите характеристики и съставни части на процес или продукт, след което започваме да ги разместваме и изменяме по различни начини, за да постигнем иновативно решение. Нещо като детските игри с конструктори, но вместо строителни блокчета се използват идеи. 🙂 По време на уъркшопа упражнихме два инструмента на SIT: изваждането и разделянето. При изваждането един от ключовите компоненти на продукта, който разглеждаме, трябва да се премахне и да се създаде нов продукт с останалите. Пример за прилагането му е създаването на контактните лещи (очила без рамка), велоергометъра (велосипед без колела) или банкомата (банково гише без банков служител). Разделянето се прави, като се разместят компонентите на продукт или услуга, така че да се формират нови. С групата, в която работих, „изобретихме“ хотел, в който клиентът сам си избира стаята при настаняването, а при анализа след това се оказа, че това е реално съществуващо решение, което увеличава многократно лоялността на гостите на хотелите, които го прилагат.

Ще завърша с благодарност към екипа на Innovation Starter Box за поканата да се включа в това колкото вдъхновяващо, толкова и практически полезно събитие. Силно се надявам то да се превърне в ежегодна конференция, а ако вече съжалявате, че сте го пропуснали, ще ви утеша с новината, че тази събота можете да се включите в семинар по SIT, воден от Леона Асланова и Красен Хинков. Ако сте били на Innovation Explorer Day, дори и да сте участвали в SIT уъркшопа, си струва да посетите и този, за да се запознаете с останалите три метода на SIT и да ги упражните на практика. Носете си и баджа от конференцията за по-изгодни условия на регистрацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.