Продължете към съдържанието

StartUP Conference NEXT – следват хубави неща

Както и преди съм споменавала, StartUP Conference е сред любимите ми събития и почти не пропускам негово издание. Докато миналата година бях в екипа на един startup, тази година присъствах само като един от основателите на по-„традиционен“, но за сметка на това малък бизнес. 🙂

Списъкът на всички лектори все още е наличен на сайта на събитието, затова вместо да разказвам за всички един след друг, ще споделя само кои ме впечатлиха най-много и с какво.

StartUP_2013_Stavros

Ставрос Месинис от The Cube говори за пиратството, но не за онова, което асоциираме с някои определени български сайтове, да не споменавам имена… а за хората, решили да започнат нов бизнес в опасните води на несигурност, конкуренция, борба за финансиране… Ставрос посъветва стартъпърите да бъдат от пиратите, които се забавляват и чрез своята игра променят статуквото, а не като онези, които са станали пирати, за да ощетяват другите.

Шира Абел

Шира Абел се занимава с маркетинг на стартиращи компании и изнесе толкова полезна презентация, че едва смогвах да си водя бележки и да туитвам достатъчно бързо (и пак пропуснах някои неща). Както обеща, тя е качила цялата си презентация в SlideShare – ето я.

Тъй като проекторът не сработи от раз и Шира не успя да започне презентацията си навреме, тя стартира с не по-малко интересна сесия въпроси и отговори, докато техниците оправят нещата. Чак се позарадвах, че проекторът реши да прави номера. 🙂 Особено ми хареса отговорът на Шира на въпроса как се чувства като жена, работеща в областта на технологиите, където повечето от колегите й са мъже. Тя сподели, че всъщност е била geek от малка, винаги е била в час и това е помогнало колегите й да я приемат като равна и да не я подценяват. Страхотно! Каза още, че навремето е прекарвала доста време в IRC – много познато и на мен, аз дори се запознах със сегашния ми годеник в chat канал (на тема „технологии“, разбира се :)).

Презентацията на Джордан Шлипф също беше полезна от начало до край. Състоеше се от разнообразни и много ефективни тактики, чрез които да продаваме успешно на големия бизнес. Любими съвети, които от опит потвърждавам, че действат: ако се появите в офиса на клиента, дори и без уговорена среща, едва ли ще ви отпратят – от учтивост ще ви отделят няколко минути; изпращайте редовно e-mail-и и правете услуги – хората ще се чувстват задължени да ви ги върнат и ще ги гризка чувство на вина, ако не отговарят на писмата ви, а вие продължавате да пишете все така мило и учтиво. 😉

От втория ден много харесах Филип Добранич и неговата презентация, която ни обърна внимание на разказването на истории и колко важно е то. Ако имаме интересни истории, които да разкажем пред подходящата аудитория, вместо просто да изсипваме цифри и данни, става много по-лесно да печелим и инвеститори, и клиенти. Най-важното е да сме убедителни, да вярваме в историите си и те да отговарят на истината.

Програмата редуваше презентация, дискусионен панел, презентация… и така и през двата дни. Много ми хареса това решение, а от дискусионните панели любим ми беше „Start Young, Start Now“. В него дискусия за бизнеса и бъдещето водиха трима младежи под 20-годишна възраст, които вече са активна част от българската startup общност.

Start Young, Start Now

Атанас Бахчеванов е един от създателите на Stepsss – „умна“ стелка, която поставяте в обувките си, за да проследите състоянието на организма при ходене и спорт. Екипът участва в Global Startup Battleгласувайте за тях, за да им помогнете да развият бизнеса си. И продуктът, и екипът са супер и заслужават подкрепа. Междувременно те получиха и финансиране от Eleven – Stepsss са един от десетте екипа, които ще влязат в акселератора през януари.

Любомир Янчев е създател на продукта за автоматизация на дома Модерният иконом, известен още като Мелиса. Той позволява да контролирате устройствата, осветлението, отоплението и т.н. в дома си с гласови команди. За модерния иконом чух още на OpenFest миналата година – тогава той беше само на фаза ранен прототип (Любомир сменяше слайдовете на презентацията си с помощта на Мелиса), а сайтът на проекта тъкмо беше спрял, тъй като нямаше дори средства за хостинг.

Само за една година идеята за продукта е напълно развита и вече можете да си го поръчате, така че да бъдете сред първите, които ще го изпробват. Любомир говори за това, че заради възрастта му и заради футуристичното звучене на идеята му повечето му познати и дори учители не спирали да му повтарят, че няма да успее… и да се изненадват на всеки етап от развитието му, докато той продължава да им доказва, че не са били прави. Този човек е чудесен пример и вдъхновение да не се отказваме и да вярваме в идеите си!

Последният от тримата вдъхновяващи млади хора в панела беше 12-годишният Томислав Петков, който активно се обучава за предприемач и участва в StartUP Weekend. Симпатичен млад човек, когото тепърва го очакват големите успехи и за когото още ще чуваме, убедена съм. 🙂

Закриването на това вдъхновяващо събитие беше поверено на Стив Кайл, чийто последен проект е MammothDB, но го познаваме и от по-рано с неговите размисли за играта на работното място, на които съм убеден фен.

Този път той ни посвали от розовите облаци на земята, като разказа защо Източна Европа не е Силициевата долина и едва ли някога ще стане. Отрезвяващо подейства, но някой трябваше да каже и тези неща – че тук нямаме толкова  много инвеститори, фондове, пари или голям пазар, – защото само когато човек вижда реалността такава, каквато е, а не каквато му се иска да бъде, би могъл да успява в нея и да я променя.

StartUP Conference като цяло надмина себе си и тази година. Не знам как успяват, но всяко следващо издание е по-добро от предишното. Толкова много стойностни неща си струваше да се запомнят, че туитвах до степен да спечеля награда за човек, пуснал най-много туитове от събитието. 🙂 Не се опитвам да бъда излишно скромна, но наистина не се стараех заради наградата, просто си струваше да споделя почти всичко, което лекторите и панелистите говореха. А наградата ми беше една малка, но уникално полезна книжка – „The Mom Test“ на Роб Фицпатрик. Без никакви излишни приказки и само с практични примери и съвети в тази книга Роб ни учи как да валидираме идеите си (т.е., да проверим дали изобщо стават за нещо и кой би купувал продукта ни). Книгата помага да избегнем най-често срещаните капани, които ще ни накарат да търсим одобрението на хората и ще ги подтикнат да ни излъжат, че идеята ни е страхотна, само за да не ни обидят и да се отърват по-бързо от нас. Задължително четиво за всеки, който стартира с иновативна идея и което ми се иска да бях прочела една година по-рано, но… никога не е късно. 🙂

А на StartUP Conference 2014 много ще се радвам да видя:

  • Панел, подобен на разговора с младежите, но който да насърчи и по-възрастните предприемачи, че никога не е късно да се пробват. Страхотно е да се дава кураж на младите хора, аз самата го правя винаги и заставам категорично зад това, но… понякога, например на деня за презентиране пред Eleven миналата година, на който участвах с екипа на Kibti, на моменти се чувствах леко стара, а тогава бях на 30 и най-младият член на екипа. 🙂 Вярвам, че неща като възраст, пол и подобни не са нито фактор за успех, нито за провал в бизнеса, но е добре това да се дискутира по-често и да се напомня, че „старостта не е порок“. 🙂
  • Още един панел „Founder Stories“, в който основатели на стартъпи, които вече са успели, да споделят как са стартирали и през какво са преминали. И тази година го имаше, но повечето участници в него сякаш презентираха пред инвеститори, вместо пред колеги и съмишленици – разказваха ни за компаниите и продуктите си, но малко от тях споделиха по нещо от „кухнята“ (или може би аз съм била прекалено „гладна“ за още, но така го усетих – липсваше ми тази част).

В заключение, благодаря на целия екип на конференцията за страхотното събитие, което беше не само полезно, а и още ме зарежда с положителни емоции, когато се сетя за него. Благодаря специално и на Крис за възможността да присъствам. Попътен вятър в платната на всички starup пирати и до нови срещи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.