Продължете към съдържанието

DesignDay 2010

DesignDay 2010Есента е студен и мрачен сезон, който не ме въодушевява особено, но си има и плюс: след лятната летаргия едно след друго се провеждат всякакви събития и конференции, свързани с уеб, все с интересни лекции и тематика.

И тази есен не прави изключение. Сред събитията, които сложиха началото й, беше второто издание на конференцията за уеб дизайн DesignDay, организирана от списание .net. И тази година тя се проведе в Sofia Live Club, вместо в някоя скучна конферентна зала. Както и през 2009, лектори бяха водещи специалисти по дизайн и потребителско преживяване, които са и автори в списанието.

Миналата година не успях да присъствам на DesignDay заради служебни ангажименти, а и тази за малко да го пропусна, но в крайна сметка успях да стигна поне за втората част от презентациите.

Влязох насред лекцията на Фарук Атеш – добре, че е бил така добър да събере на едно място линковете към нещата, които е представил, та да могат да ги видят и закъснелите. 🙂 Страничката му с препратки в Delicious е много полезен ресурс – силно я препоръчвам.

Лекцията за Adobe Creative Suite 5 на Николай Михайлов не ми беше особено интересна, може би защото не се занимавам с редактиране на видео, а тя беше пълна точно с конкретни примери за новите възможности на пакета в тази насока.

За сметка на това, Марк Алардайс от Pod1 беше страхотен – презентацията му беше вдъхновяваща и истинска радост за окото. Дано повече дизайнери у нас, особено на онлайн магазини, да приложат поне част от показаните идеи на практика.

Семинарът завърши с дискусия относно актуални теми в уеб дизайна, модерирана от Борил Караиванов. Уеб експертите на сцената говориха за мобилния уеб, социалните мрежи и мобилната търговия – беше много интересно (жалко, че батерията на лаптопа ми падна точно тогава, та не можех вече да туитя :)), но за съжаление аудиторията в залата (ако мога да нарека пространството по този начин ;)) не се включваше особено активно. Може би са били респектирани от нивото на панелистите или те са били достатъчно изчерпателни и останалите не са имали какво да добавят…

Като цяло, събитието си заслужаваше. Беше интересно и вдъхновяващо, а необичайното място на провеждането му допринесе за творческата атмосфера. Съжалявам, че не успях да присъствам още от сутринта на 28 септември, но добрите хора от .net са се погрижили за такива като мен и са обещали да качат презентациите на сайта на събитието. За моя радост, именно тези на Лийса Райхелд и Костантин Стамболов, които пропуснах, вече са онлайн. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.