Продължете към съдържанието

BlogMasters 01

2010 започва с готини уеб събития, едно от които беше BlogMasters 01, организирано от Бого Шопов. #bm01, както е официалният таг на проявата, се проведе на 18 февруари в София и разказа на „човешки“ език какво е това блог, защо е добре да го имаме, как да го поддържаме и т.н. Честно казано, почти до последния момент се чудих дали има смисъл да ходя – мислех, че повечето от нещата, които ще се говорят, вече ги знам. Добре, че не послушах себе си и в крайна сметка отидох! 🙂

Първото нещо, което ми хареса веднага, беше това, че по-голямата част от публиката беше от PR-и. Чудесно е, че толкова много такива специалисти решиха да дойдат на подобно събиране и да научат как се правят нещата, вместо да пускат блог платформи, които да пълнят с обикновени новини и/или да досаждат със спам на блогърите, от които биха искали публикации.

Програмата съответстваше напълно на обещаното: споделяне на множество практическа информация, съвети и хитринки. Първата презентация – на Комитата – обясни възможно най-просто и ясно какво представлява блогът. Веднага след него Бого поговори за това защо е важно да изградим онлайн общност, която да подкрепя нашия продукт или кауза. Много ми хареса това, че акцентира върху необходимостта от планиране: да си зададем цели, които искаме да постигнем чрез създаването на общност и да решим какви хора искаме да привлечем в нея и как очакваме да се развива тя.

Презентацията, която най-много ми допадна, беше на Мартин Линков, известен като Марфи от favit – макар че имаше критики към него, че е говорил прекалено бързо, аз му се радвах, защото така успя да сподели купища информация и ценни идеи за сравнително кратко време. 🙂 Заедно със Станислав Божков, един от основателите на Свежо.net, Мартин говори за социалните мрежи, за това как те могат да ни помогнат да популяризираме блога си, как и доколко да интегрираме разнообразните „джвъчки“, които всички те се надпреварват да предлагат на блогърите. С някои от предложенията и идеите бях съгласна, с други – не, но като цяло много ми допадна споделеният личен опит и основната идея: и при работата със социални мрежи, както и с общностите, е важно планирането и ползването на тези възможности, които подпомагат постигането на нашите цели.

Следващата презентация беше на най-популярния български блогър според блог класацията на TopBlogLogПетър Стойков, познат още като Longanlon или Кака Сийка. Той сподели с много чувство за хумор своите идеи за писането, за избора на теми и за справянето с коментиращите: как да накараме хората да коментират публикациите ни и как да ги спрем, когато се наложи. Отново полезни размисли, а и ми се иска да вярвам, че хората в залата си тръгнаха с повечко увереност в това, че в триенето на коментари няма нищо лошо, ако те са пълни с лични нападки или други глупости, които не допринасят за дискусията, под която са „цвъкнати“. Поне с мен стана точно така – да видим колко време ще ме държи и дали няма пак да започна да изпитвам вина, когато трия произведения на тролове. 🙂

Последен в програмата беше Огнян Младенов, който (както прави обикновено) се закани, че няма да говори за SEO, започна да отговаря на въпроси, които наистина не бяха по тази тема, но в крайна сметка пак опря до нея. 🙂 За разлика от участията си на други събития напоследък, този път Огнян нямаше презентация, а просто отговаряше на въпроси – получи се доста добра и полезна дискусия.

Обобщението: BlogMasters 01 беше готино и полезно събитие от началото до края си и с нетърпение чакам следващото му издание. Отзиви от други хора, освен от Комитата, все още не намирам из блоговете, които чета, но ако някой попадне на връзки към подобни публикации, няма да се сърдя, ако ми ги изпрати – даже ще ги публикувам. 🙂 Не снимах този път, но за сметка на това Младен Борисов е публикувал хубави снимки. Събитието беше отразявано активно и в Twitter с официалния таг #bm01.

5 коментара за “BlogMasters 01”

  1. Pingback: Блогмастърс, blogmasters, Петър Стойков, Огнян Младенов, Богомил Шопов, Комитата, Мартин Линков, Станислав Божков, | Интернет Бизнес от А до Я

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.