Webit 2009

Webit 2009

Колкото и много работа да имах напоследък, не можех да пропусна Webit – най-голямата уеб конференция в Източна Европа, която за радост на много хора и благодарение на Пламен Русев се проведе именно в София.

Вероятно ще намерите доста положителни отзиви онлайн за Webit и има защо – събитието наистина беше мащабно, много добре организирано и си струваше да се посети. Както каза Пламен Петров в паузата между две лекции, много жалко, че клонирането на хора все още не е възможно, така че и на мен ми се наложи да пропусна част от лекциите – реших да се придържам към главната сцена, за която важеше пропускът ми. Сигурна съм, че съм пропуснала още много интересни неща, но… какво да се прави.

Трудно ще ми бъде да преразкажа дори малка част от всичко, за което стана дума в панелите на двата конферентни дни, затова ще се огранича само до това, което ми направи най-силно впечатление.

Макар и да не съм отявлен фен на Microsoft, признавам, че презентацията на Норман Джуда ми е сред любимите от Webit. Норман показа впечатляващи нови технологии, които не се ограничават само до компютъра пред нас, а навлизат и в авгомобилите и в други устройства от ежедневието. Дано, докато се наканя най-сетне да взема книжка, Sync вече да е наличен и в България…

Принц М. Пинакът от Coca-Cola сподели практически примери за това как компанията използва социалните медии за диалог с феновете на марката – отдъхнах си, като разбрах, че и „големите“ не са застраховани от проблеми с фен страниците във Facebook, но за сметка на това имат възможност да изпратят свой представител директно в офиса на социалната мрежа, за да обсъди проблема с нейни представители. 🙂 (Кратка предистория: когато фен страницата на моя блог Усмивка всеки ден се сдоби с 20 хиляди почитатели за по-малко от месец, Facebook решиха, че май има нещо гнило в тая работа и че май не съм официален представител на търговската марка Усмивка всеки ден, вследствие на което ми забраниха да публикувам нови неща на страницата. В момента се занимавам с писане на обяснения и молби да ме отблокират – засега без резултат.)

Силен акцент на Webit беше мобилният маркетинг, а една от най-интересните презентации по темата беше на Александра Дойч от Out There Media. Оказа се, че тази компания стои и зад някои успешни кампании, проведени в България, като например „Играта на водата“ на „Девин“. Примерите бяха много вдъхновяващи и ме накараха сериозно да се замисля и за мобилен сайт на „Глоб@лни библиотеки – България“, макар че докато потрябва, има още доста вода да изтече…

Голяма фенка съм на стратегията на The Guardian да пускат съдържанието си не само на собствените си сайтове, а и свободно в социалните медии, както и да въвличат читателите си в създаването на нови материали и в развиването на теми чрез всички средства на Web 2.0. Както и очаквах, панелът на Лиз Бътлър беше изключително интересен и полезен, като освен добрите примери, тя не се посвени да посочи и няколко онлайн провала на The Guardian и причините за тях. Похвално – ще ми се повече лектори да бяха го направили, без аудиторията изрично да ги пита за това. 😉

Съвсем малко бяха нещата, които ми направиха лошо впечатление. Всъщност, само едно все още си спомням ясно – лошото качество на безжичния интернет достъп в залите и изложбената част. Не се отказах от намерението си да туитвам на живо нещата, които ми харесват, но се наложи да го правя през телефона си – поне GPRS връзката беше стабилна почти през цялото време. (Надявам се някой от лекторите, ако ме е видял, да не е помислил, че трескаво пиша SMS-и и не обръщам внимание на презентацията. :))

Освен че научих доста нови и интересни неща, на конференцията се видях с множество готини хора в почивките между панелите и си тръгнах с чудесно настроение, много нови идеи и доста снимки. Тъй като обаче имаше изискване да не се показват слайдовете на повечето лектори заради авторските права, доста от снимките няма да видят бял свят, освен тези, които съм орязала така, че съдържанието на презентациите да не се вижда. Все пак се надявам, че и така успяват да предадат атмосферата на Webit. За повече снимки и видео трябва да следим официалния сайт на конференцията, където според организаторите ще бъдат публикувани часове видео и може би и някой и друг слайд. Най-добре обаче направо да присъстваме на живо догодина на Webit 2010. 😉 Сигурна съм, че ще бъде дори още по-интересно.