На 1.03.2009 г. пътувах от София до Пловдив с автобуса на фирма „Витоша Експрес“ в 10:00 ч. По време на това пътуване ми се случи нещо, меко казано, странно. Още на Централна автогара шофьорът качи няколко правостоящи пътници с обяснението, че по пътя ще имат възможност да слязат и да бъдат настанени в друг автобус. След това се повъртяхме из София (не засякох точно колко време, тъй като не бързах, но сред пътниците имаше такива, за които часът на пристигане в Пловдив беше от значение и не им стана особено приятно от тази ситуация). В един момент автобусът спря и шофьорът нареди на всички пътници да слязат, защото щял да дойде друг, по-голям автобус, който да ни превози до Пловдив. Едва ли е нужно да споменавам, че в този момент на пътниците вече никак не ни беше весело, а отговорът на шофьора на основателните въпроси „Защо?“ беше: „Аз какво да направя, като така са ми наредили? Какво да обяснявам на шефа си после?“ В крайна сметка по-големият автобус дойде след няколко минути и дори успяхме да стигнем в Пловдив почти навреме.

В продължение на няколко години пътувам често из България по всевъзможни маршрути и тъй като нямам кола, използвам предимно автобусен превоз. Била съм клиент на почти всички по-големи фирми, работещи на българския пазар за междуградски пътнически превози, но в такава ситуация не бях попадала досега. Проблемът с повечето продадени места по грешка, разбира се, се е появявал, но във всички досегашни подобни случаи фирмата просто е пускала втори автобус, на който да се качат съответните пътници или е презаверявала билети за по-късен час. Независимо коя е въпросната фирма, откъде докъде пътува и дали е монополист по съответната линия. Напълно нормално – пътниците са си платили, за да пътуват комфортно, а не да се прекачват от едно превозно средство на друго насред пътя. Все пак става дума за хора, а не за чували с картофи, които да се натоварят от един багажник в друг. Но може би, вместо да се ядосвам, би трябвало да се радвам, че не ми се е случило това?

В резултат от тази случка има нещо, което шофьорът би могъл да предаде на шефа си: отсега нататък поне двама пътници няма да ползват услугите на „Витоша Експрес“. Поради липса на друг превозвач по тази линия в посоченото време, ще се ориентираме към БДЖ.