EEEPC

EEEPC

От известно време и аз съм горд собственик на EEEPC на Asus – по-точно, на модела 4G Surf. Исках да е малък, лек, евтин, бял и нямах нужда от уеб камера, затова се спрях на този модел. Отлично замества големите си събратя при офис работата и сърфирането в интернет. Малката клавиатура иска известно време, докато привикнете към нея – аз след около 2-3 часа писане свикнах да не улучвам съседните на желаните от мен клавиши, както и с това, че интервалът се натиска по средата, иначе не сработва. Като обобщение: горещо го препоръчвам на всеки, на когото е омръзнало от мъкнене на тежък лаптоп, само за да влиза в интернет и да работи с офис приложения.

При покупката на EEEPC от магазина в офиса на „Мост“ имах възможност допълнително да се позабавлявам. Първо, когато помолих да ми го извадят от витрината, за да го разгледам, ме предупредиха, че е с Linux, сякаш това е някакъв минус. Уверих ги, че за мен е предимство. Стартирах го, но установих, че макар клавиатурата да беше надписана по БДС (стандартът, по който пиша на кирилица – не ползвам фонетика), в операционната система не е предвиден начин да се превключва между кирилица и латиница. Продавачът ми отговори, че не разбира от Linux, но ще повика свой колега, който да обясни как става. Колегата беше убеден, че ако натисна Alt+Shift, работата ще стане, но не би. Последва обаждане до приятел на продавача, но се оказа, че той, цитирам, „намазал“ Windows още при изваждането на EEEPC-то от опаковката, в която го е купил. Следващото обаждане беше по развален телефон, т.е. аз обяснявах чрез продавача на трето лице (с което той говореше по телефона), че лаптопът е с модифициран Xandros – не особено лека задача, като се има предвид, че посредникът не знаеше какво е дистрибуция – и какво искам да направя с него. Отново удар на камък – човекът не беше работил нито с EEEPC, нито с Xandros и не се нае да дава съвет. Беше повикан и „колегата от сервиза за лаптопи – няма начин той да не знае“. Е, не знаеше. В крайна сметка купих EEEPC-то с мисълта, че вероятно ще се наложи да му инсталирам различна дистрибуция. Оказа се, че кирилизацията на фабричната му операционна система не само става за минути, а и необходимият за това файл се намира на… сървър на „Most Computers“!

„Мост“, признавам ви, че ми продадохте качествен продукт, с който нямам проблеми и всички в магазина бяха много любезни и услужливи, но бива ли да се правят такива пропуски в обучението на персонала? EEEPC е достатъчно интересен продукт, за да си струва хората ви да бъдат запознати поне в основни линии с него, и то всички, а не само някой ентусиаст (който, за сметка на това, е свършил добра работа, като е направил този файл за кирилизация).

Като съм започнала с препоръките, няма да е зле у нас да се появят и аксесоари за EEEPC и особено чанти. Вече месец безуспешно търся да си купя такава от български магазин или от онлайн такъв, при който цената на доставка до България да не е 2-3 пъти колкото цената на самата чанта. Приемам насоки от всеки, който знае къде да си намеря такава чанта и благодаря предварително на всеки, който би ми оставил коментар по въпроса.