Този петък се разходих до Пловдив, не само за да проверя дали си е още там, а най-вече за да се видя с останалите потърпевши от действията на г-ца Надя Вълева, председателката на Национална камара за мода – България. Обединените ни действия вече дадоха резултат, макар и малък – една от многобройните служителки на Камарата с неизплатено възнаграждение ме информира, че е получила дължимата й сума. Искрено и честитя за това и се надявам същият резултат да последва и за останалите десетки фирми и лица, които също очакват големи суми от въпросната госпожица.

По време на срещата решихме също така да направим публично достъпна информацията, която имаме за Надя Вълева, за да предотвратим и други хора да бъдат измамени. С тази цел пиша и този пост, който ще повтори част от това, което съм писала преди, но този път ще съдържа пълната информация по случая – от началото до края, включително и всички данни на въпросната г-ца Вълева. Когато се сдобия с още малко свободно време, ще разкажа и за институциите, към които се обърнах за съдействие, с какво биха могли да бъдат полезни и на други потърпевши и какъв е редът за подаване на жалба във всяка от тях.

Отворено писмо до модни агенции, медии, фирми от бранша и потенциални бъдещи служители на Надя Вълева

Уважаеми колеги,

Казвам се Силвина Георгиева Фурнаджиева и съм бивша служителка на Надя Вълева Вълева, председател на Национална камара за мода България. Работих за г-ца Вълева като рекламен консултант на списание „BG BOOK“ през месец февруари 2005 г. В момента живея и работя в гр. Пазарджик.

Поводът да напиша това писмо не е особено приятен. Става дума за некоректност от страна на г-ца Вълева. След като работих за Национална камара за мода в продължение на един месец, г-ца Вълева не ми изплати полагаемото трудово възнаграждение в пълен размер, след което аз напуснах Камарата. Впоследствие предприех действия, за да си търся правата, и докато се занимавах с това, научих, че има и множество други фирми и лица, измамени от г-ца Вълева. Реших да Ви пиша, тъй като смятам, че нейните действия трябва да бъдат разгласени.

Национална камара за мода – България е регистрирана в Пловдив, на ул. „Княз Александър Батенберг“ 51. Работих в нея като консултант маркетинг и реклама от 24.01. до 8.03.2005 г. по трудов договор за месечно възнаграждение от 160 лв. За посоченото време ми бяха изплатени само 40 лв., след което аз бях принудена да спра да ходя на работа, тъй като:

1. трудовият ми договор беше сключен за един месец, след края на който не беше подновен, но от мен се изискваше да продължа да работя;
2. живея в Пазарджик, като пътувах до работното си място всеки ден, и вече не можех да си позволя да плащам транспортните разходи. Между другото, по времето, по което работих за Надя, нямах други доходи, а и цялото ми семейство бееше без работа и разчитах единствено на нейната заплата.

Подадох жалба в местната инспекция по труда, след която председателката на Камарата Надя Вълева Вълева беше глобена, тъй като се установи, че сигналът ми срещу нея е действителен, т.е. тя е извършила нарушенията, описани в него. Въпреки това, сега е месец декември 2005 и тя все още отказва да изплати трудовото ми възнаграждение, тъй като, по нейни думи, не разполага със средства за това.

Когато се свързах с други бивши служители на Камарата, се оказа, че не съм единствена. Има още около 20 души, чиито възнаграждения не се изплащат, както и случаи като следния: служител е бил уволнен дисциплинарно няколко дни преди Нова година, като имал бебе, по това време новородено. Също така, г-ца Вълева дължи пари на множество модни агенции, модни къщи и други фирми от бранша. Мнозинството пострадали решихме да се обединим и да си търсим правата заедно.

Г-ца Надя Вълева Вълева притежава и няколко фирми, чрез които също осъществява подобни действия: „Надин промоушън“ ЕООД, ЕТ „Надин – Надя Вълева“ и „Надин рекламна агенция“. Телефоните, чрез които г-ца Вълева продължава да набира служители и да осъществява бизнес контакти, са: 032/620929, 088/8253516, 032/632271, 088/8631181, както и e-mail адреси: office@bgfashionchamber.com, camaramoda@abv.bg, camaramoda@mail.bg, kamaramoda@abv.bg или kamaramoda@mail.bg и посочения по-горе адрес в Пловдив.

За повече информация относно случая и предприетите до момента действия можете да се обърнете към мен на e-mail адреси silvina@silvina-bg.com или silvina_g@hotmail.com. Също така, ако притежавате уеб сайт и бихте искали да предупредите неговите посетители относно възможните последствия от работата с г-ца Надя Вълева, можете да публикувате копие от това писмо, както и да го препратите на свои колеги или познати.

Силвина Георгиева