Продължете към съдържанието

Back + как се прави инстал фест

След една седмица обучение по управление на проекти все още съм жива и здрава, с енергия да работя и очаквам следващия курс по същия проект, който ще се проведе от 11 до 16 юли и за който отново ще бъда в София. Когато се прибрах вчера, открих, че авторите на HOWTO документа за инстал фест са ме зарадвали с разрешение да го преведа на български, така че ето го обещания превод:

HOWTO за инстал фест

Неща, за които да помислим, преди да направим инстал фест

Този HOWTO документ цели да опише подробностите по организиране на инсталационен фест на операционната система Linux. Преди време такива събития даваха достъп на хората до новите версии на Linux чрез бързи мрежови връзки към съответни сървъри. Тези прояви бяха насочени към професионалистите.

Днес инсталационната проява или инстал фестът събира професионалисти доброволци които помагат на незапознатите с Linux да инсталират тази операционна система или да конфигурират компютрите си. Към техническия ефект се добавя и промоционен. Ако проявата включва инсталационен фест и обучение, тя може да се нарече и ден на Linux, като този ден може да бъде част от серия подобни прояви.

Този HOWTO документ е основан на опита от няколко такива прояви, повечето от които организирани от Haifux, Linux клубът в гр. Хайфа, Израел. Този документ е писан за прояви в Израел, но повечето от информацията не зависи от страната, в която се провежда фестът, така че документът би бил полезен за всеки по света, независимо в коя държава се намира.

Регистрация

Помолете бъдещите посетители на феста да се регистрират предварително (по e-mail, чрез уеб формуляр или нещо подобно), за да можете да прецените броя на хората, които ще донесат компютрите си, както и какъв хардуер се очаква. Добър начин да поощрите хората да се регистрират е като обявите, че регистрираните посетители ще имат предимство пред нерегистрираните.

Предварителната регистрация помага и да бъдат разделени професионалистите на смени, с цел избягване на пиковите часове.

Непременно обяснете, че е възможно Linux да се инсталира на един компютър заедно с други операционни системи, чрез използване на различни дялове.

Мястото

 • Достатъчно голяма зала.
  В залата трябва да има място за инсталациите, по възможност няколко кръга от маси, като всеки кръг да има рутер и електрически контакт в средата си, по възможност и мрежов сървър. Около масите трябва да има достатъчно място, така че преминаващите да не пречат на седящите. Може да отделите и няколко места за лаптопи (т.е. места без монитори), които да се разпределят, например, като 4 места за лаптопи на всеки 15 монитора. В залата трябва да има място за изнасяне на лекции (тихо), място, където чакащите за инсталация да седнат и да оставят компютрите си, и място, където да се съхранява оборудване за инсталаторите (хората, които ще извършват инсталациите).
 • Достъп за автомобили.
  Ако наоколо няма паркинг, най-малкото трябва да може да се спре близо до входа, за да се внасят компютри. А ако наблизо има паркинг, още по-добре. Предварителната регистрация на участниците може да помогне да получите достъп за автомобили до места, където това по принцип не е позволено, например в двора на академична институция.
 • Вентилатори, прозорци или климатик.
  Хората ще дойдат, за да си инсталират операционна система, а не за да се задушат.
 • Тоалетна.
  Хората ще прекарат няколко часа при вас, инсталаторите – със сигурност.
 • Достъп до Интернет.
  В днешно време, когато инсталирането на Linux е по-лесно, повечето от хората може би ще дойдат на феста, защото имат рядко срещан проблем, който може да изисква достъп до Интернет.

Оборудване

На избраното за феста място може да е достъпно оборудване (например, в компютърната зала на някой университет). В други случаи помолете спонсорите (например хардуерни фирми) да ви го заемат. Може и да измислите правила, според които хората, които си донесат цялото необходимо оборудване, ще бъдат обслужвани с предимство в случай на недостиг на хардуер.

 • Клавиатури и няколко различни типа мишки, макар че е за предпочитане всеки да си донесе мишката.
 • Монитори. Много. Те са най-тежката част за носене от един компютър. Няма нужда броят на мониторите да е повече от два пъти по-голям от броя на посетителите.
 • Столове. Над два пъти повече от броя на мониторите, без да броим столовете за лекторите. Предвидете един стол за инсталатора, един за посетителя и един за неговия придружител (хората често идват по двама по различни причини). Третият стол може да бъде „резервен“ – не е необходимо да има трети стол при всеки монитор.
 • Електрически контакти и разклонители. Включете разклонителите в контактите преди феста – едва ли искате да го правите в разгара на купона, когато контактите вече ще са заети. Броят контакти в разклонителите трябва да включва: два пъти по-голям брой от този на мониторите, плюс този на рутерите и на мрежовите сървъри.
 • Мрежово оборудване: хъб и кабели, като допълнително може да предвидите и средства за изграждане на безжична мрежа. Трябва да има повече кабели от мониторите, за да можете да работите и с лаптопи.
 • Мрежови карти, които да дадете назаем на хората, които нямат такива, за инсталация на мрежовите възможности или по мрежата.
 • Храна и напитки – близо до залата или вътре в нея, но не върху компютрите! Топлата кола най-малкото не е необходима на един компютър, за да работи.

Оборудване назаем

Ако сте взели такова, след феста то трябва да се върне там, откъдето е дошло. За да стане това:

 • Накарайте хората, предоставили оборудването, да обозначат точно, за предпочитане писмено, къде искат да (д)оставите оборудването им след края на проявата (важи особено за фирми и компютърни зали).
 • Залепете лепенка на всяка част, която да съдържа името, GSM номера и e-mail адреса на собственика.
 • И двете страни трябва да присъстват лично, когато оборудването се приема и предава. Когато уточнявате кога да стане това, уговаряйте се за дати, не за дни от седмицата.

Продажби

Фирма, която продава мрежови карти, може да бъде поканена да инсталира и продава продуктите си на феста. Може да продавате CD-та с Linux, Linux тениски (включително и дамски) и пингвини. Спонсорите също могат да предлагат сувенири.

Даване на хардуер назаем на посетителите

Можете да заемате мрежови карти на посетителите, като в замяна изисквате от тях депозит, например лична карта. Депозитът трябва да бъде даден не на инсталатора, а на някой отговорник (например човекът, който продава CD-та на отделна масичка, домакина и т.н.). По този начин, когато посетителят си тръгва, ще може да си получи обратно депозита веднага.

Оповестяване

В днешния наситен с информация и реклами свят, ако не информирате всички потенциални посетители (и експерти), ефективността на инстал феста може сериозно да пострада. Ето някои възможни места за разгласяване на новината:

 • Мейлинг листът на LUG-BG.
  След като определите датата и мястото и отново около две седмици преди проявата.
 • Академични и ИТ курсове в околни институции, които биха проявили интерес (например ориентирани към операционни системи или програмиране). Говорете с отговорника за организиране на курса или с преподавателя.
 • Местни вестници, в това число ученически и студентски.
 • Национални вестници, особено тези в областта на ИТ: „Компютри“, „Computerworld“, „IT Forum“ и др.
 • „Компютърни“ радио- и телевизионни предавания: „Микрофон и мишка“ по Дарик Радио и предавания като „SportNet“ по Канал 3; може да включите и местни радиа и телевизии.
 • Онлайн издания и новинарски сайтове (Linux-BG, BGIT.net, Kaldata и т.н.), включително форуми.
 • Разлепване на обяви (да, на хартия) върху таблата на: подходящи институции, технологични фирми, учебни заведения и компютърни магазини (навсякъде със съответните разрешения).

Както обикновено в такива случаи, колкото повече, толкова по-добре. Направете и поддържайте сайт на феста с колкото може повече информация (местоположение, карта на района, дата, час, регистрационни формуляри и т.н.).

Жените и Linux

 • Не пренебрегвайте жените. Използвайте полово неутрални изрази, когато каните хората на феста.
 • Канете жените, които дойдат на феста, да разглеждат и да задават въпроси по същия начин, по който се отнасяте и с мъжете – недейте да предполагате, че дамите са само придружителки.
 • Когато настройвате акаунтите, разберете кой използва компютъра в дома на посетителя. Ако създадете отделен акаунт за всеки потребител, ще успокоите новаците, които се страхуват да не „съсипят всичко“ – те ще работят с компютъра, знаейки, че Linux няма да им позволи да повредят файловете на други хора.

Правила

Преди феста трябва да си отговорите на следните въпроси:

 • Каква е целта на проявата: „масови инсталации“ (много на брой, като всички от тях да работят, дори и някои дребни проблеми да останат неразрешени) или помощ за потребители, които вече са започнали инсталиране, но не са успели да разрешат някакви проблеми?
 • Какви дистрибуции ще бъдат инсталирани? Кои версии?
 • Кой ще бъде отговорник и домакин? Този човек трябва да бъде спокоен и уверен. Понякога на такива масови прояви възникват проблеми и той трябва да може да ги разреши и да успокои страстите.
 • Коя ще бъде дистрибуцията по подразбиране? При какви условия ще се избира друг тип инсталация?
 • Какво ще се инсталира по подразбиране (ако потребителят не пожелае нещо различно)? Колкото може повече възможности или малка и бърза операционна система?
 • Кой ще бъде boot loader-ът по подразбиране?
 • Как ще се справяте с проблемите? (Да, ще има проблеми.) Предлагаме да направите списък на специалистите и онова, в което са най-добри, например: преоразмеряване на NTFS дялове, възстановяване на изтрити дялове, лаптопи, специални пакети (например такива за локализация) и т.н. Тогава, ако се появи проблем или грешка, ще знаете кого да търсите.
 • Подгответе се за въпроси, задавани от посетителите. Някой може да донесе недовършена инсталация с някакъв проблем или просто да види лично как се правят нещата. От друга страна, някои експерти не биха искали да инсталират едно и също отново и отново, но с удоволствие ще отговарят на трудни въпроси. Звучи като идеална комбинация…
 • Препоръчваме да се използва една и съща root парола за всички инсталации и тя да бъде оповестена предварително на всички инсталатори. Така, ако двама от тях си сменят местата по средата на някоя инсталация, вторият ще може да продължи, без да се налага да хаква системата.
 • Ще трябва ли хората да дефрагментират дяла с другата си операционна система, преди да дойдат?
 • Какъв софтуер ще се използва за работа с дяловете? Само свободни инструменти (parted, fdisk, ntfsresize) или и комерсиални (Partition Magic) и кога ще ги използвате?
 • Ще подготвите ли диск с ъпдейти на избраните дистрибуции? Какво ще съдържа той?

Предварителното съгласие по тези въпроси ще спести спорове по време на самия фест.

Да изберем дистрибуциите и версиите

При избора трябва да се вземат предвид следните аргументи:

 • По-нова дистрибуция означава по-добра поддръжка на нов хардуер.
 • Съвсем нова дистрибуция може да бъде по-слабо позната на инсталаторите и е възможно все още да има неоткрити бъгове.
 • Дистрибуцията трябва да бъде позната на инсталаторите.

Ако изберете нова дистрибуция, направете „демонстрационна“ инсталация пред инсталаторите преди началото на феста, за да опознаят новата (и вероятно променена) инсталационна процедура и хватките й (например, „Ако не отбележите онова квадратче на третия екран, което едва се вижда, системата няма да има възможност за dual-boot“).

Имайте предвид, че макар и RedHat да се опитва да ограничи дистрибуцията на своите запазени марки, образователните институции, неправителствените организации, потребителските групи на Linux и сродните на тях организации и лица имат специално разрешение да ги разпространяват.

Да си намерим Linux

Откъде ще си набавите необходимия Linux?

 • Помолете някой спонсор да продава дискове.
  Тази опция може да ограничи избора ви на дистрибуция. Предимството й е, че дисковете ще бъдат изпробвани и качествени. Също така, няма да има проблем да продавате дискове, от които хората да инсталират вкъщи.
 • Записвайте дискове на място.
  Тази опция е бавна и качеството на дисковете ще бъде по-ниско. Ще се наложи и нейното финансиране: отделете пари за празни дискове, взимайте такса за тях или помолете посетителите да си носят дискове.
 • Препродавайте предварително поръчани дискове с дистрибуции.
  Това е най-скъпата опция и в доста случаи е неприложима в България.
 • Правете мрежова инсталация от качествен локален сървър.
 • Запишете предварително определен брой дискове и ги раздайте на инсталаторите, които да ги прехвърлят от машина на машина.
  Тази опция е възможно да причини главоболия, бъркотии, викове, липсващи дискове по време на инсталиране и изгубени дискове в края на феста.

Добре дошли в Linux

 • Новаците в Linux ще имат нужда от кратко обучение. Направете поне една лекция по време на феста или на близка до него дата. Не е за предпочитане да провеждате лекцията в едно помещение с инстал феста, тъй като шумът ще пречи на слушащите, а не е възможно зала, пълна с хора и компютри, да бъде безшумна, дори изрично да го изискате от всички.
 • Разлепете насочващи знаци наоколо, които да показват пътя към помещението, в което се провежда фестът.
 • Пригответе табелка за всеки инсталатор, като ако е възможно, напишете и нивото му на опит с Linux. Направете и една табелка за домакина, която отговорниците за проявата да носят, така че дори те да се сменят, посетителите винаги да се ориентират към кого могат да се обърнат.
 • Пригответе номерирани формуляри за хората, които внасят компютри, накарайте ги да попълнят тези документи, когато влизат, и прикрепвайте попълнените формуляри към машините. Помолете посетителите да опишат какъв хардуер имат, къде и как искат да им бъде инсталиран Linux и да посочат името си и начин за връзка с тях, в случай, че си забравят компютъра. (Има случаи на родители, които са забравяли някъде децата си, така че не се смейте.)
 • Уточнете основните правила. Всеки трябва да разбере, че вие не отговаряте за файловете на диска му. Не инсталирайте, ако потребителят не ви разреши да извършите потенциално опасна операция (например промяна на размера на дял), след като сте обяснили възможните рискове.

Планиране

Планирайте предварително присъствието на следните хора:

 • Отговорник-домакин.
 • Инсталатори. Сутрин и следобед обикновено са най-натоварените часове и тогава са необходими повече хора. Денят може да продължи и 16 часа, така че не очаквайте хора, които са обещали да останат цял ден, наистина да го направят – повечето ще се уморят след 12 часа. Бъдете сигурни, че в края на деня ще има достатъчно хора, които да ви помогнат при закриване на феста.
 • Нетехнически лица. Сутринта и вечерта има много задачи, които не изискват особен технически опит: пренасяне на монитори, свързване на кабели и т.н. През деня има нужда от лица, които да наглеждат останалите, от продавачи на дискове и др. Такава работа може да се върши от всеки.
 • „Рекламисти“. Много хора ще дойдат, само за да видят за какво става дума. Ще ви трябват хора, които да им обясняват и да представят Linux. Те трябва да познават Linux (и да бъдат комуникативни), но не е необходимо да бъдат запознати с конкретните дистрибуции, които ще се инсталират.

Аз съм посетител, който иска инсталация, и току-що пристигам. Какво да правя сега?

 • Вече дефрагментирах дяла си вкъщи, а опитах и да го преоразмеря, за да направя място за още един.
 • Идвам на инстал феста с компютъра си и може би и с помощни материали.
 • Отивам на рецепционното бюро.
 • Попълвам формуляр и се нареждам на опашката.
 • Ако има нужда, си нося или си купувам необходимите дискове с Linux.
 • Проверява се дали имам предимство заради това, че имам предварителна регистрация или защото в момента има нужда от такъв хардуер, какъвто аз нося.
 • Приготвям си инсталационните дискове.
 • Идва моят ред. С помощта на инсталатор създавам нужните дялове и инсталирам Linux.
 • Инсталаторът ми помага и споделя опита си с мен, докато върви инсталацията.
 • Докато се сменят дисковете, докато чакам на опашката или след като приключа с инсталацията, слушам лекция за въведение в Linux в съседното помещение.
 • Ако има някакви щандове, ги разглеждам, докато чакам.
 • След като инсталацията завърши, с помощта на инсталатор проверявам дали хардуерът ми е конфигуриран правилно: дали мога да слушам музика, дали мишката работи и т.н. Инсталаторът проверява дали е добавен поне един акаунт, различен от root.

Аз съм инсталатор и идвам по средата на феста. Какво да правя сега?

Не е добре да идвате по средата на феста. Силно препоръчително е всички инсталатори да се съберат преди феста, да оформят и обсъдят правилата. Повечето от тези въпроси трябва да бъдат уточнени преди проявата, тъй като специалистите може да имат противоположни мнения по тях. Изслушайте ги: те може да знаят нещо, което вие не знаете.

Когато се определят правила, те трябва да бъдат задължителни. Всички инсталатори трябва да ги следват. Съберете всички 15 минути преди началото на феста, за да припомните правилата на всички и да ги прадедете на онези, които са пропуснали предварителната среща (да, някои хора никак не обичат да спорят и се стараят да избягват такива ситуации).

Освен това, подгответе разпечатан документ с всички правила, който всеки инсталатор да получи. Добре е в него да включите и HOWTO за инструментите за работа с дискови дялове, както и друга необходима информация от този вид.

Аз съм отговорник, какво да правя?

Отговорниците могат да се редуват на неколкочасови смени. Отговорниците или домакините имат две основни задачи, които могат да бъдат дадени и на двама души по едно и също време (но не повече от двама):

 • Технически отговорник.
  Взима крайните решения в редките (да се надяваме) случаи на спорове. Оторизиран е да одобрява изключения от правилата. Има обширни технически познания и е запознат подробно с инсталационната процедура на дистрибуциите, избрани за феста. През останалото време действа като експерт (съветник или инсталатор).
 • Мениджър.
  Отговаря на общи въпроси, насочва хората към правилните специалисти и разпределя ресурсите.

Когато заемете позицията си, първото нещо, което трябва да направите, е да „поемете щафетата“ от човека, който е бил на това място преди вас, ако има такъв. Той трябва да ви даде информация за всичко, свършено досега, и за това какво е положението в момента. Ако се сменят повече от двама отговорници, тази информация трябва да се предава писмено, за да се избегне ефектът на „разваления телефон“.

Други съображения

 • Спонсорите или местни фирми, свързани с Linux или ИТ, може да поискат щанд на феста.
 • Продавайте или подарявайте сувенири с Tux или други на Linux тематика.
 • Добре е да предвидите тениски за инсталаторите и организаторите, различни от тези за посетителите.
 • След феста ще е добре да съберете инсталаторите на вечеря или на по бира.
 • Предвидете и щандове за местни или национални open source и free software организации.
 • Ако смятате за фон на инстал феста да пуснете музика, имайте предвид, че на тази проява хората идват, за да говорят и слушат, а не за да мигат на парцали.

Credits

Този HOWTO документ е преведен и локализиран за условията в България от този оригинал, основан на опита от няколко инстал феста и Linux дни, най вече Haifux Linux Day, както и на съвети за провеждане на фестове, които досега се намираха на http://installfest.sourceforge.net/faq/9.html. Същестува мини-HOWTO за Linux инсталационни партита на немски, но авторът не го е чел по технически причини.


Creative Commons License
Този документ е лицензиран под лиценз Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5.Contributors:

Orna Agmon: ladypine at vipe.technion.ac.il

Orr Dunkelman: orrd at vipe.technion.ac.il

guy keren: choo at actcom.co.il

Ezion Bar-Noy

Meir Maor

Omer Zak

Ron Artstein

Силвина Георгиева – превод на български език и адаптация за България: silvina at fsa-bg.org

4 коментара за “Back + как се прави инстал фест”

 1. това за жените е много хубаво казано ,защото все още има хора които се подсмихват
  …то не знам дали знаеш че на разговорен английски girl e gal 😛

 2. Еее, браво! Поздравления!!! Наистина прекрасна работа!

  Тъй като е By-Sa бих искал само да попитам дали сама ще го публикуваш на linux-bg.org или аз да го направя? 🙂

 3. Радвам се, че ти харесва. 🙂 Бих предпочела ти да го добавиш към linux-bg.org, тъй като в момента гоня два крайни срока в работата и бих могла да го направя най-рано в неделя вечерта. Благодаря предварително. 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.