От доста време мисля да въведа една традиция в блогването си и да проверя дали ще мога да я спазвам: неделния пост. Не става дума за гладуване в неделя, а за нещо, което ще се постарая да бъде полезно за читателите. Всяка неделя ще споделям по нещо, което би могло да бъде полезно на някого по някакъв начин.

Започвам с личния си черен списък на некоректни работодатели и клиенти (за уеб дизайн и реклама), подредени в хронологичен ред според времето, през което съм имала някакви взаимоотношения с тях (или някой мой близък е имал такива). В списъка ще фигурират и случаи, станали доста отдавна, като се надявам до този момент въпросните лица да са се поправили. Все пак, имайте едно наум, ако имате вземане-даване с хората и фирмите, споменати по-долу.

  • Кирил Търпов. Случайно се запознах с неговия познат Йордан Детев в края на юли 2002 г. в пловдивския офис на Детев, който се намираше в центъра на града, в компютърен клуб „Fantasy“. След като разбра, че се занимавам с изработка на уеб сайтове, Кирил Търпов с посредничеството на г-н Детев ми поръча изработката на сайт за музикалния Фестивал на светлината. Работих заедно с дизайнер, като аз щях да пиша HTML. Когато работата беше почти приключена, г-н Търпов заяви, че не е доволен от сайта и от бързината ни на работа. Точните подробности няма да давам (освен ако няма специално заинтересовани от случая), но крайният резултат беше неплащане за извършения труд. След това е бил изработен нов сайт от друго лице, който в момента работи. Допълнение: Тази точка от списъка беше променена, за да уточни взаимоотношенията ни с г-н Детев: той беше само посредник между мен и Кирил Търпов. Недоволството и неизплащането на сумата е било по вина на г-н Търпов, а не на Детев. Доколкото разбирам от коментарите на г-н Детев, той също е бил засегнат от ситуацията. В такъв случай се извинявам, ако постът ми е причинил неудобство на г-н Детев.
  • Вестник „Виделина“, Пазарджик. Собствениците на вестника изискват от служителите си извънредна работа всеки ден, нерядко ги оставят и без почивен такъв, в напрегната атмосфера и при мизерно заплащане, което при това не се получава редовно.
  • Интернет клуб „Елит“, София. Собственост на фирма „Алгемар“ с управител Александър Соколов, който, между другото, притежава и фитнес салон. Отново ситуация, подобна на горната. Редуване на дневни и нощни смени, понякога непосредствено една след друга, унижения и неизплащане на цели месечни заплати.
  • Национална камара за мода – България. Седалището й е в Пловдив, а управител е Надя Вълева Вълева, която освен председател на Камарата е и издател на модните списания „BG BOOK“ и „Studio Nadin Style“. Много напрегната и унизителна за служителите работна атмосфера, а заплащането както на наетите в Камарата, така и на външните подизпълнители на различни задачи, не е гарантирано, въпреки че за целта се сключват съответните договори според българското законодателство.
  • HomeLAN София, офис „Красна поляна“. Управителят наема персонал на изпитателен срок, след края на срока обявява, че нищо не е свършено (при очевидни доказателства за обратното) и човек излита, без трудът му да е бил заплатен.

Коментарите са отворени за всеки, включително и за споменатите по-горе, ако прочетат този пост и желаят да представят своята гледна точка. Ако и вие желаете да споделите впечатленията си от некоректен работодател или клиент, заповядайте.