Продължете към съдържанието

Фокусирай се, както никога досега

Майкъл Хаят е консултант, който работи с мениджъри, за да им помогне да организират по-добре работата, времето и приоритетите си, така че да работят по-умно, вместо повече. Той е един от любимите ми хора от бранша и автори, от които се уча.

Една от любимите ми негови книги е Супер фокус – не защото съм нейният преводач на български, а по-скоро обратното: препоръчах я на издателството и приех задачата да я преведа, защото е любимата ми книга от този автор. Практична, приятна за четене и много приложима.

В книгата Хаят дава основите на системата за продуктивност, която използва със своите клиенти и благодарение на която те стават по-успешни в работата си, без да пренебрегват личния си живот. В книгата са представени приложими и работещи механизми за приоритизиране на задачите и проектите, делегиране и съставяне на дневен график, който помага да свършиш всичко важно навреме и с необходимия фокус. Внимание заслужават и часовете, които Хаят препоръчва да отделяме периодично, за да уточним приоритетите си за деня, седмицата, месеца и годината: те са от съществено значение, за да сме сигурни, че вършим правилните неща и че вървим към целите си, а не се отдалечаваме от тях.

Методите на Хаят ми допадат, не само защото са много добре работещи, а и тъй като той е сред малкото хора в консултантския бранш, които не третират хората като роботи, чиято единствена цел е да отмятат задача след задача. Голямо внимание в неговата система за продуктивност се обръща на мотивацията, на удоволствието, което задачите ни носят и на свободното от работа време, което е задължително, за да можем да се възстановим и да работим качествено. Силно препоръчвам книгата на всеки, който иска да бъде по-продуктивен и фокусиран върху приоритетите си, без да отделя много повече часове за работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.