Продължете към съдържанието

Има (ли) пълно щастие в работата?

Който ме познава, знае колко голямо внимание отделям на това хората не просто да работят продуктивно, а и да се чувстват добре, та даже и щастливи на работа. Книгата, която ме убеди, че това е възможно, е Flow (преведено на български като Поток) на психолога с трудното за писане и произнасяне име Михай Чиксентмихай.

Накратко казано, „потокът“ е оптималното състояние, в което можем да изпаднем, когато работим. То представлява пълно поглъщане от задачата, при което работим с удовлетворение, нямаме търпение да продължим „само още малко“ и така можем да изкараме часове, без да усетим, че са минали. В това състояние на щастие и удоволствие от работата можем да влезем, когато задачата, върху която се трудим, е предизвикателна и съвсем малко по-трудна от степента, която е приемлива за нас. (Ако е прекалено лесна, сме склонни да се разсейваме, а ако ни е твърде трудна – да се откажем.)

Няколко години, след като прочетох книгата, правих различни експерименти с моя график и начин на управление на задачите, докато постигна максималното за мен време в „поток“ почти всеки работен ден. Колкото и клиширано да звучи, това промени начина, по който работя (направи всяка работа, която захвана, по-лека и удовлетворяваща) и дори живея (когато човек е щастлив на работата, в която прекарва по-голямата част от будното си време, е щастлив и като цяло). След това една от основните цели, които преследвам при работата с клиентите ми, стана „потокът“. И продължавам да вярвам, че това състояние е един от ключовете към високата продуктивност, която се съчетава хармонично с останалата част от живота ни и ни носи истинско удоволствие от работата.

Силно препоръчвам книгата на всеки, който иска да пробва това състояние или вече е бил в него, но не знае как да го върне. Тя дава не само пояснения и примери какво е „поток“, а и достатъчно практически насоки, за да свикнем с него и да работим по този начин възможно най-често.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.