Продължете към съдържанието

Какво можеш да научиш от „4-часовата работна седмица“ на Тим Ферис

4-часовата работна седмица на Тим Ферис е от книгите, издадени сравнително отдавна, но все още препоръчвани и популярни. И има какво да научим от нея и днес.

Попадна ми за първи път в издание на български преди десетина години. Тогава вече имах опит с дистанционна работа и с такава на свободна практика и ми стана любопитно възможно ли е наистина работната седмица да е 4-часова, а не 4-дневна… както и досега понякога греша заглавието на книгата по инерция.

В книгата Ферис предлага различни тактики и стратегии, с които да работим по-малко часове, без да намалим доходите си. Някои са доста спорни (да работим дистанционно, да наемем друг човек, който да върши работата ни за по-малко пари и да запазим разликата за себе си например) и нито бих ги ползвала, нито бих ги препоръчала на някого, но за хора, които работят на свободна практика или имат бизнес, много от нещата в книгата ще бъдат приложими. Да стигнем буквално до четири часа работа на седмица едва ли е реалистично, но да намалим броя часове, които отделяме на бизнеса си, като делегираме и работим умно, е напълно постижимо. С колко точно – зависи от естеството на работата ни и от уменията ни да приоритизираме.

От тази книга аз си взех не конкретни тактики, а начин на мислене. Основните неща, които прилагам и до днес и които промениха изцяло начина, по който гледам на работата, са:

  • Да работиш много не е постижение, нито повод за гордост. Открий минимума работа, който ти е нужен, за да постигаш възможно най-качествените си резултати и се придържай към него.
  • Не е нужно да вършиш всичко сам. За задачите, които са ти неприятни, винаги ще се намери желаещ. И колкото по-добре умееш да опишеш какво искаш да се свърши и какъв краен резултат очакваш, толкова по-качествени резултати от делегирането ще получиш.
  • Колко струва времето ти? Ако ще спечелиш повече пари, ако платиш на някого да ти свърши нещо, докато ти изкарваш повече, правейки друго, делегирай, без да се колебаеш.
  • Не отлагай удоволствията. Опитвай се да ги съчетаваш с работата по начин, който ти позволява да правиш и двете (работа и забавление) качествено.
  • Работата не е място, а дейност. Дистанционната работа е напълно възможна и реалистична в много професии. (След 2020 г. се убедихме в това, но по времето, когато книгата излезе, да работиш, докато си вкъщи или докато пътуваш, беше рядко срещана екзотика.)

Препоръчвам 4-часовата работна седмица, ако имаш нужда от нов, свеж поглед към начина, по който работим в днешно време. Ако не я приемаш като ръководство, а като разговор със събеседник с интересна гледна точка, можеш да нагодиш посланията ѝ към своята работа и живот, така че да работиш по начин, за който повечето хора не биха се досетили… и да извлечеш максималното удовлетворение от времето, което отделяш за работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.