Продължете към съдържанието

LittleMakers – мястото, където децата се учат да творят

С Рени ме запозна моя приятелка и колежка от сферата на онлайн маркетинга и макар че нямам деца, това, което тя прави, много ми допадна. Затова и реших да я поканя да разкаже какво точно е то. 🙂

Ренета Трайкова

Ще ми разкажеш ли малко повече за себе си и за своя опит? Коя е Ренета Трайкова?

Занимавам се активно с обучителни проекти последните 3 години, доскоро ръководех една от най-големите академии за програмиране за деца SoftUni Kids. В момента съм сертифициран инструктор по преживелищна педагогика и един от основателите на академия LittleMakers. Желанието ми за преквалификация в сферата на образованието и работата с деца се роди още докато работех като маркетинг експерт и съм изключително щастлива, че имам възможност да вдъхновявам, обучавам и помагам на деца.

Ти развиваш детската школа за дигитални изкуства LittleMakers. Би ли ми разказала повече за нея?

LittleMakers събира деца между 7- и 14-годишна възраст и професионалисти в сферата на дигиталните изкуства. Целта ни е да дадем възможност на децата да творят и да развиват идеите си, използвайки новите технологии. Курсовете ни са в 4 направления – Стоп кадър анимация, Фотография и дизайн, Кино и Уеб дизайн. Във всяко обучение се стремим да въвлечем децата в цялостния процес – от първоначално съзряване и представяне на идеята до създаване на краен продукт: анимация, дизайн, филм или сайт. Предоставяме изцяло необходимата техника – компютри, камери, стативи и всичко нужно за креативния процес. Обучителните ни групи са малки (максимум 12 деца), което ни дава възможност да обърнем индивидуално внимание на всеки от участниците в курса.

А ще споделиш ли малко повече за началото: кога и как ти дойде идеята и как стартирахте?

Стартирахме през есента на 2018 заедно с Веселина Дашинова, професионален аниматор и режисьор. Силно вярвам, че всяко дете има силата да създава и че технологиите, противно на повечето мнения, подсилват креативността на децата. Вече не е задължително да рисуваш умело, за да си творец. Виждаме, че децата искат да „майсторят“ и за тях няма нищо по-естествено от това да го правят в дигитална форма – чрез видео, сайт или снимка. Това е и причината да стартираме обученията – бихме искали всяко дете да намери нов начин за изразяване и да се възползва от най-доброто, което може да му предложат технологиите.

Би ли споделила някоя интересна и забавна история от обученията на LittleMakers или от вашия път като предприемачи?

Все още се учим да бъдем предприемачи – спъваме се и се изправяме всеки ден, така че ще заложа на история с деца. Любимите ми истории са свързани с искреността на децата и начина, по който мигновено ти връщат обратна връзка за това какво мислят за това, което се случва. Такъв беше и случаят, когато едно момченце изключително непринудено се обърна към мен, за да ме попита „Рени, защо днес си се облякла като с пижама?!” в отговор на моя оранжев панталон на цветя.

Как си представяш бъдещето на LittleMakers?

Цветно и разнообразно. Миналата година започнахме само с курс по анимация, а тази вече имаме 3 нови теми на обучения. Искаме да се развиваме заедно с интересите и потребностите на децата и занапред. Представяме си общност на обучаващите се при нас, в която свободно се разменят идеи, техники и похвати. Усмихнати и удовлетворени деца, които умеят да използват технологиите около тях, за да създават.

Искаш ли да споделиш нещо, за което не те попитах?

Не се сещам, но съм отворена да отговоря на всеки, които иска да ме попита нещо повече, на info@littlemakers.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.