Продължете към съдържанието

Кои са Създателите?

Ще започна този разказ малко отдалеч. 🙂

Когато бях тийнейджърка, бях сред първите клиенти на един от първите Интернет доставчици в Пловдив. Скоро след това ми стана интересно как работи Интернет и как се правят сайтове. Започнах да се обучавам сама от материали, които намирах онлайн и книги от библиотеката. Оказа се лесно, а нещата, които бяха трудни, компенсираха с това, че са интересни.

По онова време повечето информация за онлайн средата и как се прави едно или друго не можеше да се намери на български. Поради тази причина и английският ми си остана добър, и дори прекарах известна част от работните си години като преводач на техническа литература.

Помня, че много се радвах на първите книги за Интернет на български, чийто автор беше Жюстин Томс. Особено любима ми беше „Първите в българския Интернет“ на Жюстин и Горица Белогушева, която разказва историята на първите доставчици, онлайн проекти и хора у нас. Когато книгата излезе, вече работех в бранша, но още не бях предполагала дори че някой ден ще се познавам с авторите ѝ, а да не говорим за това, че ще бъда част от нейното продължение. 🙂

Точно така се случи обаче и с голяма радост мога да споделя, че „малко“ години по-късно заедно с Жюстин, Горица и Хели Велинова разказваме онова, което следва след края на „Първите“. Историите на хората, които продължават да правят българската онлайн история, нарекохме „Създателите – дигиталните оптимисти на България“. Още миналата година започнахме да публикуваме интервюта в блога и да каним хората да си поговорим в нашия подкаст, продължаваме и сега, а крайната ни цел е да съберем историята в следващата книга.

Ако идеята ти допада и ни следиш, каня те и да ни подкрепиш. И до нови срещи със Създателите онлайн! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.