Продължете към съдържанието

Нов начин да хапнем набързо

Освен че редовно ходя на фитнес, от няколко месеца съм и на хранителен режим, в който понякога замествам едно от храненията с протеин на прах. Доста по-бързо и удобно е, отколкото да си сваря яйце например. А наскоро разбрах, че има и още по-бърз и „хранителен“ начин да си спестим време. 🙂

Наскоро с мен се свързаха хората, които внасят в България една нова напитка, наречена Saturo и заместваща храната. Предложиха ми да я опитам и да споделя мнение. Съгласих се, защото ми беше много любопитно не само дали ще ми допадне, а и как ще ми се отрази предвид това, че все още съм с лека инсулинова резистентност. Това означава, че както при глад, така и при ядене на въглехидрат или нещо, съдържащо захар, концентрацията и продуктивността ми рязко спада ми се доспива. Беше ми интересно не само колко време ще спестя от хранене по време на тестовете, а и дали ще мога да работя по-бързо и концентрирано, ако заменя някое от обичайните си хранения със Saturo.

Пробвах вариантите от 330 и 500 мл, а от вкусовете – кафе, шоколад и ягода. Замествах по едно хранене на ден, като напитката с кафе ползвах за закуска, тъй като тя съдържа и кофеин – сутринта, когато я изпих, не пих обичайната си чаша кафе.

Общото между трите напитки е консистенцията – представляват шейкове с гъстотата на боза, с по-мека и по-гъста текстура от стандартния протеин, направен в шейкър – и добрият вкус. Дойдоха ми прекалено сладки, но аз имам същия проблем и с всички протеини на пазара, докато повечето хора край мен ги харесват и някои дори не са им достатъчно сладки. 🙂 Като изключим това, вкусът беше отличен: шейкът с кафе имаше и вкус, и аромат на кафе, а в тези с ягода и шоколад сякаш някой наистина беше сложил сок от пресни ягоди и качествено какао. Кафето обаче, въпреки обещанието на производителя, че напитката дава еквивалента на две чаши, не успя да ме ободри така, както обичайната ми чаша сутрешно кафе. Ефект имаше, но беше доста по-слаб. Ако всичко е ОК с кръвното ти налягане и пиеш Saturo с кафе, обикновеното кафе най-вероятно няма да ти се размине, но ми се иска да бях открила тези шейкове преди няколко години, когато кръвното ми беше високо. 🙂 Предполагам, че в онова състояние щяха да са ми идеален заместител на кафето, което тогава се наложи да спра (и да ходя като зомби близо 6 месеца).

По отношение на засищането производителите твърдят, че бутилка Saturo от 500 мл засища за период от 3 до 5 часа, а тази от 330 мл – за около 2. Правих теста в различни дни, като ядох разнообразна храна на останалите хранения, а в единия от дните имах и относително тежка тренировка във фитнеса. Малката бутилка ме засити за около час и половина, а голямата – за 4 часа, което е доста добър резултат. Обикновено интервалът между храненията ми с „нормална“ храна е съвсем малко по-висок, т.е. със Saturo на мястото на едно дневно хранене огладнявах между 30 и 60 минути по-рано от обикновено, но и при пиенето на протеин при мен се получава почти същият ефект – максимум до 3 часа след това отново съм гладна.

По отношение на спестеното време също съм доволна. През всички дни на тестване пиех от бутилката, докато работех, така че на практика не съм отделяла време за хранене. По-интересното за мен е, че бях и много добре фокусирана след хапване на Saturo. Чувствах се по-добре и работех по-бързо, отколкото след въглехидратна храна (ориз или картофи например). Усещането и ефективността ми бяха много високи и сравними с тези след ядене на чист протеин (което за мен обикновено значи яйца, сирене и/или месо + гарнитура зеленчуци), а от сънливост нямаше и помен. Огладняването също настъпи бавно и постепенно, а не рязко.

В заключение бих казала, че продуктът е вкусен и приятен и ако нямаш алергия към някоя от съставките, бих препоръчала да го пробваш и да прецениш дали ще допадне и на теб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.