Продължете към съдържанието

Какво е технологичен оптимизъм?

Как мислиш, дали изкуственият интелект ще ни пороби в стил „Матрицата“ или направо ще изтрие човечеството от лицето на Земята?

В зависимост от отговора ти на този въпрос, ти попадаш в един от двата типа хора: технологични песимисти и технологични оптимисти. Влиянието на новите технологии е непредвидимо: изобретателите хиперболизират тяхната революционност, а обществото не може да предвиди дългосрочните им ефекти. Тъй като новите технологии са толкова подривни и неразбираеми, иноваторите трябва да практикуват едновременно предпазливост и ентусиазъм.

На 21 февруари 2019 г. в Sofia Event Center за пета година ще се проведе форумът за иновации Innovation Explorer. На него си дават среща технологични оптимисти, които работят по всевъзможни аспекти на иновациите.

Палитрата от лектори тази година е особено шарена. Само малка част от нея са:

 • Робърт Беър – топ шпионин на ЦРУ;
 • Илюзионистът Butzi;
 • Награждаваният лекар и хуманист от Мериленд Стивън Томас;
 • Креативният директор на BBC Дан Рамсден;
 • Дизайнерката Мену Сингх от Станфорд.

Те ще търсят отговор на един-единствен въпрос, поставен по два различни начина:

 1. Какъв е пределът на човешкия потенциал?
 2. Какъв е пределът на технологичния потенциал?

Модератори на събитието са журналисти като Светослав Иванов от bTV, Ирина Недева от БНР и Зак Брустик от ABG. Те ще търсят отговор на въпроса: „Хуманни и рационални ли са решенията ни за бъдещето?“

Като част от това търсене организаторите са предвидили дискусия в стил “Black Mirror” (ако се сещаш за едноименния британски сериал, точно него имат предвид). В нея ще се търсят отговори на въпроси като:

 • Как решава самоуправляващата се кола дали да удари възрастна жена или дете на пътя, ако няма избор?
 • Може ли един пейсмейкър да бъде хакнат?
 • Ако имаш бионична ръка, тя ще ти служи ли вярно?
 • Пристрастени ли сме към екраните и има ли лек за това?
 • Дали blockchain технологиите ще бъдат разбрани и масово приложими в скоро време?
 • Можем ли да принтираме човешки органи?
 • Хуманен ли е изкуственият интелект?

Тази година въпросите са повече от отговорите, но дискусията предполага повече от един отговор – тя е осмисляне на света и бъдещия дизайн за него, който създаваме. Защото, както Ювал Ноа Харари казва в последната си книга “21 уроци за 21 век”, “никой от нас не знае каква е крайната цел на интелекта и съзнанието”, но можем само да се надяваме, че тя е добра.

А както вече споменах, организаторите на форума от агенцията за иновации Innovation Starter и „Капитал“ са технологични оптимисти.

Събитието е с генералната медийна подкрепа на Българско национално радио. Генерални партньори: UniCredit Bulbank, Kaufland България, Telenor България и Hewlett Packard Enterprise, operated by Selectium. С подкрепата на SAP, Мicrosoft България, Questers, BMW България, Isobar, NESCAFE® Dolce Gusto.

Регистрация до изчерпване на билетите на http://innovationexplorer.bg/.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.