Продължете към съдържанието

Стратегия за учене – защо ни е и как да си я направим?

Ако ме следиш от поне малко време, вероятно вече знаеш, че имам стратегии, процедури и организация за всичко. 🙂 Ученето на нови неща не прави изключение.

Както във всяка работа, така и в моята новостите не спират и единственият начин да не изоставаш е да учиш постоянно. Ето и как точно го правя:

  1. Преглеждам целите си и прогреса, който съм постигнала по тях, веднъж месечно. В календара си имам блокирано време за това през първия петък от всеки месец, което е неотменно, освен при изключителни обстоятелства. (През последните 3 години само веднъж преместих това време със седмица напред, защото се местех в ново жилище точно по времето, когато трябваше да работя по целите си.) Използвам това време, за да прегледам какво съм успяла да постигна, кои мои действия са дали резултат и кои не, какво да предприема през следващия месец, дали ми трябват нови знания и ако е така, какви са те.
  2. Ако трябва да науча нещо, планирам 2-3 дни за проучване на най-добрите източници на информация по темата: курсове, книги, консултанти, коучове и т.н. Когато времето за проучване изтече, избирам най-добрите източници на информация, които съм открила и си съставям учебния план. За тази цел използвам списък в Trello картичка, в който подреждам източниците на информация в реда, в който трябва да ги прочета/премина.
  3. Всеки петък ми е ден за учене. В петъците планирам абсолютния минимум от задачи и не си насрочвам срещи, освен в най-краен случай. След като свърша неотложните задачи в петък (когато имам такива), прекарвам деня в четене, гледане/слушане на курсове и т.н. съгласно плана по-горе. Изключение от „петъчното правило“ са курсовете на живо и срещите с консултант или коуч. В тези случаи се съобразявам с графика на курса или със свободните часове на човека, с когото работя.
  4. Докато гледам/слушам/чета, си водя бележки, в които включвам следващи стъпки и действия, които да предприема на базата на наученото до момента. В края на всеки петък тези записки се прехвърлят в системата ми за работа и изпълнение на задачи за следващата седмица, така че максимално бързо да мога да приложа наученото в работата си. Това се оказа особено полезно в случаите, в които имам възможност за обратна връзка с обучителя и/или с други обучаеми, например във Facebook група по време на онлайн курс, защото ми дава възможност да задавам конкретни въпроси относно наученото и да правя корекции максимално бързо.

Ако и ти искаш да подхождаш по-стратегически към процеса на учене отсега нататък, ето какви съвети бих ти дала на базата на опита ми досега:

  • Обвържи нещото, което ще учиш, с конкретна цел, която искаш да постигнеш, след като научиш съответното нещо. Ако имаш възможност за контакт с обучителя, с приятел или колега, който е по-напреднал от теб в дадената област или с други обучаеми, можеш и да се посъветваш с тях доколко е реалистична заложената от теб цел и да потърсиш помощ за формулирането ѝ.
  • Планирай време за учене, което да съответства на обема на избрания от теб материал и на крайния срок за постигане на целта. След като блокираш това време, не го отлагай и не си го давай лесно. 🙂 Това важи особено за учебни материали като книги или онлайн курсове, които можеш да гледаш винаги, без краен срок, като например нашето обучение по продуктивност със Зори. Когато нямаш обучител, който да ти задава темпо на учене, лесно можеш да го загубиш – не го допускай.
  • Докато учиш, поддържай фокус върху начините, по които можеш да приложиш наученото за постигане на целта, която си набеляза в началото. Всяко учене има смисъл, само ако след това предприемеш действие, а колкото по-прясно ти е новото знание, толкова по-добре ще можеш да го приложиш.

Е, какво е следващото нещо, което планираш да научиш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.