Продължете към съдържанието

Съдържанието на другите и как можеш да го използваш

Ако развиваш бизнес или работиш на свободна практика, най-вероятно ползваш социалните мрежи, за да стигнеш до повече хора. Сигурно имаш и сайт или блог, в който периодично публикуваш по някоя статия. Накратко, създаваш съдържание.

Ако е така, почти съм сигурна в две неща:

  1. Понякога нямаш идея какво да напишеш в блога или каква снимка да пуснеш в Instagram.
  2. Почти никога нямаш достатъчно време и ти се иска да спестиш поне малко от тези дейности.

Идвало ли ти е наум да ползваш чуждо съдържание? Нямам предвид да го вземеш и да го обявиш за свое, разбира се. 🙂

Какво казват законите?

Докато сме на темата, нека изясним няколко основни правила:

  • Всяко онлайн съдържание е защитено от законодателството за авторските права в държавата, в която е създадено. Това означава, че освен ако изрично не е посочено друго, нямаш право да го ползваш директно в свои материали (например да свалиш някоя снимка, намерена с Google Изображения и да я ползваш за илюстрация на твоя статия), дори и да посочиш кой е авторът. Можеш обаче да го вграждаш със съответен код, ако тази опция е активна в YouTube, Vimeo или друг сайт и имаш право да споделяш линкове към него.
  • Съществуват т.нар. свободни лицензи, които позволяват на автора на дадено произведение да разреши използването му при определени условия (обикновено те включват задължение новото произведение също да бъде под свободен лиценз, да споменеш кой е авторът, чието произведение ползваш и да сложиш линк към сайта му). Един от най-популярните свободни лицензи е Creative Commons. На сайта им има и търсачка, с която можеш да намериш разнообразни материали под този лиценз и да ги ползваш (като се съобразиш с лиценза, разбира се).
  • Възможно е и да намериш текстове, видео и снимки, за които изрично е посочено, че са освободени от авторски права (познати още като public domain). Тях спокойно можеш да ползваш, както искаш. Двата ми любими сайта за напълно свободни снимки с високо качество са Unsplash и Pexels, а в тази статия ще намериш още много източници – някои напълно свободни, други с известни ограничения.

Стратегии за ползване на чуждо съдържание

След като знаеш основните правила, ще ти споделя няколко начина да ползваш чуждо съдържание, да добавиш още стойност към него и да го споделиш с другите.

  • Добави свой коментар към материал в нечий блог или социален профил, който те е впечатлил – под формата на Facebook публикация на твоята стена или в твоя блог.
  • Ползвай цитати (цитирането на 2-3 изречения от материал със защитени авторски права е разрешено – забранено е плагиатстването на цели статии или книги). Един вдъхновяващ цитат с подходяща снимка от свободен източник ще допадне на хората, които те следват във Facebook и Instagram, без да ти отнеме много време за оформяне и публикуване.
  • Направи списък с линкове към от подбрани от теб, интересни материали в твоята област или по тема, която е интересна на твоите последователи. Ще спестиш много време и на тях за търсене на качествено съдържание, и на себе си, защото коментарите, които ще добавиш към линковете, ще ти отнемат доста по-малко време от писането на изцяло нова блог публикация. 😉
  • Покани някого, когото следиш и харесваш, да стане гост автор в блога ти или направи интервю с него. Малко (или никакво) време за писане от твоя страна, голяма стойност за читателите ти. 🙂

И за финал ти предлагам идея за спестяване на време и от още нещо: намирането на интересно съдържание от други автори. (За да споделяш линкове към него, първо трябва да го откриеш, нали?) За тази цел ползвам и ти препоръчвам Feedly. Този онлайн инструмент ти показва най-новите публикации в онлайн източници на новини, които си избереш. Можеш да съставиш списък с всичките си любими сайтове и да ги следиш от едно място, както и да намериш нови източници на информация почти по всяка тема, която ти дойде наум.

Ако идеята за ползване на чуждо съдържание ти харесва, не забравяй, че тя може да бъде добро допълнение към авторското, но не и да го замени изцяло. Хората те следват, защото искат да видят, чуят и прочетат това, което ти имаш да им кажеш. Просто от време на време можеш да споделяш и мислите на други хора, които ти допадат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.