Продължете към съдържанието

Приложение за споделено паркиране спечели първо място в Академия за иновации: ИДЕИТЕ 2018

За пета поредна година в София се проведе Академия за иновации за студенти от университети в цялата страна, на която те представят идеите си пред бизнеса. Оганизатори са агенцията за иновации Innovation Starter и неправителствената организация “Обединени идеи за България”.

Събитето се провежда под формата на двудневно състезание с елементи на програмиране – хакатон, в което голямата награда от 10 000 лв. и посещение на Европейските институции в Брюксел, предоставени от TBI Bank и Европейската комисия в България, отиват при отбора студенти с най-приложима и оригинална идея. В журито участват представители на 10 бизнес организации, 5 НПО и 5 университета.

Тази година на първо място се класира отборът на студентите Лъчезар Младенов, Атанас Тодоров и Петър Иванов. Тяхната идея за уеб и мобилна платформа за споделено паркиране, наречена Parknshare, грабна журито с напредналия прототип и с това, че идеята е вече валидирана.

На второ място се класираха Space Division – отбор студенти от Военен университет “Васил Левски” (Захари Парзулов, Константин Димитров, Светослав Славчев, Мадлен Пенева, Християн Ставрев), които разработват проект за джобни сателити, едно от приложенията на които е да улавят и връщат на земята “космически боклуци”, също да измерват различни показатели в атмосферата и стратосферата, както и да служат за наблюдение и анализ.

Трета награда взеха студентите от Wind of Change (Мартина Георгиева, Лъчезар Йорданов, Цветомира Гяурова), които искат да създат ново споделено коуъркинг пространство в Студентски град и да се преборят с чалгата, зле поддържаните общежития, шума и дискотеките, за да си отвоюват там отново пространство за учене и идеи.

Реших да си поговоря с отбора победител и ето какво отговориха те на моите въпроси.


Представете се на читателите и разкажете по нещо интересно за себе си, което не сте споделяли другаде. 🙂

Лъчезар: Аз съм специалист по разработка на софтуер, предприемач и студент със страст към компютърните науки, предприемачеството и дигиталните продукти. Имам интерес към най-новите технологии и най-новите тенденции в ИТ сферата и бизнеса. Следвам в СУ „Св. Климент Охридски“ – Факултет по математика и информатика и участвам в допълнителни обучаващи програми като Udacity Nanodegree. Продължавам да усъвършенствам уменията си и съм отворен да науча нови неща в програмирането и бизнеса. Имам опит в разработката мобилни приложения за iOS и Android и решаването на проблеми, като това ми помага да осигурявам на потребителите качествени и лесно използваеми продкукти. Заедно с моя екип работя върху социални и бизнес идеи, които да улеснят развитието на обществото и да усъвършенстват средата, в която живеем.

Петър: Казвам се Петър Иванов, програмист, junior предприемач, фитнес ентусиаст и още куп други неща, олицетворяващи многото хора, живеещи в мен. Имам голяма страст към технологиите и промяната на света към нещо по-добро. Практик и романтик, който и за миг не спира да учи. Обичам да чета книги, които ми помагат да се развивам в различни аспекти от живота – бизнес, психология, предприемачество, комуникация, self-improvement и прочие, както и да гледам онлайн курсове и слушам подкастове, чрез които да се развивам и подобрявам. Според мен, ако не науча нещо ново днес, то утре може да е твърде късно. Освен това доста рефлектирам върху себе си и заобикалящите ме ситуации, което ми помага да стоя здраво стъпил на земята, с изчистено самосъзнание и прогресирайки ежедневно. Стремя се да излизам от комфорната си зона постоянно, да пробвам нови и различни неща, за да ми е интересно и трудно. Не обичам лесното, а еднообразието убива. Повече информация можете да намерите на личната ми страница – https://petarivanov.me/, където има и препратки към профилите ми в социалните мрежи.

Атанас: ​ Казвам се Атанас Тодоров и вярвам повече от всичко в идеите и в хората, които заедно могат да променят света. Занимавам се професионално с управление на екипи от млади и мотивирани специалисти в различни сфери, като съм един от щастливците, които могат да се похвалят, че са превърнали хобито си в професия. Обичам да съм заобиколен от хора, с които заедно да гоним цели и заедно да се радваме при постигането им, независимо колко малки или пък големи са те. А най-голямо удовлетворение ми доставят миговете, в които виждам на практика как съм помогнал на хора от екипа си да се развият и да постигнат мечтите си. В личен план се гордея с това, че съм един от хората, които останаха в България и се борят за постигането на мечтите си тук. Вярвам, че в България човек наистина може да успее и да постигне всичко, стига само да вярва в него достатъчно силно.

Откога работите по проекта си, как се събрахте като екип и как стартирахте?

ParknshareТъй като от известно време сме активни шофьори, постоянно се сблъскваме с проблема за намирането на свободно паркомясто, което отнема твърде много време и усилия. Установихме, че много от хората в града оставят своето паркомясто свободно през деня, когато отиват на работа. От друга страна, много шофьори имат проблеми с намирането на свободно паркомясто. Чрез Parknshare всеки, притежаващ паркомясто, ще може да го сподели и да изкара допълнителни доходи, а всеки, който търси такова, ще може да си резервира паркомясто за даден ден и час и съответно да си спести време и усилия. След приятелските дискусии решихме да направим крачка напред, като превърнем идеите ни в бизнес и по този начин помогнем за решаването на проблемите в нашия град, а защо не и глобално. Така се роди и Parknshare. Освен приятелски, нашите отношения станаха и професионални. По проекта работим от приблизително 2-3 месеца.

Какви са плановете ви за развитие на Parknshare, след като спечелихте тази награда?

Нашата цел е да излезем максимално бързо на пазара. Ние от Parknsharе целим да сме близо до своите клиенти, като по този начин ще спомогнем за изграждането на една споделена икономика. Поради тази причина основните цели в следващите месеци са разработката на платформата и популяризирането на идеята. Не на последно място, смятаме да потърсим бъдещо сътрудничество с ментори и инвеститори, които харесват нашата идея и споделят нашата визия. Бихме искали да намерим хора, които да ни помогнат с техните знания, умения и опит, за да може да сме максимално полезни на обществото.

Как виждате развитието на проекта след 5 години?

Вярваме, че ще реализираме Parknshare успешно в България, което би бил страхотен старт за популяризирането извън граница. Не се ограничаваме само с нашата страна и поради тази причина имаме визия след 5 години да сме реализирали услугата на други пазари. Идеята ни е нашето послание да достигне до колкото се може повече хора, а общността, която изградим, да не е само локална, тук в България, а да има своето развитие и на глобално ниво. Разбира се, хората от различните държави са много различни, но проблемът е глобален и ние ще работим, за да го решим навсякъде, където е необходимо. Освен това имаме идеи за други продукти, които да улесняват използването на Parknshare и да помагат за развитието на обществото. Разработваме система за управление на паркоместа, която да бъде предоставена на различните институции като болници, общини и прочее. Целта е да намалим изобилието от паркоместа, които остават неизползваеми. Другият продукт е така нареченият “smart lock”, a именно електронна ключалка/кутия, отключваща се с PIN или QR код, която да увеличи нивото на сигурност при използването на Parknshare. Имаме визия тези продукти да са успешно реализирани на пазара след 5 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.