Продължете към съдържанието

Момичетата могат да пишат код и Анна Радуловски ги подкрепя в това

Напоследък ми върви на интервюта. 🙂 Днес ще ти представя Анна Радуловски, с която се запознахме миналата година на BurgasConf. Тогава аз водих дискусия за различни казуси в управлението на проекти и екипи, а Анна говори на своята основна тема: жените в технологиите. Наскоро те поканих и на събитие, организирано от Анна, а дойде време и да ти представя човека, който стои зад него.

Анна РадуловскиЩе се представиш ли накратко на моите читатели: коя е Анна и какво прави?

Анна е завършила магистърска степен по английска филология. Нейният фокус е върху образованието и нейната страст към дигиталния свят я вдъхновява да стартира Coding Girls.

Представянето ѝ като глобална жена в технологиите от Web Summit и участието ѝ като говорител в технологични събития като WeAreDevelopers World Congress и Webit.Festival Europe дават възможност на Анна не само да насочи внимание към своята цел, но и да осъществи своята мисия, като свързва хора в областта на бизнеса, правителството и образованието.

От първия уъркшоп с 16 момичета до над 1000 члена за няколко месеца, Coding Girls постоянно се разраства глобално с нови общности, увеличавайки броя на момичетата и жените в технологиите.

Разкажи ми за Coding Girls – какво е това, откога съществува, откога ти се занимаваш с това и какви са успехите ви в България? (Съдейки по твоите публикации в социалните мрежи, са доста. 🙂 )

Организираме редовни курсове за начинаещи по HTML&CSS, JavaScript, ко-огранизирахме HackAUBG – хакатон в Американския университет, като и IWD18 – заедно с други общности на жените в технологиите. Наскоро, на 23 април, отпразнувахме Международния ден на жените в технологиите.

Организираме уъркшопи по време на Eвропейската седмица на програмирането (EU Code Week), Hour of Code и много други.

Участвахме в технологични конференции като DrupalCon Vienna, BurgasConf, Open Fest Sofia и други.

Включихме се в Girls in ICT Day с “First Steps in Programming with MIT Scratch” и като ментори в София през 2018 г.. Това събитие се организира от ITU с подкрепата на Европейската комисия и комисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел.

Освен обучения предлагаме на момичетата и подкрепа като намалени или безплатни билети за големи конференции като Web Summit, Webit, WeAreDevelopers и други, възможност да се запознаят с жените в технологиите и да почерпят нещо ново за себе си, да срещнат съмишленици и да станат част от Coding Girls.

Ще споделиш ли и повече за последното събитие Coding Girls Sofia Uber Kickoff? Как започна партньорството ви с Uber, защо избра да работите с тях, какво се случи на събитието и какво ще стане след него?

От самото начало Uber Engineering Bulgaria вложиха значителни усилия да осъществим това партньорство.

Coding Girls Sofia Uber Kickoff е първото ни съвместно събитие с Uber Engineering Bulgaria. Денят, който избрахме, е особен, защото на тази дата ежегодно се празнува Международният ден на момичетата в ИКТ или Girls in ICT Day.  Поканихме момичета и жени, за да отпразнуваме заедно това събитие и да споделим нашата мисия, визия и ценностите, които ни задвижват. Събитието се състоя от презентации по темата на празника от Coding Girls Sofia и Uber Engineering Bulgaria.

Засега целта е да развиваме нашето партньорство с Uber Engineering в София. Дейности, които ще проведем в бъдеще, са срещи, уъркшопи, панелни дискусии, различни форми на обучение, които включват и менторска подкрепа, но крайната ни цел е да направим промяна на глобално ниво. Имаме активност във Филипините и Австрия, в момента стартираме дейности и общности в Германия, САЩ, даже в Афганистан.

Ще споделиш ли нещо с моите читатели за финал?

Искам да поканя всички момичета и жени, които се занимават със програмиране и писане на код и които се интересуват от технологии, да дойдат на събития на Coding Girls, за да намерят вдъхновение, съмишленици, ролеви модели и да открият нови възможности да започнат или продължат своята кариера в ИКТ сферата. Всеки (независимо от пола), който иска да стане част от позитивна промяна, може да се присъедини към Coding Girls.

Благодаря на всички доброволци, ментори, инструктори, съветници, лидери на общности и на партньорите ни, които подкрепят и развиват Coding Girls. Много съм щастлива, че работя заедно с вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.