Продължете към съдържанието

Порталът на „Глобални библиотеки“ – прозорецът на българските библиотеки към света онлайн

Колко често влизаш в библиотека? А колко често си онлайн? Ако си като повечето българи, най-вероятно на първия въпрос отговори с по-малко число, отколкото на втория.

Ситуацията беше подобна и през 2009 г., когато започнах работа в екипа на програма „Глобални библиотеки – България“. Тогава обаче повечето хора отговаряха на първия въпрос с „нула“. Целта на програмата беше да промени това, като оборудва близо 1000 библиотеки в цяла България – от големи регионални в областните градове до читалищни в малки села – с компютри с достъп до Интернет. За онези библиотекари, които знаеха малко за новата техника, бяха предвидени обучения, които им дадоха необходимите знания да ползват компютрите и да обучават посетителите на своите библиотеки как да работят с тях.

Когато започнах работа в екипа на програмата, доставката на компютри в библиотеките тепърва предстоеше, а моята роля беше на човека, който качва информация на съществуващия по онова време сайт  на програмата. Информацията беше малко, отнасяше се за подготвителни дейности по програмата и идваше от мой колега по e-mail. Това беше достатъчно за онзи момент, но още тогава започнах все по-често да се замислям какво ще правят библиотекарите, след като получат компютрите, как ще привлекат повече потребители и как ще покажат на света това, което правят. Бях убедена, че ще им бъде полезно да разполагат с лесен и удобен начин да публикуват информация онлайн, без да се налага да създават собствени сайтове. Затова започнах да планирам създаването на нещо, което да свърши тази работа.

За начало, с помощта на няколко експерти в различни области съставих анализ на текущия сайт и препоръки за подобряването му. Следваше презентация пред управителния съвет на програмата, а след нея – още доста срещи, разговори и убеждаване, докато след няколко месеца получих необходимия бюджет за реализиране на идеята.

Следващата стъпка беше разписването на подробно задание и работата ми като мениджър на проекта от страна на програмата. Тъй като голяма част от библиотекарите щяха да правят публикация в сайт за първи път, използвайки новия портал, беше много важно той да е максимално лесен и интуитивен за употреба. За целта работихме с UX експертите от Lucrat, а дизайнът и програмирането на базата на техните насоки бяха дело на ABC Design & Communication. Няколко месеца по-късно вече имахме готовия портал, към който по-късно добавихме и онлайн система за отчетност на библиотечната дейност. И така нещо, което дори не беше предвидено в първоначалния план на програмата, се появи на бял свят и с времето се превърна в един от най-богатите, популярни и използвани онлайн ресурси за библиотеки в България.

Порталът работи и до днес и все така предоставя ценна и полезна информация, за която допринасят библиотекарите от цялата страна. От него можеш да намериш най-близката до теб библиотека в България, да видиш какво се случва в библиотеките, да научиш за новата им роля и тяхната модернизация през новия век… А ако ти е интересно да разбереш повече за конкретни подробности по направата му, питай ме в коментарите и с удоволствие ще ти разкажа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.