Продължете към съдържанието

Шира Леви Баркан, Microsoft: „Изкуственият интелект вече не е фантастика, а реалност“

Шира Леви Баркан е директор за маркетинговите операции в Microsoft CEE Multi-country Europe. В тази си роля отговаря за всички маркетингови програми, бранд мениджмънт и дигитални стратегии в 15 държави. Преди да се присъедини към Microsoft, е работила в някои от водещите рекламни агенции в Израел. През 2010 г. е избрана за една от най-перспективните бизнес личности в Израел под 40-годишна възраст от списание TheMarker. През 2012 печели Digital Innovation Fund Award на Microsoft. Тя ще бъде лектор на форума за иновации Innovation Explorer, който ще се проведе през февруари 2018 г. в София. Благодарение на организаторите на събитието имах възможност да ѝ задам няколко въпроса за иновациите, бъдещето и за нейната работа.


Microsoft работи по множество иновации, за които получи подобаващо признание през последните няколко години. Коя според Вас е най-важната иновация, в която Microsoft има участие и която ще остави най-голям отпечатък върху технологиите през следващото десетилетие?

Без съмнение, изкуственият интелект (AI) ще промени света – комбинацията от ботове и Big Data ще промени начина, по който събираме информация и действаме спрямо нея.

Футуристът Артър Кларк направи това запомнящо се наблюдение преди почти половин век. Когато разглеждаме бъдещето на AI, неговото далновидно заявление и понятието за нещо магическо е подходящ начин да опишем напредъка на AI и това, което обещава за бъдещето.

Защото изкуственият интелект, който някога беше част от научната фантастика, вече не е обещание. Той е реалност и се случва сега.

Това е възможно сега заради огромното количество данни в нашия свят – в устройствата ни, в облака, в изградения около нас свят, в комбинация с почти неограничени изчислителни ресурси и с последния напредък в AI технологиите, като например дълбоките невронни мрежи. Целият този напредък, събран заедно, ни позволява да обмислим и осмислим това огромно количество информация.

И все пак, в един свят с неограничен достъп до данни и вълнуващ технологичен напредък, времето остава основно ограничение. Просто няма как да произведем повече време. Всички споделяме един и същ брой часове, минути и секунди всеки ден.

Въпросът е: как можем да използваме всичко, с което разполагаме като изчислителна мощ, за да разрешим това основно ограничение и да осмислим света по-добре? Това е есенцията на AI. И там се крие магията…

Работите за глобална технологична компания и фокусът Ви е върху региона на Централна и Източна Европа. Какво мислите за състоянието, скоростта и качеството на иновациите в бизнеса и технологиите в нашия регион в сравнение с останалата част от света? Има ли нещо особено различно или някакви регионални предимства, които компаниите в региона биха могли да използват по-добре?

В нашия регион (CEE MCE) и основно на Балканите имаме няколко R&D центъра, заради високото качество и ниво на човешкия ресурс и заради значителния потенциал на тези пазари. В R&D центровете ни в Европа работят над 2000 изследователи и инженери, като това включва 19 MIC (Microsoft Innovation Centers) в CEE, два Технологични центъра в Москва и Новосибирск, Русия, R&D център в Белград, Сърбия и Skype R&D център в Естония. На Балканите има много талантливи младежи с огромен потенциал. Но за да бъдат успешни, те имат нужда от подкрепата на бизнеса, който да им предостави технологична база и среда за пълно разгръщане на идеите им и да осигури работни места за онези, чиято квалификация отговаря на изискванията.

Кое е било най-голямото предизвикателство за Вас до момента в маркетинга на иновативен продукт или услуга и как се справихте с него?

Най-голямото предизвикателство е бързият растеж на маркетинговите технологии и иновации, които са част от ежедневната ни работа. Екипът ми се запознава с нови технологии, канали и средства на ежедневна база и се налага да сме в крак с тези иновации, ако искаме да останем конкурентни и релевантни за нашата аудитория. Това е голямо предизвикателство, но и ни държи „на нокти“, като се стараем да имаме в екипите си най-добрите хора с точните умения. Също така инвестираме много в обучения и в учене на нови неща като цяло, тъй като това е част от „нагласата за растеж“, която е наш подход в Microsoft.

В по-личен план, какво най-много харесвате в работата си? Какво Ви мотивира да се събуждате сутрин и да давате най-доброто от себе си всеки ден?

Мотивацията ми е в хората, с които работя. Общувам с толкова много талантливи хора от мултикултурни и разнообразни области и това е много вдъхновяващо и забавно. Много обичам да обмислям заедно с тях правилната маркетингова стратегия за нашите иновативни продукти и изпълнението ѝ. Сякаш всеки ден влизам в магазин за бонбони – толкова много възможности и вкусове.

Разбрах, че харесвате България и че през зимата почивате тук. Къде в България обичате да ходите и какво прави това място толкова специално за Вас?

Трябва да Ви споделя една тайна. Имам български корени – и двамата ми родители са българи, които са дошли в Израел през 50-те години на 20 в., – така че за мен идването в България е като прибиране у дома. Храната, хората, гледките – всичко ми е много познато и уютно. Обичам да идвам на почивка тук и да виждам как България се развива толкова бързо, най-вече заради страхотните хора, които са изключително гостоприемни и винаги карат госта си да се чувства добре дошъл.


Ако интервюто с Шира ви е допаднало и ви е любопитно какво още ще сподели тя на форума Innovation Explorer, все още можете да си вземете билет от сайта на събитието на специална цена за ранна регистрация и да започнете 2018 година с цял ден полезни и вдъхновяващи лекции на тема иновации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.