Продължете към съдържанието

Разговор с Петър Нефтелимов – блогър, предприемач, професионалист и още много…

Петър Нефтелимов е един от най-вдъхновяващите българи и един от най-активните и интересни блогъри, които познавам. След неговата лекция на OpenFest за различията и успеха започнах с интерес да следя блога му neftelimov.com и голямото разнообразие от неща, с които се занимава. Поканих го на интервю по повод старта на новия му проект Указател за професионалисти и ето какво ми сподели.


Разкажи ми малко повече за Profesionalisti.info. Какво представлява проектът, как се използва, всеки ли може да се регистрира? Какво друго важно и интересно трябва да знаем, за да го използваме максимално добре?

Указател за професионалисти (Profesionalisti.info) е онлайн платформа с професионално представени детайли за тясно свързани професионалисти/компании в микропортфолио сайтове (визитки). Визитки, които се разпространяват през социалните мрежи, за да достигнат успешно до правилните клиенти.

Също така е мястото, където професионалистите/компаниите имат собствено представително кътче, а от другата страна са част от различните професионални гилдии на България.

И не напоследно място това е търсачката, в която всеки може да намери професионалиста или компанията, които са му необходими, според тясно зададена специалност, опит или местоположение, само с едно мигновено търсене. Добавяме също, че никой не те „разобличава“, когато разглеждаш визитката на някого.

В платформата може да се регистрира напълно безплатно абсолютно всеки човек, който има себе си за професионалист в дадена сфера и иска работата му да достигне до по-голям кръг от хора. Също така всеки регистрирал се професионалист отново безплатно има право на e-mail: you@profesionalisti.info.

Указател за професионалисти

Какво имам предвид под ,,професионалист‘‘ ли? Когато извършваме дадена дейност дълго време, ние, дори без да осъзнаваме, ставаме все по-добри в нея, виждаме проблемите и ги подобряваме… Ставаме професионалисти в това, което правим.

За да се възползваш максимално добре от Указател за професионалисти, трябва да изпълниш възможно повече от указанията, написани в началото на самата регистрация. Да си определиш ясно в какво си професионалист. Да си сложиш една или повече твои снимки. Но най-важно е самото описание. Сто удивителни бих сложил, за да обърна внимание, че описанието е препоръчително да бъде над 300 думи. В описанието може да напишеш всичко за себе си. От това какво си работил и в какви проекти си участвал, за какво си отговарял до това да добавиш линкове към други статии и интервюта с теб. Това се изисква, за да може човекът, който търси професионалисти, да е максимално запознат с твоите възможности. Ако напишеш само едно изречение, търсещият човек, преглеждайки визитката ти, няма да има нищо, с което да каже ,,ето това е моят човек“. Затова бъди максимално изчерпателен при самата регистрация, това си е твоята професионална визитка.

Визитки

Как, кога и защо реши да стартираш проекта? Ще разкажеш ли малко повече за неговата концепция по принцип и за твоята идея за нея?

Както всеки друг нов проект, така и този беше подбуден от проблем. Исках да се занимавам професионално с маркетинг, комуникация и организиране на събития. Затова месеци наред търсих подобни обяви в Jobs.bg, но за съжаление никои от тях не ставаха за мен, защото всички обяви изискваха разговори по телефон и срещи на живо. Аз съм с двигателен проблем, засягащ и говора, и нито мога да говоря по телефон, нито срещите на живо ми се получават (поне според мен). Така… След дълги размисли и страсти стигнах до извода, че трябва да създам платформа, в която всеки напълно свободно може да си опише какво е правил досега професионално, също и какви умения и желания има, чрез които ще бъде полезен на останалите хора.

Втората причина да създам Указател за професионалисти беше, защото все повече публикуваме в различни групи в социалните мрежи постове за търсенето на необходимите ни професионалисти. Познатите ни почват да ни обсипват със списъци от контакти на професионалисти, за които не знаем с какъв опит са или в какво са специализирали. Започват се многобройни разговори, докато не си намерим точния за нашите изисквания професионалист. Затова създадох платформата, в която с едно мигновено търсене ще излезе цял списък с професионалисти с техния опит, предвид който подборът ни за най-подходящия за нас ще се случи бързо и лесно.

Ти се занимаваш с още много интересни неща, освен този проект. Ще споделиш ли какво друго правиш, какви са интересите и заниманията ти?

На първо място и с голяма гордост ще каза, че вече 3 години развивам блога си за бизнес Neftelimov.com, в който ще намериш практически съвети от професионалисти. През последната година много се разви. Освен това уча биотехнологии в Софийския университет, защото имам за цел да показвам, че бизнесът и науката имат много общи неща и когато ги изучаваме заедно, ще вникнем по-надълбоко в самото съществуване, тоест ще имаме вече друг поглед върху заобикалящия ни свят.

Вече над година съм позитивен журналист в Uspelite.bg. Като такъв имам удоволствието да се запознавам и правя интервюта с успешни българи. Въпреки че вече съм много натоварен с блога, ученето и Указателя за професионалисти, не спирам да следвам пътя си на журналист. Правя го, защото, както казва Брайън Трейси, ако искаме един ден да се наречем успешни, то винаги трябва да се учим от най-добрите и да ги следваме. Поради тази причина това лято се включих и в проекта на Наука.БГ ,,100 лица на българската наука‘‘ като интервюиращ и интервюиран. Направих 6 интервюта с български посланици на науката в България и чужбина. Тях, както и всички над 100 интервюта с български учени, може да видиш тук. Заслужава си да бъдат прочетени!

От скоро станах блогър и в Jamba, за да дам своя принос и подкрепа на хората с различни възможности. За да покажа, че всеки има право на равен професионален старт! Всички знаем историята за великия композитор Лудвиг ван Бетовен, който промени музиката завинаги. Той започва да оглушава само на 25 години, но до смъртта си на 56 години продължава да създава музика. Бетовен казва: ,,Бих сложил край на живота си, само моето изкуство ме спира да направя това. Ах, струва ми се невъзможно да напусна света, докато не извадя на бял свят всичко, което чувствам, че има вътре в мен‘‘. Това е известно като Заветът от Хайлигенщад и е публикувано през 1828 г.

Как виждаш себе си след 10 години?

Преди дни гледах по Bloomberg интервю с човек от екипа на Google X, който каза, че до 2030 година почти всички таксита в света ще са с коли-шофьори, тоест самоуправляващи се. Аз, разбира се, много се зарадвах на тази новина, защото аз пътувам основно с таксита поради обективни причини. А днешните таксита първо не пристигат в точния час (след като си им се обадил 3 часа предварително) и второ – шофьорите могат да обиколят целия град с теб, само и само да ти вземат и последната стотинка…

И в реда на въпроса – нямам представа какъв ще ми е заобикалящият свят след 10 години, а камоли да виждам себе си в него. Надявам се да съм адаптивен за тогавашното време. Адаптивността е важно свойство на живите организми… А както знаем, адаптират се само най-силните.

Освен аз самият да съм адаптиран, се надявам и моите проекти, които вече споменах, да са адаптирани и успешни… Какво значи ,,успешни проекти‘‘ ли? След много лекции на Стойне Василев, на които съм присъствал, най-важното, което научих от тях, е че може да наречем един проект/бизнес успешен, когато започне да съществува без теб, въпреки теб… Самостоятелно от основателя си.

Нещо за финал?

Сега сме в един от най-хубавите месеци от годината, декември. Месец на анализ на старата и планиране на новата година. Искам да пожелая на теб и на твоите читатели един изпълнен с прекрасни мигове декември! Знайте, че хората правят празника, а не обратното. Затова правете правилните избори!

Също така ме последвайте в социалните мрежи (в блога ми ги има). За новата година съм подготвил много нови проекти, изненади и предизвикателства! Както се пее в една детска песничка:

През новата година ще има за всички от сърце…!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.