Продължете към съдържанието

Amazon Echo в България

Заглавието май е малко подвеждащо, но пък е добър clickbait. 😉 Всъщност, Amazon все още не са пуснали официално Echo в България, но въпреки това има начин устройството да се ползва и у нас. От Нова година вкъщи успешно работи Echo Dot, поръчано от Великобритания и в тази публикация ще ви насоча как можете и вие да се сдобиете с него.

Стъпките са следните:

  1. Поръчвате си Echo от amazon.co.uk през доставчик на стоки от Англия. Аз ползвам „Габко“ вече няколко години без проблеми. (Ако не сте ползвали подобни услуги досега, пояснявам: те ви дават адрес във Великобритания, който въвеждате в онлайн магазина, от който пазарувате. Стоката се доставя на този адрес, след което доставчикът я транспортира до България и ви я изпраща по куриер или си я получавате от негов офис. По този начин можете да избегнете ограничението на Amazon, които доставят Echo само в държавите, в които се продава официално.)
  2. Следвате инструкциите в този материал, за да го настроите. (Материалът е за Echo, закупено в САЩ, но ако заместите „САЩ“ с „Великобритания“ навсякъде в статията, ще се получи – изпробвано е.)
  3. Започвате да работите. (Едно от първите неща, които се опитах да направя, е да науча Алекса да казва „честита Нова година“ на български, просто за да видя какво ще стане. 😀 )

Разбира се, „хакнатото“ по този начин Echo има някои ограничения:

  • Не разбира български (ако сте гледали видеото, вече сте се убедили в това) и ще трябва да си говорите с него на английски. За сметка на това не е никак капризно по отношение на акцента и не е необходимо да имате перфектно британско произношение, за да ви разбере.
  • Както е посочено в статията, за да получите информация за времето, трябва изрично да посочите „weather in Sofia, Bulgaria“ (други градове в страната или не разпознава изобщо, или техните имена са единственото нещо, което не мога да произнеса така, че Алекса да ме разбере). Ако не направя уточнение, моето Echo настоява да ме информира дали вали в Гилфърд.
  • Всички функции, свързани с маршрути и ориентиране по карти, са на практика неизползваеми за адреси в България.
  • Ако свържете Google календара си с Echo, трябва да не забравяте да въвеждате имената на събитията на английски, ако искате Алекса да може да ви ги прочете. Всичко, което не е на английски, за нея е „untitled event“.

Като изключим гореописаните неща, Amazon Echo работи много добре както с основните си функционалности, така и с почти всички външни умения. Докато дочакаме Алекса да научи български, британската ѝ версия се оказва добър, изпробван и работещ компромисен вариант.


Снимка: Stratageme.com via Visual Hunt / CC BY-NC-SA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.