Продължете към съдържанието

Магистратура за хора, които искат да изучават иновациите – вече я има в България

Хората от Innovation Starter не се спират и както подобава на истински иноватори, правят какви ли не интересни неща: конкурс за зелена София, студентска Академия за иновации, а вече и магистратура за хората, които искат да придобият образователна степен в тази област. Последното ми е особено интересно и се радвам, че може да се изучава в България, затова и му отделям остатъка от тази публикация. 🙂

Програмата се казва „Иновационен диалог“, двусеместриална е и е първата магистърска програма в България, която обхваща пълния цикъл на иновационния процес, методи, стратегия и принципи в бизнес организации, неправителствения и публичния сектор. Изучава се във ВУЗФ и стартира през септември, като се насочва към студенти с икономически, технологичен и хуманитарен профил.

Методиката на преподаване е “учене чрез правене и експериментален опит” и дава както академична подготовка в областта на теория на иновациите, така и практически знания и умения, както и пряк контакт с преподаватели-пракитици от бизнеса и публичната сфера у нас.

Лекторите са доказани експерти в областта на иновациите и публично-частните иновационни партньорства в България, с над 15-годишен бизнес и академичен опит. Сред тях са както всички членове и експерти по иновации от екипа на Innovation Starter – Красен Хинков, Леона Асланова, Яна Аврамова, Вяра Савова, – така и представители на публичната сфера с опит в международни организации, като д-р Анна-Мари Виламовска и д-р Милен Любенов; представители на бизнеса – доц. д-р Ия Петкова, маркетинг мениджър на НДК, доц. д-р Станислав Димитров, изпълнителен директор на „Съгласие“ ЕАД, Елеонора Карнаса, консултант по дизайн мислене и др.

Те ще помогнат на студентите да навлязат в стратегическото планиране на иновациите, развитието на нови продукти и услуги, ползването на методи като систематична иновация, дизайн мислене, Lean Startup, разработването на социални иновации за нуждите на обществото и партньорства с правителствени, неправителствени и бизнес организации.

Тъй като ми се искаше да науча малко повече за програмата, разпитах Леона Асланова от Innovation Starter за всичко, което ми дойде наум по темата и ето какво ми отговори тя.


Как и кога ти дойде идеята за магистърската програма?

В последните 3 години работата на Innovation Starter с университетите се задълбочи. Ние настояваме за радикална образователна реформа, тя не се случва (ако въпросът е какво трябва да се случи: намаляване наполовина на акредитираните висши учебни заведения с право на субсидия в България, партньорства с международни университети, преподаватели, програми; модернизиране и съкращаване на предмети, съкращаване на времето за учене с поне две години за студенти, които не виждат развитието си в академичен план, т. е., ясно разделяне на “бизнес” ученето и преподаването от “теоретичната научна подготовка” за бъдещи изследователи и преподаватели) и неслучването на реформата води до възходящ натиск от неформалното образование да си набавя нужното по по-трудния път. Оттам и нашата роля – да разработваме курсове за университетите или семинарни програми по иновации, за които в България още няма академичен опит. Нашата агенция партнира и комуникира активно със западни университети, които имат магистърски програми по иновации и много от хората в екипа ни са завършили именно магистратури по иновационен мениджмънт във Виена, Гронинген, Лондон. Така се появи желанието да прехвърлим знание и опит у нас. Препоръката ни за работа с университетите, разбира се, дойде от бизнеса, от хора, които вече бяхме обучавали и които ни препоръчаха на конкретни преподаватели и декани на факултети.

Откога се разработва програмата?

Общата ни магистратура с ВУЗФ “Иновационен диалог” разбработихме тази година, като съществен принос от нашия екип за нейната формулировка, подбора на заглавие и дисциплини имат Димитрина Величкова, която направи проучване на европейско ниво и сравни 30-те най-добри магистърски програми по иновации по редица показатели, Анна-Мари Виламовска и Милен Любенов като външни преподаватели, които дефинираха темите за публични политики и публично-частни иновационни партньорства и разбира се, всички други хора в екипа, които ще водят дисциплини. Процесът ни отне 4 месеца.

Как се случи партньорството ви с ВУЗФ? Кой с кого се свърза и как протече процесът?

ВУЗФ ни поканиха на среща с директно предложение за възложителство, да направим магистратура по иновации за тях, защото са осъзнали търсенето. На нас не ни отне много време да приемем, защото работата на Innovation Starter с университетите в България е част от стратегията и визията на компанията за модернизиране на образованието, в основата на което да стоят самостоятелност, креативност, нестандартни решения, работа в екип и по реални проекти за промяна на средата.

Освен тематиката, в програмата ще бъдат ли приложени и някакви иновативни методи на преподаване?

Да, методиката ни на преподаване е изцяло авторска. Преди 2 години Красен Хинков от нашия екип успя да я формулира като Systematic Design. Тя взима по-малко от систематичното изобретателско мислене и дизайн мисленето като наложени методи, но за разлика от тях се фокусира не върху съществуващото или човека и емпатията, а върху процеса на предаване на информацията между хората, като процес на комуникация на възможностите за бъдещето. В този смисъл се надявам след време от България наистина да излезе голям авторски подход към иновациите, защото имаме потенциал да го развием. Така, както Япония имат Lean, Русия – ТРИЗ, Израел – SIT, САЩ – Desin Thinking, ние сега виждаме, че е дошъл моментът за България не само да следва и да догонва изоставаща в тенденциите, а да води, да повярва в авторството и в лидерския си потенциал, като създаде свои правила за икономичексо развитие, базирани на силните ни качества като страна и човешко знание, на спецификата на региона и мисленето ни, но най-вече на начина, по който искаме да виждаме, да осмисляме и да решаваме своите проблеми у нас. Защото няма голяма икономика, която да не започва с инвестиция в качеството на живот на хората си.

В какви професии ще могат да се реализират студентите, когато завършат програмата? Ще дадеш ли някой интересен пример? Може би дори за нова професия, която все още не съществува? 🙂

Мога със сигурност да дам отговор, въпреки че няма такова проучване на пазара, но ще посоча примери от работата ни с клиенти, че професиите, свързани със знание за иновации, само ще се развиват. Много от тях в момента са наименовани, въпреки че зад имената стоят кухи функции, но в последните години няма компания от българските топ 50, която вече да не е въвела поне едно от изброените: отдел „Иновации“, началник отдел „Иновации“, директор иновации, главен изпълнителен директор иновации, иновационен стратег и пр. („УниКредит“, „Теленор“, „Загорка“, София Тех Парк, Avon, Nestle, рекламните агенции и др.). Тепърва очаквам в публичната сфера да се развие темата, а знанието за иновации може да се прилага без ограничение в инженерните дисциплини, хуманитарните и точни науки, технологиите и медицината. То е универсално и хетерогенно, изцяло нова дисциплина, която свързва маркетинг, технологии и кретивните индустрии в едно.

Студентите, които първи в България ще получат такава магистърска степен – по икономика с фокус върху иновационния менджмънт – ще получат благодарение на контактите на нашите преподаватели възможност да започнат работа по специалността си веднага. В момента вече работим и върху надграждаща докторска програма в партньорство със западен университет и ВУЗФ.


Всички подробности за програмата можете да видите на сайта на Innovation Starter, а ако и след това имате въпроси – да се свържете с Елена Костова, организатор по учебната дейност във ВУЗФ, на e-mail info (at) vuzf.bg или на телефон 0888 101 382. А ако вече сте се убедили, че искате да кандидатствате, можете да го направите на сайта на ВУЗФ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.