Продължете към съдържанието

Дайджест на предприемача #1

Липсва ли ви седмичното вдъхновение? Питате се дали съм го спряла? Да, спрях го, за да дойде нещо по-добро. 🙂 Ето ги и подробностите и какво да очаквате вместо него.

От известно време работя по една идея, която предстои да види бял свят в началото на следващата година. Докато колегите от екипа усилено пишат и тестват код и маркетингови стратегии, аз чета и работя по бизнес модели, партньорства и по идеи да добавя някой и друг час към денонощието, което все не стига. Заедно с това забелязвам, че за периода от почти месец, през който не съм пускала седмичната подборка от линкове, четивата, които ме вълнуват и източниците, които чета, започнаха да се променят. И преди четях онлайн предимно на тема предприемачество, но в момента мога да заменя думата „предимно“ с „изцяло“.

Така някак от само себе си „Седмично вдъхновение“ се превърна в „Дайджест на предприемача“. Може би няма да успявам да го сглобя всяка седмица, но за сметка на това мога да кажа със сигурност, че четивата в него ще са насочени изцяло към хората, които развиват бизнес или на които това им предстои. (Дори и на пръв поглед да не са на такава тема, ще бъдат приложими и полезни за вас, ако сте предприемач.) Освен материали за вдъхновяване и „надъхване“, вече ще включвам и практически четива със съвети, които можете да ползвате за изграждане на бизнеса си, и размисли на умни хора, които невинаги ще бъдат изцяло положителни, но за сметка на това ще казват нещо важно. И ще ги виждате в началото на седмицата, така че да можете да приложите прочетеното веднага и да не го отлагате за понеделник. 😉

Да започваме!


  • Кратко ръководство за стартиране на онлайн бизнес с под 100 лева
  • Какво научих за 20 години системно недоспиване? Слушайте препатилите – и аз минах по този път, докато разбера, че спането по минимум 7 часа на денонощие е по-важно от… почти всичко друго.
  • How Thinking Like A Scientist Can Make You More Productive. Методът помага не само за продуктивността. Тествам го от няколко месеца и върху здравето си, като си записвам какво ям, как и колко тренирам, как се чувствам, кога, как и от какво боледувам. Много помага бързо да намерите моделите, които ви вредят и да установите на практика кое ви се отразява най-добре. Ако и вие си правите тестове, свързани със здравето, задължително се консултирайте с лекар през цялото време, а ако спортувате и нямате много опит – с треньор.
  • Борис Христов: „В България има прекалено много възможности и прекалено малко конкуренция“
  • The Cook and the Chef: Musk’s Secret Sauce. Много благодаря на Миро Запорожанов, който ме насочи към тази статия. Той ми припомни и колко харесвам Wait but Why и защо си наложих да не го отварям често (отговорът: защото обикновено се зачитам за поне час и половина, вместо да работя), но да не се отклоняваме от темата. 😉 Статията си струва да се прочете, дори и да не сте фенове на Мъск.
  • Контролирай вътрешния си диалог
  • How I Started a Business, Quit My Job and Now Make More Than My Old Salary. Отново метод, който препоръчвам от личен опит. Така стартирах предишния си бизнес, а защо спрях да го разработвам след близо две (относително) успешни години е тема, по която предстои да пиша.
  • How to Better Manage Your Notifications. Нотификациите са зло, което краде от времето ви, подлудява ви, прави ви бедни, болни и нещастни и причинява 99% от проблемите в живота ви… ако не ги управлявате правилно. 🙂
  • Недей да работиш за себе си… ако причините са погрешни. Вижте кои са неправилните причини според Лили Георгиева, но с едно наум. Помислете сериозно защо (искате да) работите за себе си, какво наистина се крие зад „Не искам да имам началник“ и може да се изненадате от себе си. Например, през първите 6 месеца, когато сама си бях шеф, си мислех, че пълният контрол е това, което ме мотивира, докато една клиентка ме попита защо работя точно това и какво ми харесва в него. Като се замислих по-сериозно, се оказа, че истинската причина е друга: обичам да създавам свои, нови неща, да събирам, организирам и мотивирам екипи, заедно с които да решаваме стари проблеми по нов и оригинален начин. Не шефовете ми са били проблем, а това, че работя по чужди идеи, вместо по собствените си; не това, че някой друг ми е казвал какво да правя, а това, че съм виждала проблеми, виждала съм и подходящи според мен решения, но не съм имала свободен ресурс да работя по тях. Замислете се добре и вие за своите причини. Тази статия може да бъде добра отправна точка за това.
  • Как една сервитьорка изкарва много повече от инженер или колко е важно доброто обслужване на клиентите.

Харесва ли ви новият формат, в който ви споделям интересни материали? Ще се радвам да оставите мненията и препоръките си в коментарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.