Продължете към съдържанието

Как се създава успешен бранд от нулата? Димитър Миланов споделя

Димитър Миланов е страхотно мотивиращ блогър, когото вече познавате, ако следите моето „Седмично вдъхновение“ – там редовно споделям линкове към негови публикации. Той има богат опит с маркетинга, създал е собствен бранд от абсолютната нула и при това е успял, след като е минал през сериозни предизвикателства в живота си. Радвам се, че прие моята покана да му задам няколко въпроса. Ето ги тях и отговорите на Митко.


Димитър МилановРазкажи ми малко повече за J.Griffin. Как и кога реши да стартираш собствен бранд, защо реши да е точно в тази сфера, как ти дойде идеята, как започна и къде си сега?

От години съм бранд мениджър и винаги съм искал да имам свой бранд, дори да е скромен. Беше ми ужасно интересно какво е усещането да изградиш нещо от нулата и да го гледаш как расте. Все едно си имаш дете, но и другите му се радват, не само ти. 🙂

Избрах да е в модния бранш, защото така щях да реша един проблем, който за мен самия беше болезнен – липсата на стилни мъжки аксесоари в България. Беше ми омръзнало да си внасям от чужбина. J.Griffin като марка всъщност беше силно вдъхновен и от интереса към блога (www.j-griffin.com), където пиша съвети за мъжки стил и самочувствие. За мен аксесоарите са най-добрият завършек на облеклото и най-дискретният начин да покажеш собствен стил.

В началото правех аксесоари за себе си – гривни, холдъри и др. – и бях сигурен, че са красиви и качествени. Затова нямах притеснение да ги предложа и на другите мъже. Мисля, че това е чудесен трик за стартиране за бизнес – правиш нещо толкова яко или полезно, че ти самият би го ползвал постоянно. Лесно е да продаваш нещо, което обичаш и познаваш наизуст.

В личния си блог пишеш на тема продуктивност и мотивация. Споделяш и доста лични (при това много полезни) твои преживявания. Какво те мотивира да го правиш?

На www.milanoff.com пиша за нещата, които ми помагат да съм по-спокоен, щастлив и продуктивен. Не във всяка област съм особен талант, но използвам, че ме бива в писането, за да съм полезен. Пиша и защото ме разтоварва и подрежда мислите ми, но най-вече за да помагам.

Това е и причината да споделям по-лични неща и дори неприятни моменти и провали – знам, че много хора минават през същите трудности и в статиите ми виждат, че не са сами.

Обичам, когато карам хората да се замислят. Няма по-хубаво усещане от това някой да ти пише, че си оправил седмицата му. Или да намериш препратка към идеите си в случаен женски форум. 🙂

За повечето млади предприемачи, които познавам, България е тясна. 🙂 Как е при теб? Имаш ли планове за глобалния пазар? А някога мислил ли си да емигрираш и защо избра България?

Изпитвам странно раздвоение. 🙂 Много ми се пътува още, но не мога без България и българите. Ние сме топли, сърдечни, истински хора. Когато не ни се налага да мислим за оцеляването си, се подкрепяме. Мечтата ми е J.Griffin и други български марки да завладяват световните пазари, но оттук – така че да вдъхновяват и много други българи да стартират нещо свое.

Българският пазар би могъл да е тесен, но не и България. 111 000 кв. м стигат за всички, трябват ти само лаптоп и Интернет и си на глобалния пазар.

Не бих емигрирал, но виж, бих хванал раницата и пътя, за да се заредя с идеи.

Как виждаш себе си след 10 години?

Многодетен баща, красиво прошарен и достатъчно свободен, за да мога да предавам практически бизнес опит на онези, които тъкмо стартират. И на церемонията на наградите Грами с неочаквано добрия ми първи албум. 🙂

А J.Griffin?

Дай Боже да се чудим как да се справим с фалшификатите… Но настрана от шегата, искам J.Griffin да е познат и успешен в САЩ, Азия, Западна Европа – всеки успешен роден бранд по света ще вдъхнови още 10 като него да се борят на равна нога с големите риби.

Искаш ли да споделиш нещо, за което не те попитах?

Няма нужда да виждаш цялата стълба, за да направиш една крачка. Ако искаш да отвориш училище, намери един човек, който би платил да го научиш на нещо и му преподай урок днес. Важното е да започнеш.

Да имаш свой бизнес не е страшно, даже напротив – забавно и вдъхновяващо е. Страшен е само филмът, който сами прожектираме в главите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.