Продължете към съдържанието

SIStory: споделен опит от Коста Йорданов от Flipps

Както съм споменавала и преди, Коста Йорданов, основателят на Flipps, е сред предприемачите, които ползвам за вдъхновение и пример. Като официален блогър на предстоящия в четвъртък Innovation Explorer Day имах шанса да взема интервю от един от лекторите и избрах него. На последната среща от поредицата SIStory гостът беше Коста, така че, разбира се, не пропуснах да я посетя. 🙂 Споделям и с вас бележките си относно онези части от разговора с Коста, които ме впечатлиха най-много и ми се видяха най-ценни.

  • За стартирането, когато ви трябва съдържание: Flipps са стартирали с вече налично и на други места онлайн съдържание, което предоставяли през приложението. Ако и на вас ви предстои старт и ви трябва съдържание, съветът му беше: „Можете да започнете с каквото намерите. Когато станете достатъчно големи, за да се тревожите за правата върху съдържанието, ще можете и да договорите изгодни условия за използването му“.
  • По отношение на контакта с Тим Дрейпър, повечето неща, които екипът на Flipps е направил, са били точно обратното на това, което се препоръчва, но въпреки това нещата са се получили. Например, първоначалният контакт с него е бил с т.нар. cold e-mail – представили са му бизнеса, без да го познават и без да му бъдат препоръчани. Също така, не са отишли на първата среща, на която ги е поканил, защото не са имали време. 🙂 Изглежда, ако това, което правите, е достатъчно добро, нарушаването на общоприетите правила може и да се размине без лоши последствия.
  • За разпускане и поддържане на психическия баланс Коста се занимава с медитация и бойни изкуства. Той обърна специално внимание на това, че денонощната работа може и да води до успех по-бързо, но не е устойчиво да се работи по този начин дългосрочно. Много се радвам, че той засегна и тази тема и че чуваме подобни съвети все по-често. Надявам се и все повече хора да ги следват и „прегорелите“ от претоварване предприемачи да започнат да намаляват.
  • За Силициевата долина Коста сподели две особено вдъхновяващи неща, които се срещат прекалено рядко в Европа, а според мен би трябвало да зачестят. Първо, дори преки конкуренти споделят кое как са направили и си помагат. Второ, провалът се приема като нещо нормално и като научен урок, а не като повод предприемачът да бъде заклеймен и да не може да му се вярва повече.
  • За България като тестов пазар на продукти и услуги, които планираме да станат глобални: колкото по-нишово е едно решение, толкова по-голям пазар му трябва. България невинаги е подходяща за тест преди излизане навън, защото е малък и неразвит пазар и невинаги може да предостави необходимия мащаб, което може да ни заблуди, че интерес към тествания продукт или услуга няма – а би имало, ако тестовият пазар беше по-голям.

С нетърпение очаквам да чуя и презентацията на Коста на Innovation Explorer Day. Очаквайте и след нея да споделя нещо интересно и полезно, каквото съм сигурна, че ще има за разказване. 🙂

Снимка: Brajeshwar Oinam, използвана под лиценз Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0), нередактирана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.