Продължете към съдържанието

С Коста Йорданов за иновациите

Коста Йорданов е създателят на иновативното приложение Flipps и ще бъде един от лекторите на предстоящото на 25 февруари 2016 г. второ издание на Innovation Explorer. След страхотно успешното първо издание, и на второто ще се говори за иновации и как те могат да се случат на практика във всяка фирма или организация. Отново ще има и няколко уъркшопа, които обещават да бъдат вдъхновяващи и полезни. Все още имате възможност да се регистрирате, а защо не и да вземете билет на приятел, бизнес партньор или колега като коледен подарък?

Освен събитието като цяло, очаквам и определени лектори с особено нетърпение. Един от тях е именно Коста Йорданов. Със съдействието на Леона от Innovation Starter Box успях да му задам няколко въпроса и ето какво ми отговори той.


Коста ЙордановОткъде тръгнахте, за да стигнете до Flipps? С какво се занимавахте преди това и как тези занимания Ви доведоха до мястото, на което сте сега?

Преди 15 години станах предприемач малко по случайност.  Оттогава се занимавам със софтуерен бизнес, като преди Flipps заедно с партньорите ми създадохме „Бианор“. Огромният технологичен опит в Бианор за клиенти като IBM, Samsung и P&G, особено във видео сферата, беше изключително полезен при стартирането на Flipps, както и досегът до продуктовото мислене и процеси на редица водещи компании-клиенти.

На Innovation Explorer 2016 ще говорите за грешките и експериментите като път към иновациите. Ще споделите ли с моите читатели някоя своя голяма грешка или провален експеримент, които са Ви довели до нещо иновативно и полезно?

През тази година направихме над 100 експеримента под формата на А/Б тестове, предоставяйки различна функционалност/интерфейс на различни групи потребители и наблюдавайки разликите в поведението на тези групи.  Както се и очаква, повечето експерименти бяха неуспешни и или не водеха до по-добър резултат, или често пъти влошаваха резултатите.  Всеки един от тези експерименти обаче ни помогна малко по малко да опознаем потребителите, да разберем кое влияе на поведението им и как, да си представим по-добре техните нужди и къде и как в ежедневието им се вписва Flipps.  Много от успешните продуктови промени бяха изцяло резултат от наученото от всички тези неуспешни експерименти.

Коя иновация от последните 50 години насам Ви се иска да беше Ваша идея и дело?

Мога да изредя много, но всеки от нас има своя шанс да прави своите иновации и по-добре да гледаме напред. Живеем в изключително интересното време, което позволява една иновация да достигне до милиарди потребители за по-малко от 10 години, така че не можем да се оплачем от липса на шанс.

Как според Вас ще консумираме видео съдържание след 10 години? Какви иновации очаквате в тази сфера?

Хората ще имат още по-голям избор кога, какво и на какъв екран гледат.  Ще продължи и развитието на технологиите, правещи усещането все по-реалистично, в продължение на историческия тренд от чернобяло кино, през цвят, HD, 3D, UltraHD, Virtual Reality. Независимо от тоталното навлизане на портативните устройства и телефони, предаванията на живо, филмите и сериалите ще продължат да се гледат на големия телевизионен екран в дома.

За финал, какво бихте споделили с предприемачите и иноваторите, които четат този блог?

Само напред. 🙂

1 коментар за “С Коста Йорданов за иновациите”

  1. Pingback: SIStory: споделен опит от Коста Йорданов от Flipps - Сайтът на Силвина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.