Продължете към съдържанието

За предприемачеството, страхотните екипи и събитията

Снимката по-горе е от предпоследната ни работна среща с Ива, заедно с която развиваме Global Studio. Когато тя я публикува във Facebook миналата седмица, повечето ни приятели не повярваха, че е от работна среща, но си беше точно така. Да бъдеш предприемач е трудно и несигурно, но съвсем буквално има и своята сладка страна – и нямам предвид само сладоледа и кафето. 🙂 За мен най-сладка е свободата: да избирам с кого искам да работя (наскоро добавихме двама WordPress разработчици към екипа на Global Studio), кога и къде да работя и как да прекарвам времето си.

През изминалите няколко седмици последната гореописана свобода ми позволи да участвам и в няколко много интересни събития. Този път няма да разказвам подробно за всяко от тях, както правя обикновено, защото други блогъри вече го направиха доста по-рано и по-добре от мен, а ще споделя най-ценното, което получих от всяко от тях.


[fusion_builder_container hundred_percent=“yes“ overflow=“visible“][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1″ background_position=“left top“ background_color=““ border_size=““ border_color=““ border_style=“solid“ spacing=“yes“ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ padding=““ margin_top=“0px“ margin_bottom=“0px“ class=““ id=““ animation_type=““ animation_speed=“0.3″ animation_direction=“left“ hide_on_mobile=“no“ center_content=“no“ min_height=“none“]

WordCamp 2015
Екипът, благодарение на който и тази година имаше WordCamp Sofia

WordCamp Sofia става все по-добро и полезно събитие за хората, занимаващи се с WordPress, с всяка изминала година. И тази година срещнах много приятели и колеги, а освен полезните и приятни контакти, които направих, присъствах и на много полезни лекции. Васи очевидно е харесала най-много същите презентации, които и аз, затова ще ви оставя да прочетете подробностите за тях в нейната публикация.

За първи път успях да присъствам и на Contributor Day, забавлявах се много, станах част от екипа, който превежда WordPress на български и остава да намеря време да допринасям за преводите по-редовно.


[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“1_1″ background_position=“left top“ background_color=““ border_size=““ border_color=““ border_style=“solid“ spacing=“yes“ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ padding=““ margin_top=“0px“ margin_bottom=“0px“ class=““ id=““ animation_type=““ animation_speed=“0.3″ animation_direction=“left“ hide_on_mobile=“no“ center_content=“no“ min_height=“none“]

StartUP Safary
Част от готиния екип на pCloud, които отвориха вратите на офиса си за всички любопитни

StartUP Safary е интересен формат, който се провежда за първи път в България. За един или два дни различни стартъпи, споделени офиси и акселератори отварят вратите си за всички, които са любопитни да ги посетят и да видят как работят. Успях да се включа във втория ден и да посетя BGMenu, pCloud, Enso.fm и Tickey. От всяко посещение научих по нещо различно и ценно за работата в стартъп, което ще ми помогне много в работата оттук нататък.


[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“1_1″ background_position=“left top“ background_color=““ border_size=““ border_color=““ border_style=“solid“ spacing=“yes“ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ padding=““ margin_top=“0px“ margin_bottom=“0px“ class=““ id=““ animation_type=““ animation_speed=“0.3″ animation_direction=“left“ hide_on_mobile=“no“ center_content=“no“ min_height=“none“]

OpenFest 2015
Отново съм част от екипа на OpenFest

През изминалия уикенд дойде ред и на любимата ми конференция – OpenFest. Още от самия й старт бях част от екипа, който я организира – първо с регионални издания в Пазарджик, докато живеех там, а откакто се преместих в София, се включих в екипа, който отговаря за контактите с медиите и за отразяването на конференцията във Facebook и Twitter.

За две години си бях взела почивка от участието в медийния екип и посещавах OpenFest само като зрител, но усещането да съм част от екипа ми залипсва и тази година се върнах в медийния екип като един от тримата души, които пишеха от официалния Twitter акаунт на феста.

След като най-сетне се наспах, мога да потвърдя за поредна година, че усещането да бъдеш част от екипа е много по-готино от това да бъдеш просто зрител. 🙂 Въпреки липсата на сън покрай събитието, лекия хаос, който се получава на моменти и многото пропуснати лекции заради други задачи – удовлетворението да бъдеш един от хората, които са помогнали събитието да се случи, е несравнимо с нищо друго. Беше и много приятно да установя, че екипът е пораснал до над 60 души, но се е запазила страхотната атмосфера на разбирателство, приемане на всички като равни, забавление и желание за помощ. В малко екипи човек вижда колегите си (почти) постоянно весели и усмихнати и постоянно чува от някого „С какво мога да помогна?“ или „Дайте ми още работа“. За лекциите не мога да споделя много, и аз чакам видеозаписите да бъдат обработени и пуснати онлайн, за да гледам поне една лекция от началото до края. 🙂 Сигурна съм обаче, че хората, които правят OpenFest, са още един страхотен екип, в който с удоволствие ще се включа отново и догодина.


Изводът ми от всичко описано по-горе? Всичко от събитията и случките, за които разказвам по-горе, ме доведе до много различни изводи и „поуки“, но и до един общ: добрият екип е от съществено значение за всяко начинание – стартъп, „обикновен“ бизнес, кауза или събитие. Точните хора, на които можеш да разчиташ и с които е удоволствие да работиш, правят всичко.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.