Продължете към съдържанието

Иванко за надеждата и за други неща

Неведнъж сте чували от мен за Иванко Тодоров, мой приятел и колега от Стара Загора. Особено ако ме следите във Facebook, няма как да не сте попадали на кампанията „Надежда за Ванко“ или на сайта We Send Hope.

Много мои познати са ме питали за малко повече информация за него, а и отпреди това в главата ми се въртеше идеята да ви срещна с Иванко, защото той е активен и интересен човек, който се занимава с интересни неща. Зададох му няколко въпроса и се получи едно много зареждащо и мотивиращо интервю. Ето го и него.  🙂

Разкажи ми за себе си. Кой е Иванко?

Иванко с дъщеря сиАз съм Иванко, съпруг и баща на две деца. Възрастта ми е точно 40 обиколки на слънцето около земята. Огромен жизнен и космичен път! Роден съм в Хасково и завърших там местното циганско училище с отличен. Какъв успех! Доволен съм!

После реших да запиша военно училище и  исках да бъда военен, защото всичко, което виждах отстрани, ми харесваше  много. Трябваше да минат доста години, за да разбера, че съм грешал и… и си тръгнах. Тръгнах си, защото почувствах, че армията ме души. Исках да работя с компютри и с технологии и го постигнах. Исках да имам свобода във всеки смисъл. Костваше ми усилия и жертви, но успях. Беше ми гласувано доверие в големи технологични проекти в национален мащаб и бях развълнуван и завладян да съм в това. Благодарен съм! Бях част от нещо, което исках и правех неща, които харесвах.

Установих се в Стара Загора. Тук са родени децата ми и тук целунах жена си. Обичам този град повече от родния си. Трудно бих си представил да живея на друго място. Трудно бих си представил да живея с други хора. Обичам те, Стара Загора!

Правех и правя своите грешки и се уча. Смятах, че животът са по-скоро видимите неща, онези, които могат да се пипнат и видят, онези, които са броими. Грешах! В голяма степен пропусках онези, неброимите. Вече не ми се брои!

Открих, че има Бог и Той ми даде посока. Помогна ми да съм по-добър човек, по-добър баща, по-добър колега и много още „по-добър“. Открих, че трудностите идват при силните, за да станат още по силни. Открих, че мога да откривам! Да откриваш е способност, която е ценна, но придружена с умението да можеш правилно да разбираш какво откриваш.

С какво се занимаваш в момента? Ще споделиш ли за твой интересен проект?

Имам доста занимания. Вдъхновяват ме за работа различни неща и често губя фокус. Обичам технологиите, но това е свръхшироко понятие.

Все пак се впускам в преподаването често. Обичам да правя завладяващи обучения, които „не пълнят кофи, а палят огньове“. Страхотно е да виждам лицата на обучаемите и да разбирам, че това, което им говоря, ги интригува, без да им казвам: „Я внимавайте! Слушайте какво ви говоря!“ Това ми доставя удоволствие и ми пълни сърцето с ентусиазъм. Харесва ми да търся различни форми да правя обученията интересни, така че да минават на един дъх. За този труд има отплата и тя, отплатата, е от онези, неброимите.

Пиша и участвам в проекти за усъвършенстването ми като обучител. Бях в Малта и Берлин и учих как да съм по-атрактивен в преподаването. За всичко това се бръкна Европейската комисия. И сега ще питате къде в това са технологиите. Преподавам информационни технологии и използвам технологии за преподаване.

Харесват ми и технологиите в социалното предприемачество. Мисля, че това има голямо приложение и също така мисля, че технологиите не са достатъчно застъпени в социалната сфера. Правя планове в тази посока. Дори в главата ми се върти социален проект на базата на информационни технологии, но няма да ви го споделя. (Бележка от Силвина: не бъдете много сигурни в това. Когато му дойде времето, ще направя всичко възможно да го убедя. ;))

Вълнувам се от онлайн бизнес и нищо, ама нищо не съм постигнал там. А правих опити.

Новата ми страст са дроновете. Считам, че дроновете ще са технологична революция, както това бяха мобилните телефони преди и компютрите още по-преди. Считам, че дроновете ще бъдат необходимост в скоро време, както автомобилите. Считам, че дроновете ще донесат много пари на някой гимназист, като Зукербърг или на някой незавършил дори университет, като Стив Джобс.

Работя като ИТ специалист в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора.

И все пак, трябва да се фокусирам. Момент! Готово, фокусирах се!

Освен че се бориш с предизвикателства в работата, ти водиш и друга, много важна борба. Ще ми разкажеш ли за нея?

Иванко пред клиниката в ТурцияДа, имам рак на белия дроб и… не съм умрял още. Намериха го преди година и оттогава битка. Лекувам се в Турция благодарение на много хора. На хора даващи. Все още имам пулс и дишам, благодарение на средствата, които получавам от дарения.

Лечението е важно. То е агресивно и почти убиващо, но нужно! Много пъти си мислиш, че умираш от лекарства, и после се изправяш. Често пъти си казваш: въпреки лечението, оздравявам! Парадоксално, обаче пълна истина!

Преди да започна терапиите в Турция, почувствах как гадният рак ме убива. Усетих, че ме души, но започнах лечение и това ми помогна. Минах през „удоволствието“ на 7 химиотерапии и 16-дневна лъчетерапия. Как лесничко звучат думичките!

Сега гълтам лека химиотерапия на всеки 21 дни на цена 6000 лв. всяка и чакам! Чакам скенер, за да се разбере, че съм напълно здрав. Вярвам го, защото Бог ми го е обещал. Обещал ми го е много преди да се родя.

За да живееш, трябват много пари! Тъжно, обаче истина.

За финал, какво би искал да споделиш с читателите на блога?

Скъпи читатели на блога, „светът е голям и надежда дебне отвсякъде“! Махнете поглед сега от екрана и погледнете през вашия прозорец. Осъзнайте, ако още не сте, че светът е прекрасен и допускаме някакви малки гадни неща да го сложат в сивата гама. Оставете всичко RGB, а вие просто бъркайте краските по ваш избор.


Иванко продължава лечението си и в момента и вярва, че ще бъде успешно. Ако искате и вие да станете част от многото хора, благодарение на които Иванко ще пребори болестта, можете да му направите дарение по някой от следните начини:

  • Сметка в евро: BG51FINV91502016361391, Fibank, Иванко Тодоров;
  • Сметка в лева: BG33FINV91502016361327, Fibank, Иванко Тодоров;
  • PayPal: ivanko.todorov@gmail.com;
  • SMS: DMS SAMARITANS на номер 17777.

Дори и да нямате възможност да отделите голяма сума, можете да бъдете полезни и с малко. Успешното лечение на Иванко до момента се осъществи именно благодарение на множество хора, всеки от които е направил съвсем малко дарение. Споделете информацията за Иванко и със своите приятели и познати – колкото повече хора научат за него, толкова по-бързо ще се стигне да успешния край на лечението. А и оптимизмът на Иванко е заразен – надявам се да се предаде и на вас и да ви мотивира за победа във вашите битки, каквито и да са те.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.