Продължете към съдържанието

Завръщане в бъдещето или CEEDS’15 by Webit

Без съмнение, едно от уеб събитията на годината беше CEEDS’15 by Webit. Конференцията, която събра водещи онлайн и маркетинг специалисти от Централна и Източна Европа, се проведе на 21 и 22 април в София.

Обикновено, когато блогвам след някое събитие, споделям подробности за презентаторите, които съм слушала и нещата в програмата, които са ме впечатлили. Ако направя същото за тази конференция, ще се получи километрична публикация и пак няма да успея да отдам дължимото на организаторите и лекторите, нито да предам вдъхновението и оптимизма, с които тези два дни ме заредиха. Затова просто ще споделя част от бележките, които си водих, без строго определен ред.

Бъдещето вече е тук – просто не е разпределено много равномерно.

Уилям Гибсън

Ако трябва да избера само един цитат, който да обобщи чутото на CEEDS, това ще е той. Том Адамс го цитира съвсем удачно в презентацията си, с която ни припомни, че човечеството върви към прогрес благодарение на технологиите, а не се влошава, както много песимисти се опитват да ни убедят. Например, Apple Watch може да помогне за влошаването на епидемията от затлъстяване. Ако умният часовник и други подобни на него устройства помогнат за намаляване на смъртността вследствие на затлъстяване с 10%, ще бъдат спасени 500 хиляди човешки живота годишно в целия свят.

Още причини за оптимизъм и вдъхновяващи истории и цитати:

  • Кения развива своя startup екосистема и се справя добре. Ако ви налегнат черни мисли колко лош е бизнес климатът и животът като цяло в България, прочетете внимателно цялата статия и пак помислете.
  • Всички държавни институции в Естония имат политика „питай само веднъж“. Никоя държавна институция няма право да задава на гражданите един и същ въпрос или да им иска една и съща информация повече от веднъж. При първото поискване информацията трябва да бъде съхранена в електронен вид и достъпна за всички институции, с които гражданите работят. Може би у нас още сме далече от този модел, но се приближаваме към него. Преди близо три години, когато се регистрирах в НАП и НОИ като самоосигуряващо се лице, бях много приятно изненадана, че след регистрацията ми в НАП не беше необходимо да попълвам почти никакви документи в НОИ, а те вече бяха получили данните, въведени за мен в НАП. Нещо малко е, но е стъпка в правилната посока.
  • Всичко около нас става все по-умно, а умните устройства – все по-малки (вече съществува компютър с размерите на копче). Това ще доведе до все повече удобства, които преди сме виждали в научната фантастика, например използването на нови видове сензори или на съществуващи сензори по иновативен начин.
  • Bitcoin набира все по-голяма популярност. Само два примера за възможна бъдеща употреба на тази валута: системата й вече може да се използва за обмен на реални пари от банките, например ЕС може да пусне дигитални евро. Кола без шофьор (каквито вероятно предстои да ползваме все по-често в не толкова далечното бъдеще) може да приема Bitcoin плащания, ако работи като такси, сама да си зарежда гориво и да плаща за него, тъй като, за разлика от банките, Bitcoin допуска създаването на акаунти и на неодушевени предмети, а не само на хора или фирми.
  • Двама успешни български предприемачи са разработили онлайн система за търгове с обратно наддаване, където можете да публикувате обява, че търсите определен продукт или услуга и различни доставчици да ви предлагат най-добрите си цени.
  • Световните агенции продължават да създават не само комерсиални реклами, а и такива, които успешно се борят със социални проблеми. Два примера за такива кампании: Guns with History и F*ck the Poor.

Страхотен завършек беше дискусията с успели български предприемачи, водена от Пламен Русев (човека, който само за пет години превърна Webit от локално събитие, което се провеждаше в една от по-малките зали на НДК, в серия от престижни международни конференции). Участници в дискусията бяха още Васил Терзиев, един от основателите на Telerik (онази българска софтуерна компания, която наскоро беше купена от Progress Software за 262.5 милиона долара), Ивайло Пенчев, създател на Walltopia (българска компания, световен лидер в производството на стени за катерене на закрито) и Петър Митев, съосновател на Chaos Group (онези, които правят V-Ray – софтуера, с който са направени ефектите в голяма част от холивудските филми). Дискусията засегна доста теми: вездесъщия български песимизъм, който, заменен с оптимизъм, води до големи успехи, дори и в нашата уж лоша и неприветлива за бизнеса държава; възможностите да приемаме имигранти, с които да работим, вместо да емигрираме; защо успехът на ИТ сектора помага на цялата държава (ИТ специалистите все някъде и за нещо харчат заплатите си и така подпомагат и други сектори); та дори дневния режим на един успешен предприемач (бих го обобщила като: 10-12 часа работа всеки ден, по 2 часа на ден, отделени за почивка, спорт и личностно развитие и изцяло свободни дни от време на време, например през уикендите, за пълноценна почивка). Излязох много вдъхновена от залата и заредена от оптимизма на четиримата събеседници, който те са запазили от самото начало на бизнесите си, когато не са могли и да си представят какви успехи ще постигнат някой ден, та до днес, когато са сред най-успелите хора в България (но все още не могат да се похвалят с липса на предизвикателства, грижи и ядове, с които очевидно се преборват успешно). В България могат да се постигат големи успехи, има добри бизнес партньори, страхотни служители и клиенти – тази дискусия за пореден път ми го напомни. Освен това ме и подтикна да събера смелост за някои промени в работата и в организацията на деня си и да не забравям да работя не само по ежедневните задачи, а и по идеите, които днес изглеждат луди и странни, но утре биха могли да се превърнат в нещо голямо. 🙂

Много благодаря на Пламен и Аниела Русеви за поканата да присъствам на CEEDS и да го отразя в блога си и пожелавам успех на следващите Webit събития!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.