Продължете към съдържанието

Тенденциите в маркетинга за 2015

На 5 март в Интер Експо Център в София Marketing360.bg ни запознаха с тенденциите, които ще бъдат важни за маркетинга през тази година. Конференцията „Маркетинг тенденции 2015: Европа срещу ЦИЕ“ ни представи най-вече тенденциите в Европа и беше много освежаваща и вдъхновяваща. Беше ми интересно да науча за новостите в телевизионната реклама, при храните и в останалите области, не толкова свързани с онлайн, където работя.

Конференцията стартира с Радослав Благоев, който беше избран за най-интересен лектор след гласуването на аудиторията. Той говори за емоциите, за това как да ги измерим и да таргетираме рекламата си и според тях, а не само по традиционните демографски характеристики като пол или възраст.

Ивайло Нецов от Fox International Channels (моят личен фаворит сред лекторите) изнесе вдъхновяваща презентация за новостите в телевизионната реклама. Основната тенденция при телевизията е необходимостта да се привлече вниманието на зрителя с по-нетрадиционни форми, тъй като той все по-трудно забелязва стандартните 30-секундни спотове в рекламните блокове. Едно от решенията е таргетирана според демографския профил на потребителя реклама, която се заплаща на импресия и в момента се тества във Великобритания от Sky. Друго интересно решение е Mirriad – технология, която автоматично вмъква рекламно съдържание в кадри от телевизионни предавания. Още по-вдъхновяващ е Magic Leap, който позволява проектирането на триизмерни обекти в пространството, като ги интегрира в околната среда (например, ако чрез тази технология видим динозавър, той ще преминава покрай сградите на улицата, а не през тях). Освен това, този startup разработва технология, която обещава да промени напълно начина, по който хората и компютрите си взаимодействат, но за тази част от работата им все още не се знае почти нищо. Ивайло също засегна темата за емоциите и даде примери за няколко много добри телевизионни кампании, които залагат на тях, като последната коледна реклама на John Lewis.

Роб Уебстър от Crimtan London отчете тенденциите в сферата на programmatic онлайн рекламата и разсея основните заблуди, които все още съществуват сред повечето маркетинг специалисти: тази, че programmatic рекламата е сложна за планиране и настройване на кампаниите (не е) и заблудата, че този тип реклама е по-скъпа (което също не е вярно: в началото на кампанията е възможно да се плати малко повече, но като цялостна стойност тя обикновено излиза по-евтина от традиционната реклама).

Йорданка Данова от Nestle изложи основните световни тенденции в храните и храненето по света, като постави фокус върху България. И у нас, и в повечето останали държави, в които компанията работи, се запазва вече установената през последните години тенденция за здравословно хранене и търсене на храни с по-малко захар и с повече естествени съставки, витамини, фибри и други полезни добавки. Добро впечатление ми направи, че Йорданка призна множеството критики от различни потребители и групи, според които Nestle произвежда нездравословни храни, въпреки че можеше изобщо да не ги спомене и разказа по какъв начин компанията реагира на тези критики и как подобрява качеството на продуктите си.

Тезата на последния лектор за деня, Николай Ванчев от Publicis Sofia, беше, че комуникацията между брандовете и хората трябва да бъде комуникация между хора и хора, за да бъде успешна. Очаквах презентацията му да бъде много силна и вдъхновяваща и може би затова ми се стори прекалено кратка, а може би и защото задачата, която даде на публиката (да дадем нова посока и облик на съществуваща марка в рамките на 10 минути), май се стори трудна на хората или бяха вече уморени, та имаше само един участник в предизвикателството. А може би с повечето хора е станало същото като с мен: досетили са се за нещо добро след конференцията. 🙂 На мен например чак след това ми хрумна, че любимите ми Uber слагат акцент върху транспортирането на хора, а нещо друго, на което също биха могли да наблегнат, е осъществяването на връзки между тези хора. Почти всеки път, когато пътувам с нов Uber шофьор, ми е интересно да се запознаем и да поговорим, а много от шофьорите споделят, че и за тях тази част от работата е стимулираща, защото возят интересни пътници.

Интересно и вдъхновяващо събитие се получи и съм много благодарна на Ради от Marketing360.bg за поканата. Още две интересни и нестандартни събития, организирани от нея, предстоят през април и май, така че следете сайта Marketing360.bg, за да не ги пропуснете. 🙂

1 коментар за “Тенденциите в маркетинга за 2015”

  1. Pingback: Моята 2015 година - Сайтът на Силвина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.