Продължете към съдържанието

SEO Конференция 2014

Ежегодната SEO конференция продължава да бъде единственото събитие, за което винаги си купувам билет още преди да е обявена програмата, не на последно място и защото докато тя стане ясна, билетите отдавна са свършили. 🙂 И както всяка година, и тази не съжалявам, че съм го направила. Съжалявам само за това, че от старание да си свърша цялата работа за деня още от предната вечер, не се наспах добре и бях не съвсем в час, но това не попречи да чуя (че дори и да запомня) доста интересни неща.

Борислав Арапчев говори за създаване на уникално съдържание и напомни, че не е чак толкова трудно да измислим такова. Винаги можем да разкажем за новите си проекти в раздел „Новини“ например.

Евгени Йорданов говори увлекателно за мобилното SEO и какво трябва да имаме предвид, когато оптимизираме мобилен сайт. Макар че при представянето на вариантите за създаване на мобилна версия на сайта ни той представи няколко възможности, за мен една от тях си остава най-добрият вариант: responsive дизайн. Доколкото разбрах от неговата презентация, това е и вариантът, който се харесва най-много на Google.

Иво Илиев имаше както винаги много силна презентация на тема Facebook и начините да се промотираме в тази социална мрежа. Основното, което извлякох за себе си от тази презентация, беше: трябва да информираме феновете си, а не непременно да ги забавляваме. Разбира се, правилото да се целим в по-малка, но точна за нашето послание аудитория, вместо в голяма, но разнородна, остава валидно.

Презентацията на Лили Грозева ми беше много полезна, за да си „сверя часовника“. Тя описа работния процес, през който преминава със своите клиенти и наблегна на нещо важно, за което би било добре всички да напомняме на клиентите си още в самото начало на работата си с тях: във фирма, която иска да прави онлайн маркетинг чрез съдържание, трябва да има поне един човек, в чиито основни задължения да влиза генерирането на смислено и полезно съдържание. Тази работа не може да се изнесе изцяло към външна агенция или специалист, защото колкото и добри да са те, няма как да познават бизнеса ви така добре, както вас и вашите служители.

Огнян Младенов в своя типичен стил с много чувство за хумор разказа онова, което оптимизаторите трябва да знаят за Google+. Той даде конкретни съвети как да се позиционираме в тази врежа и как да оптимизираме публикациите си в нея. Силно препоръчвам да видите цялата презентация, защото във всеки от слайдовете има по нещо полезно.

Теодор Захариев също направи много полезна презентация с практически съвети за изграждане на линкове в родни условия – както много от нас са установили от собствен опит, не всички тактики, които работят при англо- и рускоезичните сайтове, са успешни на нашия малък пазар. Също много добро представяне, пълно с полезни съвети – вижте го цялото.

Тъй като тази конференция имаше три паралелни потока в три различни зали, а клонирането все още не е изобретено, успях да видя само тези презентации, но всички те са достъпни в блога на Добромир Панов, а на сайта на SEO конференцията можете да видите запис от презентациите, изнесени в главната зала.

Още отзиви за събитието – при Васи, inCreatix, рекламна агенция „Буржоазия“ и Андон Иванов (който също като мен не се е наспал преди конференцията, но поне е имал уважителна причина – пътувал е чак от Елхово за събитието :)).

2 коментара за “SEO Конференция 2014”

  1. Много добре презентирано с кратки и ясни разяснения.

    Да се надяваме за следващата презентация тоя път ще успеем да се наспим, че така идва един момент в който човек забива и почва да пръщолеви глупости… гледах да не говоря много много, но знае ли се, може някъде да съм се издънил и някой от колегите да ми се е смял доволно.

    Лошото е, че всеки път си казвам, че другият път няма да повторя грешката и пак я правя (веднъж правих подобна гимнастика, като идвах на първият в България WordCamp). Дано този път тези 2 обички на ухото да ме подсетят за догодина да дойда ден преди това, та да нямам подобни приключения. 🙂

    Както и да е… Благодаря много, че си ме споменала в статията и се надявам другият път да обменим някоя друга професионална приказка. 😉

  2. Аз също бях доста забила, та почти с никого не поговорих по-задълбочено – ще се наваксва впоследствие явно. 🙂 Ще се радвам да се видим догодина и дано сме си взели бележка дотогава. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.